ENGELLİYE ‘BU’ DİYE  HİTAP ETMİŞLER

Altınokta Körler Derneği Başkanı Eskin sorunları için defalarca randevu talep etmelerine rağmen karşılık bulamadıklarını söyledi, yeni seçilen başkanlara açık mektup yazarak, taleplerini sıraladı. 

Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Muzaffer Eskin, özellikle yeni seçilen CHP’li belediye başkanlarına seslenerek taleplerini sıraladı. Daha önce yerel yönetimlerden sorunlarını görüşmek üzere defalarca randevu talep ettiklerini ancak karşılık bulamadıklarını kaydeden Eskin; “Belli günlerde engellilerin yanında olunduğu mesajlarından daha güçlü ilişki ve iletişim biçimlerine gereksinim vardır. Yeni yönetimlerin bu konuda duyarlılık göstereceklerine inanıyoruz” dedi. 

KILAVUZ ÇİZGİ İSTİYORUZ
Eskin özellikle görme engellilerin kaldırımlarda rahatça yürüyebilmelerini sağlayacak kılavuz çizgiler istediklerini belirtti. Kaldırımların sağ kenarlarına yakın bölgede, yere paralel olarak kılavuz çizgiler talep eden engelliler, beyaz bastonları eşliğinde rahatça yollarını bulabileceklerini ve güvenle yürüyüş yapabileceklerini hatırlattı. 

OTOBÜSLERDE SESLİ UYARI
Görme engelliler özellikle belediye otobüslerinde sesli uyarı sistemi talep ediyor. Hali hazırda sadece birkaç otobüste olan uygulamanın tüm otobüslerde bulunması gerektiği belirtiliyor. Eskin otobüs sürücülerinin var olan sesli uyarı sistemini, yolcuların rahatsızlık duyduğu gerekçesi ile kapatıldığına dikkat çekti. Eskin ayrıca sistemin konulmasının yeterli olmadığını, nedenlerini otobüs şoförlerinin bilmesi gerektiğini bu konuda eğitim verilmesini, rahatsızlık duyan diğer yolcuların otobüs şoförleri tarafından bilgilendirilmesini istedi. 

Ayrıca sistemin şehre yeni gelenler, yaşları nedeniyle görüş kaybı yaşayanlar için de faydalı olduğunun altını çizdi. Eskin akıllı durakların da görmeyenlerin kullanımı açısından incelenip gerekli düzenlemelerin yapılması talepleri olduğunu kaydetti. 

ALIN TERİYLE PARA KAZANMAK İSTİYORUZ

Belediyeler tarafından işletilen ticari alanların engellilerce de işletilebilmesinin yolunun açılmasını isteyen Eskin, engellilerin alın teri ile para kazanmak istediklerinin altını çizdi. Bu konuda; “Belediyelerce işletilen bazı ticari yerlerin (Büfeler, genel tuvaletler ve benzerleri) engellilerce işletilebilmesinin yolunun açılmasını istiyoruz. Böylelikle engelliler de alın terleriyle kazanç sağlamanın mutluluğunu yaşayacaklardır” ifadelerine yer verdi. 

RAHATSIZ EDİCİ İFADELER

Engelliler ayrıca kendileri hakkında rahatsız edici ifadeler kullanıldığını hatırlattı. Altınokta Körler Derneği Başkanı Eskin, “Bizden şu, bu gibi ifadelerle söz edilmesi rahatsızlık vericidir. Otobüs sürücülerinin engellilere hitap noktasında eğitimden geçirilmeleri, gerekirse bu konuda bizimle iletişime geçilmesi önemlidir. Zira aslında engellilere hitap, genele hitaptan farklı değildir. Ancak diğer insanlara hitaptan bağımsız olarak engellilere örneğin ‘şu insin, şunu bir koltuğa oturtun, nerede inecek bu’ gibi rahatsızlık verici hitaplar, otobüs sürücülerinin bazıları tarafından engellilere uygulanmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

ULAŞIM PORTALI YENİDEN DÜZENLENSİN

Belediyenin ulaşım portalının görme engelliler için ulaşılabilir olmadığını belirten Eskin; “Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım portalı, ios sürümü olarak bizim için erişilir değildir. Alt etiket olmaksızın sadece görsel simgelerle simgelenmiş düğmeler nedeniyle biz görmeyenler mobile uygulamadan tam olarak yararlanamamaktayız. Android alanı hakkında bilgiye sahip değiliz. O konuyu Android kullanıcısı görmeyenler daha iyi açıklayacaklardır. Portalın ve mobile sürümlerinin erişilebilirliği ile ilgili olarak farklı illerin uygulamaları incelenebilir” ifadelerine yer verdi. 

CHP’NİN AÇTIĞI DAVAYI HATIRLATTI
2005 yılında Engelliler Yasası kapsamında yürürlüğe giren geçici ek maddelerin kamu kurumlarına engellilere yönelik düzenlemeler için süre tanıdığını, fakat süreç içinde gerekli düzenlemelerin yapılmadığını belirten Eskin sık sık süre uzatımı taleplerinde bulunulduğunu hatırlattı. CHP Engelliler Komisyonu’nun süre uzatımlarını sonlandırmak amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu ve bir daha süre uzatımlarının önünün kapandığını belirterek; “Anayasa’nın engellilere ilişkin maddelerine aykırı olan bu durum, bu sayede düzeltildi. Ancak sonrasında bir değişiklik görmedik” diyerek CHP’li belediye başkanlarından gereğinin yapılmasını istedi.