YENİCEKENT TURİZMİN GÖZBEBEĞİ OLACAK
Tripolis Antik Kenti’nin bulunduğu Yenicekent’in etkin destinasyonlardan biri olması için yerel yönetimleri çabaları sürüyor. Bölgedeki kültürel miraslar restore ediliyor, turizm altyapısı için gerekli tesisleşmenin önü açılıyor.
Denizli’nin Buldan ilçesi, Tripolis Antik Kenti’nin yer aldığı Yenicekent Mahallesi’nden daha fazla verim almak istiyor. 5 bin 500 yıllık tarihi ve kültürel miraslarının yanı sıra tarımsal ürünleri ile de dikkat çeken bölgenin Türkiye’nin sayılı turizm rotalarından biri olması amacıyla yerel yönetimlerin yürüttüğü çalışmalar dikkat çekiyor. Bölgede bir yandan antik kentin dışındaki kültürel miraslar restore edilerek turizme kazandırılırken diğer yandan da misafirlere hizmet verecek tesislerin sayısı artırılıyor. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik bu amaç kapsamında 5 yıldır hizmet ürettiklerini belirtti.
100 YIL ÖNCEKİ TARİHİ İZLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
uldan Belediyesinin destekleriyle Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman liderliğinde Tripolis’in Menderes Ovası’na hakim bir noktadaki işgalci Yunan güçleri tarafında karargah olarak kullanıldığı tespit edilen bölgede arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirildi. Milli Mücadele dönemine ait bir siperin varlığına dair önemli bir keşfe imza atıldığını belirten Başkan Şevik, bu keşiflerin Milli Mücadele dönemine ışık tutması açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
EMİR SULTAN TÜRBESİ RESTORASYON PROJESİ HAZIR
Yenicekent Mahallesi’ndeki bölgeyi fetheden Selçuklu Komutanlarından birine ait olduğu bilinen Emir Sultan Türbesi’ni turizme kazandırmak için gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgi veren Şevik, “Denizli Müze Müdürlüğü’nün kontörlüğünde belediyemizce gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 18.yy’a ait 30 adet Müslüman mezarı tespit edildi. Emir Sultan Türbesi’nin çevre düzenlemesi yapıldı. Türbenin rölöve–restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanarak Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu” diye konuştu.
KRAL YOLU’NDA ÖNEMLİ MESAFE ALDIK
Tarih, Ekoturizm ve kültür turizmi için Yenicekent’in geliştirilebilecek bir destinasyon olduğunun altını çizen Başkan Şevik, “Belediye olarak, ilçe Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz restorasyon ve sokak sağlıklaştırması uygulamalarıyla yok olmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel değerlerimizi ayağa kaldırdık, turizme kazandırdık. Buldan, geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan dokuması, kültür mirası konak ve sokaklarıyla bölge turizminde adını duyurmuş, turların uğrak noktalarından biri olmuştur. Hedefimiz, turizmi çeşitlendirerek gelen turisti artırmak ve Buldan’ın turizmle büyümesi. Yalnızca Buldan’ın değil bölge turizmine de önemli katkı sağlayacağını inandığımız projelerimizden biri olan Kral Yolu’nu canlandırmak. Bunun için gerçekleştirdiğimiz Tripolis Arkeolojik kazıları, Emir Sultan Türbesi arkeolojik kazıları ile ilçe merkezindeki sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarıyla Hierapolis-Laodikya-Tripolis- Yenicekent – Buldan ve Süleymanlı Yayla Gölü’nü kapsayan Kral Yolu hattında önemli mesafe kat ettik” dedi.
SAĞLIK VE AGRO TURİZME ODAKLANMALIYIZ
Tarih ve kültür turizmine alternatif olarak Buldan’ın ekoturizm, agro ve sağlık turizm potansiyelinin de etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Şevik sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizde doğa turizmine yönelik çalışmalar devam ediyor. Yürüyüş, dağ bisikleti ve bisiklet rotaları belirlenerek doğa ve macera tutkunlarının hizmetine açıldı. Amacımız Buldan-Yenicekent –Tripolis hattında agro ve sağlık turizmine yönelik yatırımlara ağırlık verilmesi. Tripolis Antik Kenti döneminde termal su kaynaklarından tedavi amaçlı yararlanılan Yenicekent Kaplıcalarını değerlendirmek, Türkiye’nin ilk turfanda çekirdeksiz üzümünü yetiştiren bölgede agro turizmine yönelik projeler üretilerek hem kırsal mahallerin kalkınması hem de Kral Yolu’nun canlanmasını hedefliyoruz”