KADIN PLATFORMUNUN ÇAĞRISIYLA TOPLANDILAR
Denizli’de kadınlar baskıya, şiddete, tacize ve sömürüye karşı birlikte hareket etti. Çınar’da toplanan kadınlar net mesaj verdi: “Şiddete sıfır tölerans anlayışı yerleşmeli, kadınlar güven içinde yaşamalı…

Denizli Kadın Platformu üyeleri, Denizli’deki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasiler platformun düzenlediği yürüyüş ve toplantıda bir araya geldi.
‘Gericiliğe, Sömürüye, Baskıya, Şiddete, Tacize Hayır’ başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte grup Delikliçınar Meydanı’nda toplandı. Grup adına Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu basın açıklaması okudu.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
8 Mart’ı kadınların taleplerini haykırdığı gün olarak ifade eden Odabaşıoğlu; “8 Mart kadınların, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağdışı zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren kayıt dışı çalışmayı teşvik eden, aşağılayan, yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür. Ancak bu yıl Dünya kadınlar gününü 100 Yılı aşkındır kutluyor olmamıza rağmen, kadınların haklarında, taleplerinde hala çok bir şey değişmemiştir.
Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz. Ve hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.Günümüzde de kadınların, sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
KADIN, HAKLARIYLA VAR
Odabaşıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlarımız; ekonomik ve sosyal hayatta var, iş yaşamında var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var, kronik dertleriyle var.
Unutulmaması gerekir ki; kadın ‘haklarıyla' kadındır. Hakları hiçe sayılan kadın, kadınlık bilinci ve erdemi çürümüş bir toplumsal yozlaşmayı beraberinde getirir.
Bizler, güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak; kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güçlendirmek, haklı taleplerini biran önce gerçekleştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz.
Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği ve toplumu da güçlendirdiği bir iklimi hep birlikte yaratmalıyız.
Kadın ve erkeğin hak ve özgürlüklerde, fırsatlara erişimde ve temsilde eşitliği esastır. 21. yüzyılda sürdürülebilir kalkınmayı tam anlamıyla başarmış bir ülke olmak için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız. Toplumsal cinsiyet eşitliği demokrasi ve kapsayıcı büyümenin de vazgeçilmez bir unsurudur. Dijital dönüşüm ve işlerin geleceğinde kadınların konumu güçlendirilmelidir”
ŞİDDETE KARŞI YASA EKSİKSİZ UYGULANMALI
Kadına yönelik şiddete de dikkat çeken Odabaşıoğlu, hak ihlallerinin cinsiyet eşitsizliğinin yansıması olduğunu belirterek; “Kadına şiddete karşı yasalar eksiksiz hayata geçmeli. Kadına yönelik şiddet hem bir insan hakları ihlali hem de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin acımasız bir yansımasıdır. Şiddete sıfır tolerans anlayışının toplumda yerleşmesi, mevcut yasalar ve hukuksal yaptırımların etkili şekilde uygulanması gerekiyor. Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği ve toplumu da güçlendirdiği bir iklimi yaratabilmeliyiz. Kadınların eğitim, çalışma hayatı ve karar alma mercilerine eşit katılımını sağladığımız bir Türkiye’nin daha uzlaşmacı, daha demokratik ve daha kalkınmış bir ülke olacağına inanıyoruz. Kadınların ve erkeklerin gücünü hayata eşit katabilmeliyiz. Çünkü her zaman vurguladığımız gibi; Tek kanatla geleceğe uçamayız. Sistematik şekilde ekonomik olarak güçsüz bırakılan kadınların nafaka haklarının kısıtlanmasına, Kadını eve ve aile içine hapseden, siyasetten, iş hayatından, sosyal hayattan uzak tutmaya çalışan eylem ve söylemlere, Kadın katillerine ve tecavüzcülerine uygulanan “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimlerine, izin vermeyeceğiz.
2024 yılında öldürülen 367 kadın eşi, eski eşi ya da tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken bizler yaşam hakkımız için sokakta olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Denizli Kadın Platformu’nun etkinliğine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan eşi Berrin Zolan ile birlikte katıldı. Etkinlikte rakibi CHP Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu ile CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı da yer aldı.
Grup üyeleri daha sonra meydanda harmandalı oynadı. Candoğan Parkı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar sloganlarla kadına yönelik şiddeti kınadı.
Kadınlar akşam Merkezefendi Kültür Merkezi’nde Anadolu Sanat ve Müzik Derneği’nin sahnelediği Anadolu Kadının Sesi konserini izledi.