EMEKLİ İSYAN ETTİ

Denizli’de TÜM Emekli Sen üyeleri Candoğan Parkı önünde toplanarak hükümete seslendi. Emekliler; “Yoksul yaşamak için bile 60 bin liraya ihtiyaç varken, 10 bin lira ile bütün giderlerini çözen varsa beri gelsin” diyerek isyan etti.

Denizli’de emekliler sokağa indi hem emekli maaşlarının hem de bayram ikramiyelerinin artırılmasını istedi. Tüm Emekli Sen üyeleri dün Gazi Bulvarı üzerindeki Candoğan Parkı önünde toplanarak açıklama yaptı. Grup adına Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Mesdan Yıldırım açıklamayı okudu.

Hükümeti ‘vahşi kapitalizmin gönüllü taşıyıcısı’ olarak nitelendiren Yıldırım; “Bu yönetim anlayışı emeklilere derin yoksulluk, açlık, daha doğrusu ölüm sınırında bir yaşam olarak geri dönmüştür. Yaşam koşullarımız çok kötüleşmiştir. Aslına bakılırsa uygulanan politika, cuntacı Kenan Evren’in bir dönem devrimcileri idam ederken söylediği, “asmayalım da besleyelim mi” mantığının yeni bir türevidir. Yani aynı anlayış, bugün emeklilerin yaşam koşullarını en dibe gerileterek, yavaş yavaş yok edilmesiyle gündemdedir” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ BESLENEMİYOR

Emeklilerin yatağa aç girdiğini söyleyen Yıldırım; “Emekliler beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, karnını doyuramıyor. Emekliler akşam pazarına gidiyor, gittiğinde sadece fiyatları inceliyor alış veriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasap’ın yolu unutuldu. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor. Emeklinin dinlenmek için simitçiye gidip bir bardak çay içebilme şansı kalmadı. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekân hayal oldu. Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklarda ki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Tabii hava soğuk veya yağışlı değilse. Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu. Bu onur, bu iktidarındır” diye seslendi.

ÇÖZEN VARSA BERİ GELSİN

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Metruk binalarda yaşam savaşı veren emeklileri saymazsak, artık sokaklarda geceleyen, açlıktan ölen emekli haberleri sürpriz olmayacaktır. Bu gidişle, bu onur da bu iktidara ait olacaktır. İktidara sesleniyoruz, duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin. Açlık sınırı 22.834 lirayı, yoksulluk sınırı 60.757 lirayı aştı. Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 bin lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur. Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, İnternet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60.750 liraya ihtiyaç varken, 10 bin lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin”

UMUTLA BESLENMA ZAMANI YOKTUR

Emeklilere çağrıda bulunarak sessiz kalmamalarını, haklarını aramalarını isteyen Mesdan Yıldırım; “Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer.

AKP ve iktidar ortaklarının yüzdelik maaş artışları bir çözüm değildir. Her 6 ayda bir yapılan maaş ayarlaması emeklileri derin yoksulluğa itmiştir. Oysa çözüm bellidir. 2008 de uygulamaya konulan“Sosyal Güvenlik Reformu” derhal iptal edilmelidir. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme, ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır” ifadelerini kullandı.