İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

Bin aydan daha hayırlı olan, günahların af edildiği insanların isteklerinin yerine geldiği gece olarak anılan mübarek Kadir Gecesi 5 Nisan Cuma gününe idrak edilecek.

Bereketli ve kutsal bir gece olduğu ifade edilen Kadir gecesi oruçlar tutulacak, ibadetler edilecek, eller göğe af, rahmet ve mağfiret için kalkacak.

Duhan Suresi'nde “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” buyrulmuş ve bu gecenin hayırlı, bereketli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bu mübarek Kadir Gecesi'nde Müslümanlar ibadetlerini yapmaya devam ediyor.

Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi 2024 yılında bugün idrak edilecek.

KADİR GECESİNDE YAPILABİLECEK İBADETLER

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; O'na olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Kişi kendine ve diğer mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

* Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri kutlanmalı.

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

DENİZLİ MÜFTÜSÜ ABDULLAH PAMUKLU:

“Rahmet, bereket,mağfiret, ibadet, zarafet ile dolu Ramazanı şerifin son zamanlarına yaklaşırken, bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesine kavuşmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Selam, esenlik,dayanışma,sükûnet,ruh ve nefis için arınma mevsimi olup sadece yemenin içmenin değil tüm azaların oruç tutturulup rızai ilahiye kavuşturan aydır ramazan.Bu ayı özel kılan en büyük husus Rabbimizin “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik “ buyurduğu Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesidir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir.

Allah resulü a.s Hidayet kaynağı Kuranı Kerimi daima gönlünden, dilinden eksik etmez, okur ve O’nu temsil göreviyle yaşardı. Ramazanda ve özellikle son on gününde ve gecesinde ise daha da taata yoğunlaşır ve ehli beyt ve ashabını da buna teşvik ederdi.

Unutmayalım ki Ramazanı şerif ve kadir gecesi mübarektir. Bunun feyiz ve Rahmetinden istifade edebilmek ise kulun iradesine bırakılmıştır.

Geliniz bizlerde Oruç, zekât, sadaka ve diğer salih ameller ile taçlandırdığımız,inci tanelerinden daha kıymetli zaman dilimlerini, okuyarak, anlayarak,yaşayarak Kuran ile taçlandıralım.

Allah katında ki kadrimizin güzel olması için gözlerimizden yaşlar akıtıp, hüzün ve aynı zamanda bağışlanma umudu ve sevinç ile Rabbimize yalvaralım.Rabbimizin”Ey iman edenler! Allaha samimi bir Nasuh tövbe ile tövbe ediniz” Emrine uygun davranalım.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul etmesini, bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, başta Gazze, Filistin,Doğu Türkistan olmak üzere tüm mazlum coğrafyadaki kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum”

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU:

"Bu gecenin vicdanlardaki merhametin çoğalmasına ve insanlığın güzeli ve doğruyu bulmasına vesile olmasını temenni ederim. Bu kutsal gece, gönül dünyamızın aydınlanması ve manevi huzurumuzun artması için bizlere eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının güçlendiği Kadir Gecesi’nin getirdiği bu esenliğin bütün dünyayı kuşatarak barışa ve huzura vesile olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, hemşehrilerimin, ülkemizin ve tüm İslam âleminin Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, bin aydan daha hayırlı olan bu gecenin bütün insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.”

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI ALİ RIZA ERTEMUR:

“Bu Ramazan ayı ülkemiz için tarihi öneme sahip günleri içinde barındırdı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak en demokratik hakkımız olan seçme seçilme hakkımızı milletçe kullandık. Halkımızın oylarıyla Pamukkale’mize baharı getirdik. Ne güzeldir ki, göreve başladığımız ilk günlerde Kadir Gecesi ve ardından Ramazan Bayramı’nda halkımızla iç içe olacağız. Tutulan oruçlar, yapılan ibadetler, edilen yardımlarla çok güzel bir maneviyat ikliminin içindeyiz. Ramazan ayı, Kadir Gecesi ile zirveye ulaşmakta ve bayram sevinci ile birlikteliğimize güç katmaktadır. Bu güzel ve özel gecenin, tüm dünyaya ve insanlığa barış, sevgi getirmesini diliyor, güzel ülkemizde de gerilimin yerini huzurun, çatışmanın yerini barışın ve anlayışın, kardeşliğin aldığı günler temenni ediyorum. Emeğin karşılığını bulduğu ve zenginlikten herkesin payına düşeni aldığı bir Pamukkale hayaliyle çıktığımız yolda, tüm halkımızın Kadir Gecesi’ni kutluyorum” dedi.

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN:

“Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ayının son günlerini yaşıyoruz. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ne ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşamanın huzuru içerisindeyiz. Ramazanla birlikte zenginleşen ve Kadir Gecesi`nde doruğa çıkan manevi güzelliklerimizin, sevgi, merhamet ve yardımlaşma duygularıyla toplumsal huzur içinde artarak devam etmesini temenni ediyorum. Manevi duyguların üst seviyelere ulaştığı, duaların ve tövbelerin kabul olduğu bu kutsal gece hepimiz için bir fırsattır. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm İslam âleminin Kadir Gecesi'ni kutluyor, bu mübarek gecenin tüm insanlığa barış, sağlık, kardeşlik, adalet ve huzur getirmesini diliyorum”

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN:

“Bizleri bir araya getiren, toplumsal dayanışmamızı artıran, mübarek zaman dilimlerinden birini daha yaşıyoruz. Bu gece edilecek dualarla bizi biz yapan insani değerlerin çoğalması ve güçlenmesine vesile olacak duaların avuçlarımızdan semaya yükselmesini, insanımıza barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. İçimizdeki güzellikleri ve iyiliği pekiştirmek için de dualarımızı eksik etmeyelim. Yüce Allah(c.c.), bize bu mübarek gecede bolca mağfiret ve bereket ihsan etsin. Dualarımızla ibadetlerimizi kabul etsin. Kadir Gecemiz mübarek olsun.”

İŞTE PROTOKOL MESAJLARI

MÜSİAD DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI ENGİN BOYACI:

"Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da yoğunlaştığı mübarek Ramazan-ı Şerif’in son günlerine doğru yaklaşırken, bin aydan daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesi’ni idrak etmenin manevi mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim, Kadir Gecesinde yeryüzüne indirilmeye başlandı. Bu vesileyle bu mübarek gecenin, hepimizin kalplerine, gönül dünyalarımıza ışık saçmasını, vicdanlarımızı aydınlatmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Kadir Gecesi, kendimize dönerek yaşadıklarımızı muhasebe etme gecesidir. Kadir Gecesi’nin bereketiyle yüreklerden kin ve nefretin silinmesini; ülkemize, İslam alemine ve insanlığın tümüne, barışın, huzurun ve kardeşliğin hâkim olmasını diliyorum. Kadir Gecesi'nin hikmeti, nuru tüm insanlığın üzerine olsun. Dualarımızın kabul edilmesini diliyorum. Ramazan Bayramımızda şimdiden mübarek olsun"