DENİZLİ İÇİN KRİTİK ARAŞTIRMA
Zemin çeşitlerinin deprem sırasındaki davranışlarını mercek altına alan mikro bölgeleme çalışmaları kent merkezinde başladı. Araştırma 13 bin 200 hektar büyüklüğündeki alanı kapsayacak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ortak yürüttüğü mikro bölgeleme etüt çalışmaları sürüyor. 20 Şubat’ta bilim insanlarının başlattığı araştırma kapsamında kent merkezini de kapsayan 13 bin 200 hektarlık alanın değişik zemin cinslerine göre deprem sırasında fiziksel yapısı ve hareketleri değerlendiriliyor. Çalışmalar eski – yeni depremlerde zeminin davranışlarını kapsıyor. Depreme dirençli bir kent oluşturma programı çerçevesinde bu bilimsel araştırma büyük önem taşıyor.
RİSK AZALTILMAYA ÇALIŞILIYOR
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden çalışmaya ilişkin yapılan açıklamada; projenin, imar planına esas alanların yerleşime uygunluk ölçüsünün belirlenmesinde önemli bir veri getirisi sağlayacağı kaydedildi. Tehlike belirtme, risk azaltma ve yeniden yapılandırma gibi aşamalarda da projeden elde edilecek veriler kullanılacak. Etüt çalışmaları afete dirençli kentin önünü açacak, mekansal planlama, kentsel iyileştirme ve dönüşüm gibi seçeneklere yön verecek temel veriler içerecek.
ÖNCELİĞİMİZ DİRENÇLİ ŞEHİR OLMAK
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin birinci derece deprem bölgesi gerçeğinden hareketle gayret ettiklerini, bu anlamda tüm paydaşlar ile çalışmalara devam ettiklerine dikkati çekti. Mikro bölgeleme etüt çalışmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Zolan, " Denizli birinci derece deprem bölgesi olan bir şehir. Depreme ve tüm afetlere dirençli ve güçlü bir şehir için en üst seviyede çalışmaya gayret ediyoruz. İlk önceliğimiz dirençli şehir olmak. Afetlere dayanıklı, dirençli şehir olma yolunda ortak akıl ve bilimin ışığında tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz " ifadelerini kullandı.