AVDAN’IN SİMGE İSMİ YARGILANIYOR

Avdan’da maden işletmesine karşı başlatılan eylemin simge isimlerinden 75 yaşındaki Hatice Kocalar, kamulaştırma kararını uygulayan inşaat firması çalışanları tarafından dava edildi. Kocalar hakkında 5 yıla kadar hapis istendi. Olayın duruşması yarın görülecek.

Tavas’a bağlı Avdan’da açık kömür işletmesi için başlatılan çevre eylemlerinin simge isimlerinden 75 yaşındaki Hatice Kocalar yarın hâkim karşısına çıkacak. Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılamanın ikinci celsesi görülecek. Kocalar, kamulaştırma kararını uygulayan inşaat firmasının çalışanları tarafından dava edildikten sonra eşi Bekir Kocalar kalp krizi geçirmiş bu nedenle ilk celseye katılamamıştı.

AVDAN’IN SİMGE İSMİ YARGILANIYOR

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

Kocalar hakkında 5 firma çalışanının davacı oldukları öğrenildi. Yarın görülecek duruşmada iki müşteki bulunuyor. Kocalar, ‘Çalışma Hürriyetini Engellemek, Tehdik ve Basit Yaralama’ suçlarından yargılanacak. Davacılar yaşlı kadının kendilerine elindeki sopa ile saldırdığı iddiasında bulundu. Tavas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Kocalar hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

İlk suç duyurusunun ardından Kocalar’a mahkeme para cezası vermişti. Sanık avukatları sanığın savunmasının alınmadan bu yönde karar çıktığını savundukları için bu karara itiraz etmişti.

AVDAN’IN SİMGE İSMİ YARGILANIYOR

İDDİANAMEDEN

Hazırlanan iddianamede inşaat firması çalışanlarının işlerini yaptığı sırada Kocalar’ın onları engellemeye çalıştığı, araziden kovmaya çalıştığı, gitmemeleri üzerine ise elindeki sopa ile darp ettiği iddiası yer aldı. İddianame saldırıya uğrayan çalışanların basit şekilde yaralandıkları bilgisi yer aldı. Ayrıca Kocalar’ın suçlamaları kabul etmediği de iddianamede silahla kasten yaralama suçunu işlediği kaydedildi.

AVDAN’IN SİMGE İSMİ YARGILANIYOR

DANIŞTAY’DAKİ YARGILAMAYA DA KATILMIŞTI

Kocalar, işletme aleyhine açılan yürütmeyi durdurma davasının Danıştay 6. Dairesi’ndeki duruşmalı yargılamasına da katılmış, acele kamulaştırma karanının iptal edilmesi ve kömür işletmesinin faaliyetlerinin durdurulmasını istemişti. Duruşmada; “Tarım arazilerimiz yok oluyor. Su kaynaklarımız yok oluyor. Bir yıl içinde köy nüfusu 2 bin 500’den 600’e düştü. İnsanlar köyden göç ediyor. Köyümüzde genç kalmadı. Atalarımızdan kalan topraklar, bereketli ovamız perişan hale getiriliyor” ifadelerini kullanmıştı.