İSTİKLAL MARŞI KABULÜNÜN 103’ÜNCÜ YILI KUTLANIYOR

İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’ncü yılı kutlanıyor. Milli birlik ve beraberliğin yanı sıra Türk Milleti’nin bağımsızlığını da anlatan eşsiz dizeler, Anadolu’da Milli Mücadele’nin devam ettiği sırada kaleme alınmıştı…

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan Türkiye ve KKTC’nin milli marşı olan İstiklal Marşı tam 103 yıl önce bugün kabul edildi. Bakanlığın 1921 yılında açtığı yarışmaya 724 eser katıldı ama Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser 12 Mart günü TBMM’de okunarak kabul edildi.

KİTABINA ALMADI, MİLLETE ARMAĞAN ETTİ

Mehmet Akif Ersoy’un en önemli eseri olan ‘Safahat’ 7 kitaptan oluşur. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913’de Safahat’ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri”ni ve 1914 yılında dördüncü bölüm ‘Fatih Kürsüsünde’yi yazdı. Ardından 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli “Asım”ı yazdı. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler”i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı”nı koymayarak bu eserini Türk Milleti’ne armağan etmişti.

NASIL KABUL EDİLDİ?

Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, harbin milli bir ruh içinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti yarışma düzenledi. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için Burdur Milletvekili Mehmet Akif yarışmaya katılmak istemedi.

Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koydu. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edildi. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Bu özel günde Denizli protokolü de mesajlar yayınlayarak, İstiklal Marşı’nın 103’ncü kabul yıldönümünü kutladı.

İSTİKLAL MARŞI  KABULÜNÜN  103’ÜNCÜ YILI  KUTLANIYOR

TBMM BAŞKANVEKİLİ VE CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA:

Korkma! ile başlayıp, ebediyetin akışında hiç duraklamadan yüreğimize işlenerek, tarihin eşiğinden süzülen sözlerle; bir milletin kaderini yeniden kurma arzusunu, her dizesiyle, her kelimesiyle, her harfiyle her okuyuşta yeniden yaşatıyor.

İstiklal Marşı... Milletimizin direnişinin, kurtuluşunun ve umudunun manifestosu olan, göğsünü siper edenlerin kanıyla yoğrulmuş bu sözler, her bir hecesinde vatan sevgisinin çelikleştiğini gösteriyor. Her yıldönümünde, varlığımızın farkına vararak, ruh köklerimizi suladığımız, anıtlaşan bu marşın bu dörtlükleri, bir milletin iradesinin nasıl da çözülmez bir düğüm olduğunu, bir milletin hürriyet iradesinin müstesna bir mücadeleyle küresel emperyalizme nasıl meydan okuduğunu da haykırıyor.

Mehmet Akif’in vatan toprağının her zerresinde yankılanan dizeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün abad ettiği bu ülkenin eşsiz destanı…O destan; mazideki bedeller üzerine, geleceğin umut dolu yarınlarına köprü kuran bir anayasa, Türk milletinin hafızasına işlenmiş bir öğreti, bu milletin sonsuzluğa kalacak niyeti gibi… Unutmamak, yaşatmak; bize düşen en büyük onur ve en şerefli vazifedir. Zamanın ötesine geçen sesimizi kaleme alan Mehmet Akif Ersoy’u, bu milletin özgür ruhunun, kudretli sesinin ve kırılmayan iradesinin ebedi sembolü olan Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün kahramanlarımızı, şühedamızı şükranla anıyorum. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

 

İSTİKLAL MARŞI  KABULÜNÜN  103’ÜNCÜ YILI  KUTLANIYOR

DENİZLİ VALİSİ ÖMER FARUK COŞKUN:

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle mesaj yayımladı. İstiklal Marşı’nın Türk milletinin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştırdığını ifade eden Vali Coşkun; “İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 103. yıl dönümünü idrak etmenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Aziz milletimizin var olma mücadelesini ölümsüzleştiren, milletin her bir ferdini ortak ideallerde buluşturan İstiklal Marşımız; milletimizin en zor şartlarda içinde bulunduğu durumu ve sahip olduğu gücü bugüne taşıyan, geçmişle geleceği buluşturan, hürriyet ve istiklal aşkını en veciz biçimde yansıtan en kıymetli değerimizdir” diye konuştu. 

Vali Coşkun mesajında; “İstiklal Marşımız, var olma mücadelesini her ne pahasına olursa olsun zaferle taçlandıran yüce milletimizin ‘bağımsızlık vesikası’ olarak her daim zihinlerde ve gönüllerde saklı kalarak cennet vatanımızın semalarında ilelebet yankılanacak. Milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, eserleriyle her zaman saygıyla yad edilecektir. Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın, İstiklal Marşı’nın özünü teşkil eden vatan ve bayrak sevgisini, hürriyet ve bağımsızlık aşkını benliklerinde daima yaşatacaklarına, ülkemizin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacak adımları da kararlılıkla atacaklarına yürekten inanıyorum. İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümünü kutluyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

İSTİKLAL MARŞI  KABULÜNÜN  103’ÜNCÜ YILI  KUTLANIYOR

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN:

“İstiklal Marşımız 12 Mart 1921’de TBMM tarafından 724 şiir arasından seçilerek kabul edilmiştir. Milli Şairimiz, ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda’ dizeleriyle Türk milletinin bağımsızlığına ne derece düşkün olduğunu, aziz şehitlerimizi ve o kutlu mücadele ile yeniden varoluşu anlatmıştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy,eşsiz eseri İstiklal Marşı ile bu vatana olan sevdasını ve Türk milletinin bağımsızlığına olan inancını kaleme almıştır.

Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’Aziz Türk milleti, 103 yıl önce kaleme alınan bu eşsiz eseri dün olduğu gibi bugün ve yarın da gururla söylemeye devam edecektir. Bu vesilelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu kutsal vatan için kanını döken aziz şehitlerimizi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve ebediyete irtihal eden tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”

İSTİKLAL MARŞI  KABULÜNÜN  103’ÜNCÜ YILI  KUTLANIYOR

PAÜ REKTÖRÜ AHMET KUTLUHAN:

“Aziz milletimizin yedi düvele karşı topyekûn yürüttüğü, tarihte eşi ve benzeri görülmemiş varoluş mücadelesine ilham veren, Anadolu’nun dört bir yanına kahramanlık aşılayıp milli mücadelemizi muhteşem bir dille resmeden eşsiz metin İstiklal Marşı’mız, yüz üç yıl önce bugün TBMM tarafından ‘Milli Marş’ olarak kabul edildi.

Kurtuluş Savaşı’mızın en çetin döneminde yüce milletimizde milli azmi ve imanı şahlandıran; özgürlük, vatan ve bayrak tutkusunu adeta bir nakış gibi işleyen İstiklal Marşı, vatan müdafaamızın mührü ve timsali olmuştur.

Omuzlarında bağımsızlık mücadelesinin yükü, kaleminde ise bir milletin adanmışlık ruhu olan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, sadece bir metni değil; milyonların zihnine kazınan yüce bir destan kaleme almıştı. Üzerinden değil bir asır; yüzyıllar geçse de vatanımızın her karış toprağında, şanlı ay yıldızlı al bayrağımızı gururla dalgalandırmaya ve dünyanın dört bir tarafında İstiklal Marşı’mızı milli duygu ve şuurla okumaya son nefesimize kadar devam etme azmi ve kararlılığındayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilişinin 103. yıl dönümünü kutluyor, başta Cumhuriyeti’mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'mızın tüm kahramanlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

EĞİTİM İŞ DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI NAMIK KEMAL AYDOĞAN:

“Bugün, ulusumuzun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en önemli sembollerinden biri olan İstiklal Marşı'nın kabulünün yıldönümüdür.

Kurtuluş Savaşı'nı yürüten, aldığı kararlarla, aydınlanma ve çağdaşlaşma sürecinde yaşamsal rol üstlenen Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi, 12 Mart 1921 gününde İstiklal Marşı'nı ulusal marş kabul ederek, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda önemli bir adım atmıştır.

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm yurttaşlarımızın katıldığı kurtuluş destanını ölümsüzleştirmiştir. Bağımsızlığımızın en önemli simgelerinden olan İstiklal Marşı, yurttaşlarımızı ortak düşünce ve duygularda buluşturmakta, birlik ve dayanışmamızı güçlendirmektedir.

Bugün hepimize düşen en büyük görev, geçmişte gösterilen çabaların anlam ve öneminin bilincine vararak, Cumhuriyetimizi tüm kazanımlarıyla sonsuza değin korumak ve yaşatmaktır.

İstiklâl Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ulusal marş olarak kabul edilişinin 103. yıldönümünde, başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, Birinci Meclis üyelerini ve değerli şair Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla anıyoruz.

Eğitim-iş üyeleri, Bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Marşımızı daima gururla söyleyecek ve söyletecektir.

AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI YECEL GÜNGÖR: 

‘İstiklal Marşımız, Büyük Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından 12 Mart 1921 tarihinde yazılarak milli marşımız olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy; Bu toprakların ruhunu, milletin özünü yansıtan İstiklal Marşını kalemiyle değil; yüreğiyle yazmıştır. Onun yazdığı İstiklal Marşı; Ülkesinin bekâsı için cephede canını siper eden askerlerimizin yiğitliği ve kahramanlığının, Anadolu halkının azmi, kararlılığı ve vatan-millet aşkının vücut bulmuş halidir. Bir milletin bağımsızlık mücadelesini anlatan, dünya üzerindeki yegâne marşlardan biridir. “’Milli marş para ile yazılmaz’ diyerek Türk milletinin zaferini, yüceliğini, bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla ifade ederek gönülleri fetheden Mehmet Akif Ersoy, milletine adadığı bu şiiri kendisine ait görmemiş ve verilen ödülü askerlerin ihtiyaçları karşılanması için kahraman ordumuza bağışlamıştır.  Akif'in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve Milli Mücadelemizin aziz şehitlerini rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.”

BABADAĞ BELEDİYE BAŞKANI ALİ ATLI:

"Bugün, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük sembolü İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Mehmet Akif Ersoy'un muhteşem kaleminden dökülen bu ulvi eser, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin, vatan sevgisinin ve bağımsızlık azminin destansı bir ifadesidir. İstiklal Marşı, binlerce yıllık tarih boyunca mücadelelerle dolu olan milletimizin iradesini, direncini ve onurunu yansıtan eşsiz bir yapıttır. Bu kutsal marş, bağımsızlık ve özgürlük aşkının en yüce temsilcisidir. Bizlere, vatan sevgisinin ne demek olduğunu, özgürlüğün kıymetini ve birlik içinde hareket etmenin gücünü hatırlatır. Bağımsızlık ve özgürlük şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve milli mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha saygıyla anarken, İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin yıl dönümünü tüm vatandaşlarımıza en içten dileklerimle kutluyorum."

CUMHURİYET HALK PARTİSİ PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALİ RIZA ERTEMUR: 

"İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103’ncü yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ertemur; “Biz öyle büyük bir milletiz ki; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yedi düvele karşı vatanımızı savunduk. İstiklal Marşı’mız bu zaferin izlerini taşır. Allah, milletimize bir daha 'İstiklal Marşı' yazdırmasın” dedi.
CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103’ncü yıl dönümünde yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;
“Bugün; ömrünü vatanına ve milletine adamış olan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Yüce Türk Milletinin bağımsızlık ve kutsal değerler uğruna verdiği mücadeleyi destansı bir şekilde anlattığı İstiklal Marşı’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 103’ncü yıl dönümünü kutluyoruz.
Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere birlik ve beraberlik içerisinde karşı koyan aziz milletimiz, inanıyorum ki İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir.
Biz öyle büyük bir milletiz ki; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yedi düvele karşı vatanımızı savunduk. Zaferimizi İstiklal Marşı’mız ile taçlandırdık. Allah, milletimize bir daha 'İstiklal Marşı' yazdırmasın”