TÜRKİYE YERLİ SALGIN KİTİ ÜRETİMİNE BAŞLADI
COVID-19 pandemisi sürecinde yurt dışından ithal edilen tanı kitlerine olan bağımlılığı sonlandıran Türkiye, yerli üretim salgın tanı kitleriyle kendi ihtiyacını karşılayacak altyapıyı oluşturdu.
YERLİ VE MİLLİ TANIM KİTLERİNDE SON DURUM
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı, tifo, kolera, salmonella, şigella gibi hastalıklar için yerli tanı kitlerini üretmeye başladı. COVID-19 pandemisi sürecinde Çin ve Almanya'dan tanı kitleri ithal eden Türkiye, şimdi olası salgın hastalıklar için kendi tanı kitlerini üretiyor. Üretim sürecinde 3 biyolog, 4 teknisyen ve değişen sayılarda yardımcı sağlık personeli görev alıyor.
"ALT YAPIMIZI OLUŞTURDUK"
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Veteriner Mehmet Ali Kanat, yerli tanı kitleri üretimine ilişkin, "Şu anda tifo, kolera, salmonella, şigella hastalıklarının teşhisinde kullanılan tanı kitleri üretiyoruz. Önümüzdeki süreçte oluşabilecek salgınlara yönelik yerli ve milli üretim yapma planımız var ve buna uygun alt yapımızı da oluşturduk" açıklamasında bulundu. Kanat, COVID-19 sürecinin, altyapıyı güçlendirme gerekliliğini ortaya çıkardığını belirterek, gelecekteki salgın ya da pandemilerde yerli tanı kitleriyle daha hazırlıklı olunacağını vurguladı.
HASTALIKLARIN TEŞHİSİNDE YERLİ KİTLER
Ankara'daki merkezde üretilen tanı kitlerinin Türkiye genelindeki hastanelere gönderildiğini ifade eden Kanat, "Salmonella, brusella, şigella teşhislerinde hekimlerimiz bizim tanı kitlerimizle kolayca teşhise ulaşabiliyor. Türkiye'nin herhangi bir pandemi ya da salgın durumunda tanı kiti üretimi konusunda bir sıkıntı yaşamayacağından emin olabilirsiniz" şeklinde konuştu.