EKONOMİ PROGRAMINDA KARARLILIK VURGUSU

Denizli iş dünyası ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programda kararlılık mesajı verdi. Enflasyonu düşürmenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, 2026 yılının sonuna kadar sıkı para ve maliye politikalarının süreceğini de dile getirdi. Toplantıya katılan iş dünyası temsilcilerine uzun vadeli dünya ekonomisi projeksiyonu da çizen Şimşek, Denizli’nin yeşil ve dijital dönüşüm konularında öncü olabileceğini söyledi.

Denizli’ye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Borsası ile Denizli İhracatçılar Birliği’nin başı çektiği Denizli İş Adamları, Tüccarlar ve Sanayiciler Platformu’nun organizasyonunda Denizli iş dünyası ile bir araya geldi.  Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan istişare toplantısına AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Vali Ömer Faruk Coşkun, Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin ile Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, DENİB Başkan Vekili İbrahim Uzunoğlu, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, platforma üye dernek başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı.

EKONOMİ PROGRAMINDA KARARLILIK VURGUSU

DENİZLİ’NİN TALEPLERİNİ ERDOĞAN ANLATTI

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda iş dünyasının talep ve beklentilerini Denizli Platformu adına DTO Başkanı Uğur Erdoğan aktardı. Denizli ekonomisinin ihracata dayalı, tekstil ve ham maddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, demir ve çelik, maden ve mermer, makina ve gıda ile cam sanayi öncelikli olmak üzere turizm, tarım ve hayvancılık sektörü ile çeşitliliğe sahip olduğunu, yıllık 4,2 milyar dolar ihracatıyla bir üretim şehri olduğunu söyleyen Erdoğan, ihracatçıların uluslararası pazardaki rakipleriyle rekabet edebilmesi için bazı beklentileri olduğunu dile getirdi.

EKONOMİ PROGRAMINDA KARARLILIK VURGUSU

TEKSTİL BAŞTA OLMAK ÜZERE SEKTÖREL DESTEKLER İSTEDİ

İhracatta lokomotif olan tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin bir süredir fiyat tutturma noktasında büyük sıkıntı yaşadığını belirten Erdoğan, “ Rakiplerimizle yüzde 40-45’e ulaşan fiyat farkları ortaya çıkmıştır. Bu bağlamdaki sıkıntılarımızın daha büyük kayıplara yol açmaması için, geçici de olsa sektör bazlı desteklerin hızla devreye sokulmasını arzu etmekteyiz. Döviz kurundaki artış, TÜİK’in açıkladığı yıllık Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artışın altında kalmamalıdır. 2022’de ÜFE’deki artış % 98; ücretteki artış % 94 olurken dolardaki artış  % 35’te kaldı. 2023’te ÜFE’deki artış % 81, ücretteki artış % 107 olurken dolardaki artış ise % 60’a kadar çıkabildi. Bu durum, ihracatçımızın uluslararası pazarlardaki rekabet avantajını elinden alıyor. Finansman maliyetinin yüksekliği ile kredilere erişilmesinde de sorunlar yaşanmaktadır. Tüketici finansmanının sınırlandırılmasını bu süreçte anlayabiliyoruz ancak üretici finansmanındaki % 2’lik büyüme sınırı, sanayicimizi zora sokuyor. Bunun yanı sıra gıda sanayinde kullanılan doğal gaz tüketimi yıllık 300 bin metreküpün üstüne çıktığında fiyatı ikiye katlanıyor. Bu uygulamanın da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

EKONOMİ PROGRAMINDA KARARLILIK VURGUSU

DENİZLİ İŞ DÜNYASI, ENFLASYON VE FAİZLE MÜCADELEDE DEVLETİNİN YANINDADIR

Kurmak istedikleri küçük, karma ve ihtisas sanayi bölgeleri kurmak için arazi tahsisi talebinde bulunan Erdoğan, “Denizli olarak öncelikle yük taşımacılığında kullandığımız demir yolumuzun modernize edilerek iyileştirilmesini, daha ekonomik bir hale getirilmesini, bizi İzmir’deki limanlara bağlayacak şekilde eksikliklerinin giderilmesini, son istasyonun limanlarla arasındaki bağlantı yollarının bir an önce yapılmasını, sinyalizasyon sisteminin kurulmasını ve çift hatta dönüştürülmesini bekliyoruz. Enflasyonla mücadelenizi destekliyoruz ve yanınızdayız. Ülkemiz ekonomisinin içinden geçmekte olduğu bu dönemde üstlenmiş olduğunuz görevde, başarılı olacağınızdan eminiz. Ülkemizin içinde bulunduğu durumda her kesime fedakârlık düştüğünün de farkındayız. Ancak yüksek enflasyonla ve faizle mücadele kapsamındaki girişimler, üretimi ve ihracatı teşvik edecek mahiyetten ayrılmamalıdır. Üreterek ve tüketerek bu mücadeleyi sürdürecek şartları oluşturmalı, toplumun tüm kesimleriyle sahiplenmeli ve korumalıyız. Denizli, sektörlerimiz, işletmelerimiz de bu konuda üzerine düşeni daha çok çalışarak yapacaklardır” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK EKONOMİ PROGRAMINDA KARARLILIK MESAJI VERDİ

Basına kapalı toplantıda iş dünyasına yürütülen ekonomi programı hakkında sunum yapan Bakan Şimşek, dünya ve ülke ekonomisinde gelinen son nokta ile geleceğe dair ön görülerini paylaştı. Sıkı para ve maliye politikasının Orta Vadeli Programda belirtildiği gibi 2026 yılının sonuna kadar sürdürüleceğini, enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını belirten Şimşek, düşük faizli reeskont kredisi kullanıp, dövize yönlendiren firmaları yakından takip ettiklerini ifade etti. İş dünyasından gelen soruları da yanıtlayan Şimşek, kayıt dışı ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini, pos cihazlarında yapılan işlemlerin yapay zeka ile takibine başlayacaklarını, 4.5 milyon kiralık konutun 425 binini incelediklerini söyledi. Kira kontratlarının e-devlet sistemine yüklenmesi noktasında çalışma yaptıklarını ifade eden Şimşek, Denizli’nin dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm alanlarında öncü olabileceğini, bu noktada yapılacak çalışmaları destekleyeceklerini belirtti. Şimşek’in Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a hafif raylı sistem projesinin uygulanması halinde mali destek sözü verdiği de öğrenildi.