TARIMA 248 MİLYON AVRO HİBE

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvimi açıkladı. Toplam 248 milyon avro hibe sağlanması öngörülen IPARD III 1. Başvuru Çağrı İlanı, 21 Mart Perşembe günü yayınlanacak 66 milyon avro bütçeli "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar"a ilişkin.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvim açıklandı. Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan ve Türkiye Cumhuriyeti ile AB tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı- Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) programı kapsamında 2024 yılı içinde kırsal kalkınma desteklerinden yararlanmak için yapılacak başvurular çağrı takvimine göre kabul edecek.

Türkiye'de 2011'den itibaren 42 ilde uygulanan IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları kapsamında bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplam 44,7 milyar TL hibe desteği verilirken, 2024 yılından itibaren uygulanacak IPARD III Programı'nın 81 ile yaygınlaştırılması    kararlaştırıldı. 2024 yılı içinde "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar", "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar",    "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" tedbirlerinden çıkılacak çağrıda inşaat, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecek.

"Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar"a ilişkin çağrı ilanı 21 Mart Perşembe günü yayınlanacak, başvuru döneminin mayıs ayı olarak belirlendiği tedbir için öngörülen destek bütçesi 66 milyon avru olarak açıklandı. "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" için haziranda, "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar" için temmuz ayında, "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için ağustoy ayında çağrı ilanı yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılından itibaren uygulanacak IPARD III Programı'nın 81 ile yaygınlaştırıldığını belirterek, 7 yıl içerisinde 785 milyon avro hibe desteği kullandırılacağını bildirdi.    Bakan Yumaklı, IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları kapsamında verilen toplam 44,7 milyar TL hibe sayesinde hayvansal üretimden tarım ve su ürünlerinin işlenmesine, kırsal turizm ve arıcılıktan yenilenebilir enerjiye kadar çok geniş bir yelpazede ülkenin kırsal alanlarına 95 milyar TL'lik yatırım kazandırıldığını, yaklaşık 100 bin insana istihdam imkanı sağlandığını kaydetti.

TKDK tarafından 2024'te çıkılacak çağrılara ilişkin takvimi ilk kez yıllık açıkladıklarını belirten Yumaklı, "Başvuru sahiplerimiz projelerinin ön hazırlıklarını böylece rahatça yapabileceklerdir. Sonrasında da başvuru inceleme süreçleri hızlandırılarak, daha etkin olabilecektir. Yeni Program döneminin en büyük yeniliği ise bugüne kadar 42 ilimizde uyguladığımız IPARD Programı'nın uygulama alanını ülke geneline yaygınlaştıracak olmamızdır. Bu sayede ülkemizin 81 ilindeki girişimcilerimiz, tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanında yapacakları yatırımlar için artık IPARD kaynaklarını kullanabilecekler ve ülkemizin her yerindeki yatırımcılarımız ile çiftçilerimiz hibe desteklerimizden faydalanabileceklerdir." dedi.

2024 YILINDA 248 MİLYON AVRO HİBE DESTEĞİ

AB ile yapılan müzakereler sonucunda, IPARD III Programının finansman kaynağının 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığına dikkati çeken Yumaklı, "2024 yılında yayınlanması planlanan başvuru çağrı ilanları kapsamında desteklenecek projeler ile tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara toplam 248 milyon avro hibe desteği sağlanması öngörülüyor." ifadelerini kullandı. Bugün TKDK tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılarına ilişkin takvimi paylaştıklarına işaret eden Yumaklı, "Faydalanıcılarımızın yapacakları katkı da dikkate alındığında; IPARD III Programı'nın sadece 2024 yılında çıkılacak çağrı dönemlerinde kırsal alanlarımızda toplam 450 milyon avro tutarında yatırım gerçekleştirilmesini ve ülkemiz ekonomisine 20 bin yeni istihdam alanı kazandırılmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.