TEŞEKKÜRÜ HAK ETMEDİK Mİ?

Denizli Kent Müzesi haline dönüştürülen taş binalar için mücadele eden, hukuk mücadelesini 6 yıl kararlılıkla sürdüren Mimarlar Odası, “Taş atölyelerin müze olmasında Mimarlar Odası bir teşekkürü hak etmedi mi?” diye sordu.

Kısa bir süre önce törenle açılan Denizli Kent Müzesi’ne ilişkin Denizli Mimarlar Odası sitem dolu bir açıklama yaparak verdikleri mücadeleyi hatırlattı, ‘Teşekkürü hak etmedik mi?’ diye sordu. Odanın yönetim kurulu imzasıyla yaptığı yazılı açıklamada yaşanan sürece değinildi, verilen hukuki mücadele anlatıldı.

TAŞ BİNALAR YIKILACAKTI

Bugün müze olan yapının geçmişti yıkılmak istendiği hatırlatıldı, bu konuda Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracaat edilerek binaların korunmasının sağlandığı anlatıldı. 2009 yılında açılan bir proje yarışmasında ise bölgeye yapılacak yeni Hükümet Konağı projesi kapsamında binaların korunacağı fakat bu kez müze yerine hükümet konağının uzantısı olarak kullanılacağı hatırlatıldı. Açıklamada Koruma Kurulu’nun 2010 yılında Hükümet Konağı Uygulama Projesi’ni itiraza rağmen onaylamıştı.

TEŞEKKÜRÜ HAK ETMEDİK Mİ?

TESCİL BAŞVURUSU YAPTILAR

Mimarlar Odası bundan sonraki süreçte Taş Atölyelerin tescillenmesi yönünde Koruma Kurulu’na başvuruda bulundu. Kurul 2013 yılında yapıların tescili yönündeki talebi reddetti. Bu kararın yıkımın yolunu açtığı gerekçesiyle Mimarlar Odası bu kez yürütmeyi durdurma talebiyle Kültür Bakanlığı’na karşı Koruma Kurulu kararının durdurulması amacıyla Denizli İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 2014 yılında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlığa karşı 20 ay süren hukuk mücadelesinde iki kez keşif ve 5 kez yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Hazırlanan bilirkişi raporunda yapıların ‘kültür varlığı’ niteliği taşıdığı ve korunması gerektiği kanaati oluştu.  

Bakanlığın karar için temyiz ve düzeltme yoluna gittiği süreç Danıştay 14. Dairesi’nin 2019 yılında verdiği kararla tamamlandı.

TEŞEKKÜRÜ HAK ETMEDİK Mİ?

PROTOKOL YAPILDI

Daha sonraki süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü ile Taş Atölye binalarının Kent Müzesi olarak kullanılması kararlaştırıldı. Restorasyonu tamamlanan yapılar Denizli Kent Müzesi olarak iki hafta önce ilk ziyaretçilere kapılarını açtı.

TEŞEKKÜRÜ HAK ETMEDİK Mİ?

SİTEM DOLU MESAJ

Mimarlar Odası yönetimi tüm bu sürecin görmezden gelindiğini, binaların yıkılmaktan odanın mücadelesi sayesinde kurtulduğunu belirttiği açıklamasında; “Denizli kent müzesine kavuştu. Mutluluğunuzu, mutluluğumuzu paylaşıyoruz… Ancak ‘kent müzesi’ oluncaya kadar yaşanan süreçte Mimarlar Odası’nın baş aktör olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Mimarlar Odası’nın çabaları ve katkıları yok sayılmamalıdır. Her zaman olduğu gibi bundan sonrada kentimiz adına kültürel, doğal ve tarihi mirasımıza sahip çıkarak, korunması adına aynı hassasiyet ve kararlılıkla hareket edeceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” denildi.

Kent Müzesi’nin açılış töreninde mücadeleyi başlatan isim olarak öne çıkan dönemin Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinçi’nin katkılarının Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından anıldığı belirtildi. Fakat oda yönetimi ne açılış törenlerinde ne de bundan sonraki süreçte odanın kurumsal olarak anılmadığını kaydederek sitem etti.