MERMER VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ, 2024 YILINDAN UMUTLU
Denizli Madenciler ve mermerciler Derneği (DENMERDER) Başkanı Mehmet Serter, üreticinin finansa ve krediye erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Çin pazarı yerine Hindistan’a odaklanma önerisinde bulunan Serter, “Sıkıntılı bir yıl. Ama talepler yok olmaz, ertelenir. Umutlu olmak zorundayız” dedi.

DENMERDER Başkanı Mehmet Serter, 2021’de 280 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştiren Denizli’nin 2022’de 270, 2023’te ise 213 milyon dolara gerilediğini, blok ve işlenmiş mermer ihracatında üst üste 2 yıldır düşüş yaşayan sektörün yönünün bu yılın ilk 2 ayında artıya döndüğünü söyledi. Serter, “Rakamlar nispeten iyi geliyor. İşlenmiş doğal taşta Denizli’nin yüzde 23.5 gibi iyi bir artışı var. 2021- 22 rakamlarına gelmek üzereyiz. Ama blok ihracatında ilk 2 aylık ihracat düşüşü ise yüzde 55. İşlenmiş doğaltaş ihracatının artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.
Xiamen Fuarı beklentilerden uzak GEÇTİ
Bu yıl 24. Kez düzenlenen Xiamen Taş ve Taş teknolojileri Fuarı’na 56’sı milli, 32 bireysel olmak üzere 88 Türk firmasınını katıldığını, bunlardan 6’sının Denizli firması olduğu bilgisini paylaşan Serter, Denizli Sanayi Odası’nın ticari heyet organizasyonuna ise 10 firmanın temsilcisinin katıldığını dile getirdi. Serter, “Çin’deki gayrimenkul, inşaat sektörü 2024’te toparlar diyeumut ediyorduk. Ama işlerin orada daha kötüye gittiğini görmüş olduk. Bu gelişmeye karşın Hindistan pazarından gelen büyüme haberlerine odaklandık. Hindistan, Çin’in tam tersi durumda. Orada inşaat sektörü büyüyor. Daha çok iş yapma düşüncesindeler. Ama Hindistan’ın Çin’in boşluğunu doldurması için çok zamana ihtiyaç var. Blok ihracatında Hindistan tek artan pazar. İlerleyen yıllarda daha iyi olacaktır. Marble İzmir Fuarı’na Hindistan’tan önemli sayıda ziyaretçi bekliyoruz. Yılın kalan dönemi için Marble İzmir gösterge olacak” diye konuştu.
Ekonomik göstergeleri yakından takip ediyoruz
Marble İzmir Fuarı’na Avrupa ve Körfez ülkelerinden katılım öngördüklerini dile getiren Serter, “Beklentileri çok yükseltmemek gereken bir dönemdeyiz. Zira ekonomide talepler yok olmaz ertelenir. Dolayısıyla belli bir süre sonra bu işler toparlanacak. Sektör firmaları bu duruma karşı bloktan ziyade işlenmiş ürünlere yönelerek farklı pazar, kanallara yönelmeye başladı. Diğer sektörlerle de ortak noktamız finansa erişim. Merkez Bankası’nın faiz artışı ile birlikte TL bazlı finansa ulaşmak istediğinizde yüzde 60- 65’lerle kredi kullanmanız söz konusu ve bu kredilerde yine MB’nin büyümeyi yüzde 2 vermesinden dolayı firmalar ancak kapattıkları kredi kadar kredi kullandırılabiliyor. Dolayısıyla finansa ulaşmak isteyen firmalarımız sıkıntı yaşıyor. 2024’ işlenmiş doğal taş olarak 2023’ten daha iyi geçeceğini umut ediyorum.”