AVUKATLAR ATA’NIN HUZURUNDA

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, “Hukukun ideolojisi, sağcısı, solcusu olmaz. Hukuk var ise adalet vardır, emek vardır, sermaye vardır, hür düşünce vardır, bilim vardır, gelecek vardır, hayaller vardır” dedi.

Denizli Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Denizli Valiliği önünde tören düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla devam etti. Törende konuşan Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, Yargıtay 1. Başkanının hala seçilememesini eleştirdi. Başkan Demirdöğer, “Yargı; şimdiye dek bu denli eleştirilmemiş, bu kadar hukuksuzluk ve yargının siyasallaşması yaşanmamıştır. Yargıtay 1. Başkanının bugüne dek seçilememesi, bu durumun siyasi pazarlık haline getirilmesi; yargının günümüzdeki konumunu açıkça gözler önüne sermektedir. Açık kaynaklardan elde edilen bilgiler neticesinde Yargıtay Başkanlığı seçiminde liyakatten ziyade etnik kimlik, siyasi düşünce, mezhepçilik, bölgecilik ve benzeri kriterlerin dile getiriliyor olması ve bu duruma tepki gösterilmemesi üzüntü ve endişe vericidir. Bununla birlikte, Hatay Milletvekili Avukat Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nce verilen hak ihlali kararına; Yerel Mahkeme ve Yargıtay tarafından uyulmaması yönünde verilen karar, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen ‘Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir’ ilkesini sorgulanır hale getirmiştir” diye konuştu.

“HUKUKUN İDEOLOJİSİ OLMAZ”

Her iki durumun yargı yoluyla gerçekleştirilen bir darbe teşebbüsü olduğunu iddia eden Başkan Demirdöğer; “Burada hukuk katledilmiştir. Fakat asıl katledilen bu ülkenin geleceği, gençlerin hayalleri, bilimi, sanatı, düşüncesi, hukuku, adaleti, demokrasi algısı, temel hak ve özgürlükleri ile insan hakları bilinci olmuştur. Aynı zamanda bu durum temel hak ve özgürlüklerin ihlaline; kişilerin ırkından, dininden, siyasi düşüncesinden, etnik kimliğinden dolayı yargılanmalarına yol açacaktır. Bu konuda, Baromuz Türkiye’de kurumsal olarak adalet nöbeti tutan tek Barodur. Denizli Barosu; bu hukuka aykırı uygulamadan vazgeçilmesini ve meslektaşımızın özgürlüğüne kavuşturulmasını talep etmektedir. Çünkü hukukun ideolojisi, sağcısı, solcusu olmaz. Hukuk var ise adalet vardır, emek vardır, sermaye vardır, hür düşünce vardır, bilim vardır, gelecek vardır, hayaller vardır. Bir ülkenin yargısal savunması ne kadar güçlü, hakim ve savcıları ne kadar bağımsız ise o ülkede adalet vardır, hukuk vardır. Her ortamda dile getirdiğim ve bundan sonra da dile getireceğim gibi; siyasetin yargının üstünden elini çekmesi, yargıyı biz yargı mensuplarına bırakması gerekir” ifadelerini kullandı.

AVUKATLAR ATA’NIN HUZURUNDA

“2,5 YILDA 800 AVUKAT BARO’YA KATILDI”

5 Temmuz 2021’de göreve seçildiğini hatırlatan Başkan Demirdöğer, “O zaman Denizli Barosu’na kayıtlı meslektaş sayımız bin 300’dü. Bugün ise 2 bin 50. İki buçuk yıllık bir zamanda yaklaşık 800’e yakın meslektaşımız Denizli Barosu’na kaydını yaptırmıştır. Mesleğimize olan bu ilgi, elbette sevindiricidir. Fakat bu durum Baroların ve meslektaşlarımızın sorunlarının artmasına ve genç-işsiz avukat kavramının literatüre girmesine neden olmuştur. Bu sorunun çözümlenmesi gerekir. Buna neden olan, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleridir. Hukuk fakültelerini kapatamayacağımıza göre, başarı puanlarının yükseltilmesi, kontenjanların düşürülmesi ve avukatlık sınavının derhal uygulanması gerekir” şeklinde konuştu.

“DAVA YOLUYLA HAKKINI ARAMAK, PAHALI DURUMA GETİRİLDİ”

Avukatlar için zamanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Demirdöğer, “Duruşmaların tam saatinde yapılmaması, duruşma günlerinin çok ileri bir tarihe atılması, kararların geç yazılması ciddi bir sorunumuzdur. Bu durum müvekkil- avukat ilişkisini zedelemekte; daha da önemlisi geciken adalet, adalet değildir düşüncesini pekiştirmektedir. Bu konuda da düzenlemelerin yapılması gerekir. Türkiye’de dava yoluyla hakkını aramak, oldukça pahalı duruma getirilmiştir. Bu durum, vatandaşların hak arama özgürlüğünü kısıtlar niteliktedir. Bu nedenle yargı harç ve masraflarının makul seviyeye indirilmesi gerekir. Yine bildiğiniz gibi, kıdemi 5 yıl ve altında olan meslektaşlarımızın Baroya aidat ödememesi hususunda düzenleme yapılmıştır. Hangi gerekçe ile yapılırsa yapılsın bu düzenleme Baroları zor durumda bırakarak, meslektaşlarımızın baroya olan aidiyet duygularını yitirmesine neden olmaktadır. Bu düzenlemeden derhal vazgeçilmeli ve bunun yerine kıdemi 5 yıla kadar olan meslektaşlarımıza SGK primi ve vergi muafiyeti getirilmeli, faizsiz ve daha uzun süreli büro destek kredisi sağlanmalıdır” dedi.

“STAJYER AVUKATLARIN ÖZLÜK HAKLARI TANINMALI”

Meslektaşlarının sorunlarını dile getiren Başkan Demirdöğer, şunları kaydetti: “Stajyer avukatların statüsü değiştirilmeli ve özlük hakları tanınmalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları ve engelli avukatların temel hakları güvenceye kavuşturulmalıdır. Meslektaşlarımızın ödediği yüksek SGK primleri makul seviyeye indirilmeli, meslektaşlarımızın emekli maaşlarında düzenleme yapılmalıdır. Avukatlık hizmetinden alınan KDV oranları düşürülmelidir. CMK ücretlerinin, avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi gerekmekte olup; bu ücretlerin asgari ücret tarifesi ile eşdeğere çıkarılması gerekmektedir. Bağlı çalışan meslektaşlarımızın hakları güvence altına alınmalıdır. Arabuluculuk, uzlaştırma, seri muhakeme gibi usullerin uygulanması ve meslektaş sayımızın hızla artmasından dolayı mesleğimizin faaliyet alanı git gide daraltılmış olup, biz avukatlara yeni iş sahalarının yaratılması gerekmektedir. Avukata yönelik ekonomik ve fiziksel şiddet önlenmeli, bu konuda yasal, mali ve idari önlemler alınmalı, avukata yönelik şiddet tutuklama nedeni sayılmalıdır. Toplumsal olaylar ile ilgili davalarda; baroların katılma taleplerinin mahkemelerce, doğrudan reddi değil, kabul edilmesi gerekmektedir. Bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yasal engeller kaldırılmadır. Kişisel Verilerin Korunması hakkındaki yasa ile Avukatlık yasası özdeşleştirmeli, her iki yasa arasındaki çelişkiler giderilmeli ve bu konuda yaşanan sorunlar avukatlık mesleği lehine çözümlenmelidir. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda; yasal faizin hala artırılmamış olması kabul edilemez. Bu konuda yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.”