BELEDİYELERDE DEPREM BİRİMLERİ KURULMALI
Denizli’de TMMOB’a bağlı odaların başkan ve temsilcileri belediye başkan adaylarına seslenerek taleplerini sıraladı. Oda başkanları Denizli’deki deprem gerçeğinin göz ardı edilmemesini istedi, depreme dayanıklı bir şehirleşme için adım atılmasını istedi.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların Denizli’deki başkan ve temsilcileri hazırladıkları bir video ile belediye başkan ve meclis üyesi adaylarına seslendi. Oda başkanları Denizli’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlattı, depreme dirençli güvenli bir şehir için adım atılmasını istedi.
‘DEPREM BİRİMLERİ KURULMALI’
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca yerel seçimlerin ülkenin kaderini belirleyeceğini hatırlattı, Denizli’nin aktif fay üzerinde olduğunu belirtti. Depremle yaşamayı öğrenmenin ya da bu yaşam biçimi ortaya koymanın temel koşulu olarak ise dirençli kentler olduğunu vurguladı. Sarıca çağrısında; “Dirençli bir kent oluşturmanın yolu; mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki denetimlerinin sağlıklı ve ciddi olmasından geçiyor. Adaylardan, öncelikli olarak mesleki denetim konusunda bir irade göstermelerini talep etmekteyiz. Eğer biz deprem kuşağında yaşıyorsak, vatandaştan depreme karşı alınacak tedbirlerle ilgili bir şeyler beklemek doğru değildir. Belediyelerin mutlaka deprem birimleri oluşturmalı, 24 saatlerini bu işlere ayırmaları. Yapılacakların ve önlemlerin bu birim tarafından belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘KENTİ BİRLİKTE YÖNETMELİYİZ’
Mimarlar Odası Başkanı Özlem Kabel ile adaylara seslenerek şehrin ortak akılla yönetilmesi gerektiğini kaydederek; “Meslek odaları yerel yönetimlerin bir parçasıdır. Şehrimizde ortak akılla bir masaya oturarak terazinin diğer tarafını dengelemek adına kentimizi birlikte yönetmeliyiz” diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baha Yanarca ise çağrısında; “Yerel yönetimlerden öncelikle isteğimiz ranta açık imar değişiklikleri kesinlikle yapmamalarıdır. Pandemi döneminde gıdanın çok önemli hale geldiğini biliyoruz. Belediyelerde tarımsal hizmetler şube müdürlüğü kurulması ve belediyelerin tarıma el atması gerekiyor. Buralarda nitelikli meslektaşlarımızın çalıştırılması gerekiyor.
Çiftçi eğitimlerinde odamızla belediyeler arasında protokol yapılarak her türlü katkıyı vermeye hazırız.
Belediyelerimiz çok fazla imar planı genişlemesine gidiyorlar. Birçok ilçeden gereksiz imar planı genişlemesi talepleri geldi. Belediyelerimiz buna çok dikkat etsinler. Çünkü tarım arazilerimiz imara kurban gidiyor” ifadelerini kullandı.
RUHSAT AŞAMALARINA DİKKAT
Peyzaj Mimarları Odası Denizli Temsilcisi Aynur Aktaş ise; “Başkan adaylarımızdan en büyük beklentimiz planlı alanlar imar yönetmeliği gereğince ruhsat aşamalarında peyzaj projelerinin de talep edilmesi. Denetimlerin ve kontrollerinin de odalar tarafından yapılması. Belediye tarafından yapılan yeterli olmayan denetimlerde çok zayıf ve kente hizmet etmeyen projeler ortaya çıkmaktadır.
Kentlerdeki yeşil alan miktarı artırılmalıdır. Afet sonrası yeniden yapılanma sürecinde şehircilik stratejisi oluştururken peyzaj tabanlı bir şehircilik stratejisi belirlenmelidir” çağrısında bulundu.
Aktaş adaylara; “Biyolojik çeşitliliğin korunması, su kaynaklarının yönetimi, toplum ilişkilerinin sağlamlaştırılması, ekonomik kalkınma için peyzaj ve doğal kaynaklara önem verecek misiniz?” diye sordu.
‘MİKRO BÖLGELEME YAPILMALI’
Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi 2. Başkanı Bahtiyar Kolçir çağrısında; “Her ilçede zemin etüdü birimi kurulası ve yeterli jeoloji mühendisi istihdamı sağlanmalıdır. Depreme dayanıklı kentler için mikro bölgeleme çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir. Deprem açısından riskli bölgelerin belirlenip imara açılmasının önüne geçilmelidir. İl genelinde dere yatakları araştırılıp sayısal ortamlara işlenmelidir. Taşkın ve su baskınlarına karşı tedbirler alınmalı. yer altı suyu gözlem kuyuları açılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
İçmimarlar Odası Denizli Temsilcisi Azize Yıldız Çağlayan da adaylara seslenerek; “Deprem kaçınılmazdır. Tadilat projelerinde mimar meslektaşlarımız söz sahibi olmalıdır. İç mimarların yerel yönetimlerde istihdam edilerek kamu adına tasarlanan mekanların tasarımlarına katkı sağlamalarına olanak verilmelidir” şeklinde konuştu.
GIDAYA ERİŞİM KOLAYLAŞMALI
Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği üyesi Umut Ayana; “Gıda işletmelerinin ruhsat işlemleri belediyeler tarafından alınıyor. Ruhsatsız faaliyet gösteren işletmelere yönelik ne tip denetim politikalarınız var? Gıdaya erişimin kolaylaştırılması konusunda çalışma var mıdır?” diye sordu. Ayana semt pazarlarında Pazar boyunca gıda mühendislerinin denetim yapması gerektiğini hatırlattı.
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala, merkezde enerji alanları oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi yönetim kurulu üyesi Gökhan Fenli de adaylara seslenerek; “Bizler şehirleşmenin doğaya uygun olmasını talep ediyoruz. Zemine uygun şekilde yapılaşmanın sağlanması için jeofizik mühendislerden faydalanılmalıdır. Yerel yönetimlerde jeofizik mühendisleri istihdam edilmelidir. Kentimizde temiz su alanları ve bina stokları planlanmalıdır” çağrısı yaptı.