TARIM OSB’DE ÖRNEK UYGULAMA
Sarayköy ilçesinde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (Sarayköy TDİOSB) jeotermal ısıtmalı topraksız kültürde yetişen domates ve çilekler, iç ve dış pazarlarda alıcı buluyor.
Denizli'nin Sarayköy ilçesine bağlı Karataş Mahallesi, Hamamaltı mevkisindeki 712 bin metre kare yüzölçümüne sahip olan alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edildi. Türkiye'de ilk jeotermal ile ısıtılan Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğine sahip olan Sarayköy TDİOSB'nin kurucu ortakları; yüzde 60 katılım payı ile Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, yüzde 20 katılım payı ile Denizli Ticaret Odası ve yüzde 20 katılım payı ile Denizli Ticaret Borsası olmak üzere Denizli'de kamu ve kamu yararına çalışan tüzel kişilerin oluşturduğu bir yapıya sahip.
SANAYİYE TARIM DA EKLENİYOR
Sarayköy TDİOSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteşebbis Heyet Başkanı İbrahim Tefenlili, hedeflerinin, bir sanayi şehri olan Denizli’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesi yönünde tetikleyici bir çalışma yürütmek olduğunu belirtti. Tefenlili; “Alternatif sektör arayışı içinde olan ilimizde jeotermal kaynaklardan yararlanmak sureti ile termal turizmin yanı sıra jeotermal seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
DÖRT İŞLETMEDE ÜRETİM YAPILIYOR
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki 12 parselden 4'ünün aktif olduğunu bildiren Tefenlili, bunların 3'ünde domates, 1'inde çilek serası bulunduğunu ifade etti. Tefenlili, jeotermal ısıtmalı seralarda üretim yapan 4 işletmede yetişen ürünlerin iç ve dış piyasalara gönderildiğini kaydetti.
KURULUM DEVAM EDİYOR
Sanayi alanı olarak ayrılan parselde Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş'ye ait Jeotermal Elektrik Üretim Santrali'nin 2014 yılında faaliyete geçerek elektrik üretimine başladığını hatırlatan Tefenlili, OSB’de sera parsellerinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve diğer parsellerde kurulum çalışmalarının devam ettiğini aktandı.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli jeotermal ısıtmalı topraksız kültürde üretim yapan sera işletmelerini ziyaret edilerek yetiştiricilik, hastalık ve zararlıları konusunda bilgi alış verişinde bulundu.