ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

Bugün 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü. Atatürk’ün; “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” emrini verdiği unutulmaz zafer sadece Türk Milleti’nin değil birçok milletin de kaderini değiştirdi…

Bugün 18 Mart… Çanakkale Zaferi’nin 109’ncu yılı ve Şehitleri Anma Günü… Türk Tarihi’nde önemli bir yere sahip olan bu eşsiz zafer için bugüne kadar yüzlerce edebi eser ortaya konmuş olsa da ehemmiyetini ve büyük kahramanlıkları anlatmada kelimelerin kifayetsizliği sanatçıların da elini kolunu bağladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine; “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” sözleri kurtuluş mücadelesini güçlendirecek ve bir milleti yeniden ayağa kaldıracaktı.

Unutulmaz zafer sadece Türk Milleti’nin değil daha bir çok milletin kaderini değiştirdi. Denizli protokolü de bu anlamlı günde hem Çanakkale Zaferi’ni hem de bu güne kadar vatan toprağını korumak için hayatını vermiş şehitlerimizi andı. İşte o mesajlar…

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

TBMM BAŞKANVEKİLİ VE CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA:

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve tüm kahraman şehitlerimizi saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum. Çanakkale’ye sadece bir coğrafi birleşim noktası olarak değil, Kurtuluş Mücadelesinin ateşinde, yenilmez bir ulusun ruhunun döküldüğü metafizik bir pota olarak bakmak gerekiyor. Çanakkale'nin verdiği dersler, geçmiş bir zaferin ötesinde, bugünkü ve gelecekteki nesillere aktarılması gereken evrensel değerler içerir. Bu yüzden bu epik hikaye, sadece bir anma günü olarak değil, aynı zamanda kardeşlik, cesaret ve fedakarlığın süregelen bir kutlaması olarak hatırlanmalıdır.  Çanakkale Zaferi işte bu yüzden zamanın sınırlarını aşar, yüzyıllar boyunca yankılanan bir ilham kaynağı olarak tarihin ötesine kalır. Bu mirasın varislerine, atalarının kutsal fedakarlıklarını hatırlamaları ve atalarını onurlandırmaları çağrısında bulunur. Nesilleri; özgürlük, adalet ve birlik meşalesini geleceğe taşımaya teşvik eder. Bu yüzden Çanakkale; yalnızca bir tarihi zafer değil, aynı zamanda ulusların benlik arayışında bir felsefi yıldız, bir rehber olarak ölümsüzleşir.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

DENİZLİ VALİSİ ÖMER FARUK COŞKUN:

Bugün, Kahraman Türk milletinin, Türk tarihine adını altın harflerle yazdırdığı, tarihte eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünü ve Şehitler Günü'nü idrak etmenin onur ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz.

Çanakkale Zaferi, sonuçları itibariyle hiç kuşkusuz tarihin akışını ve her şeyden önemlisi Türk milletinin kaderini değiştiren çok önemli bir zaferdir.

Bu destan memleketin her köşesinden vatan aşkıyla bir araya gelerek Çanakkale’de buluşan, zor şartlarda savaşan, dönemin teknolojik olarak güçlü ve donanımlı işgal kuvvetlerine azim ve kararlılığıyla karşı koyan ve esaret altında yaşamaktansa ölmeyi göze alan bir milletin hafızalardan silinmeyecek direnişidir.

Üzerinde yaşadığımız topraklar, vatan, bayrak ve millet sevgisiyle şahadet ve gazilik mertebesine yükselen, ismi bilinen veya bilinmeyen tüm kahramanlarımızın bugünkü nesillere armağanıdır.

Milletimiz de bu şuurla, şehitlerimiz ve gazilerimize olan minnet duygusunu daima hissetmiş, bugünleri onlara borçlu olduğunu hiçbir zaman unutmamış, unutmayacaktır.

Millet olarak gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluğumuz ise Çanakkale’deki direniş ve diriliş ruhunu diri tutarak hayatın her alanına yaymak, bu coğrafyada bir asır önce nelerin yaşandığını ve nasıl bir istiklal mücadelesinin yapıldığını atiye aktarmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; ebediyete irtihal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN:

Çanakkale’de dönemin en modern ordularını dize getiren atalarımız destansı direnişi ile milli mücadele ruhuna da ilham kaynağı olmuştur. Çanakkale geçilmez’ sözünü tarihe kanlarıyla nakşeden kahraman şehitlerimizTürk’ün yenilmezliğini, Mehmetçiğin azim ve iradesini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Tarihin akışını değiştiren Çanakkale destanının her satırında isimsiz kahramanlar ve insanlık onuru vardır. Bize düşen görev, kahraman ecdadımızdan ve bu topraklar için kanını, canını veren şehitlerimizden miras kalan vatanımıza birlik ve beraberlik içinde sahip çıkmaktır. Bu vesilelerle başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, vatanı için gözünü kırpmadan canını veren tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI AVNİ ÖRKİ :

19 Şubat 1915'ten 18 Mart 1915'e kadar Çanakkale Boğazı’nda gerçekleşen, bir milletin imkânsızlıklara rağmen büyük bir fedakarlık göstererek tüm dünyaya verdiği mesajın adıdır 18 Mart. ‘Çanakkale Geçilmez’in ispatıdır Çanakkale Deniz Zaferi. İki kara arasındaki dar bir deniz yolu üzerine, sınırlı manevra olanağı veren bir muharebe alanında yürütülen Çanakkale Savaşları. Ve bu savaş Türk Milleti’nin söz konusu vatan oluncayokluklara, zorluklara rağmen bir ve beraber olduğunda nasıl bir güce dönüştüğünün kanıtıdır. Çanakkale Zaferi öyle bir destan ki,tüm dünyaya Türk Milleti’nin varoluşunun haykırışı olmuştur. Bugün bizlere düşen görev, o günleri asla unutmamak ve unutturmamaktır. Bu vatana sahip çıkmak hepimizin görevi olmakla birlikte, atalarımızın verdiği bu mücadele tüm gençlerimizin beyinlere nakış nakış işlenmelidir. Ne güzel ifade etmiş İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ‘Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?. Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın’ Bu duygu ve düşüncelerle 109 yıllık bir destan olan Çanakkale Deniz Zaferimizi kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, tüm Aziz Şehitlerimizi minnetle anıyor, Kahraman Gazilerimizi şükranla yâd ediyoruz. Ruhları şad olsun.

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN:

Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir zafer olan Çanakkale Zaferi, ulusumuzun en büyük gurur günlerinden biridir. Eşsiz kahramanlığın tüm dünyaya ilan edildiği Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünün büyük onurunu yaşıyoruz. Çanakkale Zaferi, korkuya teslim olmayan, hiç kimseye boyun eğmeyen yüce Türk Milletinin asil ruhunun en güzel göstergesidir. Çanakkale savaşları, çocuk yaştaki askerlerden yiğit kumandanlara, cepheye mermi taşıyan analardan kıyafet diken genç kızlara kenetlenmiş bir milletin mücadelesi ve zaferi, tarihe altın harflerle yazılmıştır. Bizler de vatan toprağı için yüz binlerce şehit verdiğimizi unutmadan, aydınlık yarınlar, kardeşlik ve barış için adımlar atıyoruz. Bizlere bağımsız bir vatan bırakmak için canını veren, zor şartlarda mücadele eden atalarımızın fedakarlıkları sayesinde bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve dünya tarihinin akışını değiştiren Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’nci yıl dönümünü kutluyor, bu vesileyle Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden, düşman ordusuna geçit vermeyen tüm şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyorum.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

BABADAĞ BELEDİYE BAŞKANI ALİ ATLI:

Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, tarihimizin en büyük destanlarından birini yeniden yaşamanın gururunu yaşıyoruz. Aziz şehitlerimiz, vatan toprağını korumak uğruna canlarını feda ederken, gelecek nesillere miras bıraktıkları özgürlük ve bağımsızlık sevdasıyla her zaman kalbimizde yaşayacaklar. Bu büyük zaferi kutlarken, milletimizin birlik ve beraberlik içinde olduğu günleri daima hatırlamalıyız. Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, ecdadımızın azim ve fedakarlığıyla yazdığı destanı gururla anıyoruz. Bu zafer, vatan sevgisiyle dolu yüreklerin, birlik ve beraberlik ruhunun zaferidir. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnet duyuyoruz. Ruhları şad olsun!"

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

MİLLİ EĞİTİM İL MÜDÜRÜ EMRE ÇALIŞKAN:

Bir hilal uğruna sayısız güneşlerin battığı, yokluğun varlığı, maneviyatın maddiyatı yendiği yer Çanakkale... Yüz binlerce vatan evladının birer birer toprağa düştüğü, yedi düvele "Çanakkale Geçilmez!"  dedirten büyük bir destan. Yüreklere ateşler düşüren ama bileklere kuvvet veren mücadele ruhunun vücut bulmuş halidir.  

Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle; bugünümüzü kurtaran, maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü iade eden, bu toprakları bize ebedi vatan kılan zaferin adıdır Çanakkale.

Bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyenlerin, uğruna toprak olduğu yerdir. Toprağı vatan kılan, rüzgârı arkasına alarak denize yazılan en büyük destandır. Okul sıralarından Gelibolu'da, Anafartalar'da, Conkbayırı'nda metrekaresine binlerce merminin düştüğü siperlere vatan için koşan evlatlarımızın emanetidir.

Aziz milletimizin ‘’Vatan mevzubahisse, gerisi teferruattır.’’ sözünün ışığında evladını, canını vatana feda eden üstün karakterinin tarihi şahididir. Aynı zamanda sadece bir savaş değil, yangın yeri cephelerde dostluğu besleyen bir yuvadır. Atatürk’ün Anzak askerlerinin annelerine söylediği şu söz tarihte eşi benzeri görülmemiş bir sözdür:"Sizler, Mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır"

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete göç eden vatan toprağına gül olarak düşen tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyoruz. 

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

AK PARTİ İL BAŞKANI YÜCEL GÜNGÖR:

‘Tüm dünyaya Çanakkale geçilmez." dedirten o büyük kahramanları rahmetle yad ediyorum. Onlar hiç dönmeyi düşünmediler. Rabbim şehitlerimizin ruhlarını şad, mekânlarını cennet eylesin’ dedi. Çanakkale'nin Kurtuluş Savaşı'nın adeta provası olduğunu belirten İl Başkanı Güngör, ‘Çanakkale, tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asli kimliğini bulduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı, küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktasıdır. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen dönemin en modern ordularını dize getiren kahramanlarımız Çanakkale'de yazdığı destanla, İstiklal Harbi'mizi zafere ulaştıracak inancı, iradeyi ve direniş ruhunu da kuşanmıştır. Çanakkale'yi milletimizin bu topraklarda var olmak için verdiği en zorlu, en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyorum. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin 109 sene önce burada yazılan o büyük destanı daima gururla hatırlayacağız. 18 Mart Şehitler Günü'nde Anafartalar Komutanı ve Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün komutanları, kahraman Mehmetçikleri, şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN :

Türk Milleti, var olduğu günden bu yana vatan bildiği topraklarıyla bayrağı ve özgürlüğü için canından bile vaz geçmesiyle tanındı ve anıldı. Tıpkı 18 Mart 1915’teki gibi yurdunu elinden almaya yönelik her türlü taarruzu, yediden yetmişe kadını, erkeği, genci ve çocuğuyla bir olarak geri püskürttü. Kahraman Ordumuz, o gün bir kez daha şahlandı ve yaklaşık 60 bini cephede olmak üzere252 bin şehit verse de tüm dünyaya ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtti. Ulusumuzun tarihin akışına yeniden yön verdiğiÇanakkale Deniz Zaferimiz, kutlu olsun. Aynı ruhla bugün de olsa yine vatanımız için bir an bile gözümüzü kırpmayız. Onlardan aldığımız emaneti, gece gündüz demeden çalışarak dünyanın saygın devletlerinden biri, büyük ve güçlü Türkiye haline getirmeye kararlıyız. Türkiye Yüzyılını, ekonomik zaferlerle taçlandıracağız. Hem yedi düvele geçit vermediğimiz Çanakkale cephesinde hem de altın harflerle yazılmış tarihimiz boyunca, vatanı uğruna canlarından vazgeçerek Türk’ün asla boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya duyuranaziz şehitlerimiz ile tarihi yeniden yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, tüm şehit aileleri ile yakınlarına da şükranlarımızı sunuyoruz”

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

EĞİTİM İŞ 1 NO’LU ŞUBE BAŞKANI ZEKİ EROL

Çanakkale sadece savaşın bir cephesi değil, insanlığın önemini dünyaya haykıran bir ibret yeridir. Bugün, Çanakkale'de ülkeleri için seve seve canlarını veren şehitlerimiz ve onlarla yan yana yatan binlerce yabancı asker, savaşların acı sonuçlarını, barışın önemi ve zorunluluğunu tüm insanlara anlatmaktadır.

Yüce Atatürk'ün, binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale'de yaşamını yitiren yabancı askerleri de kendi evlatlarımız olarak bağrımıza bastığımızı belirten sözleri, evrensel barışın sloganı olacak kadar gönül yüceliğini yansıtmaktadır.

Ancak son zamanlarda bu zaferin önemi göz ardı edilmekte, Mustafa Kemal’siz bir Çanakkale yaratılmak ve ulus bilincini aşılayan bu kahramanlık destanı önemsizleştirilmek istenmektedir. MEB’in müfredat değişikliği ile Kut’ül-Amare’yi “zafer” Çanakkale’yi ise bir “cephe” olarak ifade etmesi bunun göstergesidir.

Bilinsin ki Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan eğitimciler olarak, müfredatta azaltılsa da çıkarılsa da Çanakkale ruhunu evlatlarımıza aşılamaya devam edeceğiz.

Atatürk ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğindeki değerlerimize, Cumhuriyetimize sahip çıkmak, Çanakkale'yi, ve Kurtuluş Savaşı'nı kazanan bilinci korumak, bu bilinci genç kuşaklara aktarmak sorumluluğumuzdur.  İmkansız denileni başaran, vatan sevgisi ve inancıyla tüm zorluklara göğüs geren ulusumuzun destanı Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

ŞEHİTLERİMİZ ANILIYOR ZAFERİMİZ KUTLANIYOR

CHP PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALİ RIZA ERTEMUR:

Çanakkale zaferi, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır. 18 Mart 1915 tarihinde 'Çanakkale geçilmez' diye yazılan bu destanla vatan toprağı içinde kardeşliğin ve ulus olma bilincinin de tohumları atılmıştır. Dünya tarihini ve masa başında yapılan hesapları değiştiren bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur. Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale zaferiyle milletimiz; vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız, sahip olduğu yüksek ahlak ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale Savaşında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşın da bir hukuku olduğunu tüm insanlığa gösterilmiştir.

Memleketimizin her bir ferdi, ülkesi için bayrağı için canını vermeye hazırdır. 109 yıl önce Çanakkale’deki vatan savunmamız bunun en büyük örneğidir. Bu ülke dört bir köşesinde Çanakkale şehitlerimizin izi vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin bize bıraktığı emanete sahip çıkmaya devam edeceğiz.