SANAYİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI MI?

Denizli OSB’deki sanayi kuruluşlarının ve diğer tesislerin depremsellik incelemesi hakkında iki ayrı rapor hazırlandı. Fakat OSB dışında kalan sanayi işletmelerinin durumuna ilişkin henüz bir çalışma yapılmadı. Bu konu OSB’de gerçekleştirilen ve bilim insanlarının katıldığı panelde gündeme geldi.

6 Şubat Depremlerinin ardından Denizli’deki sanayi tesislerinin depremsellik durumu bir kez daha gündeme geldi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, ‘Deprem Haftası’ etkinlikleri kapsamında ‘Sanayi Yapılarında Deprem Farkındalığı’ başlığıyla bir panel düzenledi. Panelde konuşan bilim insanları yaşanan deprem felaketinin boyutlarını sanayicilere anlattı, alınması gereken önlemleri sıraladı.

OSB’DE İKİ AYRI ARAŞTIRMA YAPILDI

Deprem konusu Denizli OSB’nin gündemine 11 ili etkileyen deprem felaketinden çok daha önce geldi. Bu amaçla bilim insanları bölgedeki sanayi kuruluşlarını ve diğer tesisleri kapsayan bir araştırma başlattı. Araştırma yaşanan felaketin ardından yenilendi. Bölgedeki 170 işletmenin durumuna ilişkin hazırlanan rapor Denizli OSB Yönetim Kurulu’na sunuldu.

Yapılan araştırma Denizli OSB içinde yer alan prefabrik yapıların depremsellik durumlarında büyük ölçüde sorun olmadığını ortaya koydu. Binaların büyük çoğunluğunun risk taşımadığı görüldü. Çatılarına güneş enerji santrali kurulan işletmelerin, bu proje kapsamında yaptıkları güçlendirme ve diğer çalışmaların da pozitif yönde etki gösterdiği öğrenildi. Fakat bölge içindeki eski yapılarda bazı güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiği de raporda yer aldı.

SANAYİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI MI?

‘DİĞER SANAYİ KURULUŞLARININ DURUMU BELLİ DEĞİL’

Denizli’de OSB dışında kalan diğer sanayi kuruluşlarının durumuna ilişkin ise kapsamlı bir araştırmanın yapılmadığı ortaya çıktı. Özellikle deprem yönetmeliklerinden önce inşa edilen yapılara sahip işletmelerin durumu, güçlendirme ihtiyaçları ve risklerinin değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Denizli OSB’de gerçekleştirilen panelde de bu konu gündeme geldi. Yönetim Kurulu Başkanvekili Necip Filiz, Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketlerini hatırlattı, “Yaşanacak olası bir depremde zarar görmemek için OSB’deki yapıların nasıl hareket edeceğine yönelik çalışmalar yaptık. Deprem bölgesindeki sanayi kuruluşlarını inceledik. Çöken yapılar, çökme sebepleri değerlendirildi. Güzel bir çalışma oldu. Denizli’de de depreme yönelik tedbirleri gecikmeden almamız lazım” ifadelerini kullandı.

SANAYİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI MI?

İKİ ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK

Denizliyeniolay.com’a konuşan Filiz, 6 Şubat depremlerinden önce ve sonra olmak üzere Denizli OSB’de iki ayrı çalışma yapıldığını kaydederek; “Genel olarak tesislerimizin durumu iyi. Yapıların büyük çoğunluğunda risk yok. Çok eski yönetmeliklere göre yapılan yapılar var. Bu tip yapılarda güçlendirme yapılabilir. Denizli OSB içindeki işletmeleri mercek altına alan kapsamlı bir araştırma yapıldı. Örnekler alındı, projeleri ve hesapları yeniden incelendi” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan panelde konuşan PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Halil Kumsar, depremlerde yaşanacak olumsuzlukları en aza indirme amacında olduklarını kaydederek, “Doğudan Ege Denizine kadar kuşatan çok büyük bir fay kuşağı var. Buna biz Kuzey Anadolu fayı diyoruz. Dünyan en büyük faylarından biridir” diye konuştu.

SANAYİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI MI?

DAHA İYİ ANLAMALIYIZ

OSB’deki araştırmayı da yürüten bilim insanlarından biri olan PAÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Şevket Murat Şenel ise konuşmasında amaçlarının depremleri daha iyi anlamak olduğunun altını çizdi. Şenel; “Ortaya çıkan kırımın boyutu 6 Şubat depremlerinde 315, bazı kaynaklar göre ise 320 kilometre. Bundan önce 1939 yılında meydana gelen depremdeki kırım buradan İzmir’e 240 kilometre anca. Öyle bir kırılma düşününki 330 kilometrelik bir hat baştan aşağıya kırılıyor. Biz incelemelerimize Malatya’dan başladık ve tüm OSB bölgelerini ele alarak Hatay’a kadar aşağıya indik. Böyle bir deprem yaşadık. Vermiş olduğu hasarın ölçüsü 9 şiddetinde. Hatta 10 şiddetine ulaşan hasarlar oldu. Amacımız depremleri daha iyi anlamak. Türkiye’de yaklaşık 500 kadar fay var” ifadelerini kullandı.

SANAYİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI MI?