TARIMSAL YATIRIMLARA HİBE VERİLECEK

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından geçen ay çağrı ilanı yapılan IPARD III Programına ilk başvurular başlıyor. Bütçe üst limiti 1 milyon ile 3 milyon Euro arasında değişen yatırımalara yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe verilecek.

 

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan ve Türkiye Cumhuriyeti ile AB tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı- Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) programı kapsamında 2024 yılı içinde kırsal kalkınma desteklerinden yararlanmak için yapılacak başvurulara ilişkin çağrı takvimini geçen ay açıklamıştı.

IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları, Türkiye'de 2011'den itibaren 42 ilde uygulanırken, 2024 yılından itibaren uygulanacak IPARD III Programı'nın 81 ile yaygınlaştırılması    kararlaştırıldı. TKDK tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin açıklanan takvime göre mart ayında çağrı ilanı yapılan "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar"a ilişkin başvurular mayıs ayında alınacak.

FİZİKİ VARLIKLARA YÖNELİK YATIRIMLAR

Avrupa Birliği Proje Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Aydınlı, Türkiye'de IPARD projeleri için, tarımsal ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla 2008'de, AB bütçesi destekli TKDK'nın kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bütün illerinde uygulanacak Ipard III  1. Çağrı  kapsamında "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar" tedbirinden başvuruların kabul edileceğini kaydetti.

Her yıl, yılda 1 kez proje başvuru duyurusunun yayınlandığını ve projelerin kabul edildiğini belirten AB Proje Uzmanı Aydınlı, "Mayıs ayında başvuruları alınacak proje konuları et ve süt amaçlı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tavuk, hindi, kaz yetiştiriciliği, et, süt işleme tesisleri, meyve sebze işleme ve soğuk hava depolama tesisleri, su ürünleri işlenmesi, 20 odalı kırsal turizm otel işletmeleri, kültür balıkçılığı, çiftlik faaliyetleri, yerel ürünlerin işlenmesi, mobilya, demir, bakır, halı, kilim dokuma atölyeleri açılması, yenilenebilir enerji yatırımları konularında inşaat, makine ve GES alımı için hibe desteği sağlanmaktadır" dedi.

YATIRIMIN TAMAMINI KARŞILAMA YETERLİLİĞİ GEREKİYOR

Soğuk hava depoları, et, süt, balık, meyve sebze işleme tesisi hibelerine başvuruların mayıs ayı içinde yapılacağını dile getiren Aydınlı, bütçe üst limiti 1 milyon ile 3 milyon Euro arasında değişen bu yatırımalara yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe verileceğini kaydetti. Hibeler için öncelikle başvuru sahibinin hibe almaya uygunluğu, mesleki yeterliliğin sağlanması, mali yeterliliğinin olması, gerekli olan evrakları temin etmesi gerektiğini anlatan Aydınlı, "Yatırımcının hibe proje başvurusu TKDK tarafından onaylandıktan sonra yatırımcı tarafından yatırım yapılmakta ve faturaları ödemektedir. Bu safhadan sonra 2-3 ay içinde hibe kendisine geri ödenmektedir. Bunun için yatırımcının, yapılacak yatırımın tamamını mali olarak karşılayabilme yeterliliğinin olması gerekmektedir." dedi.

Firmalarının, 2003 yılında Türkiye’nin ilk kurulan AB hibe proje ofisi olup, bugüne kadar 160 hibe destekli projeyi başarıyla tamamladıklarını ifade eden Aydınlı, bünyelerinde devlet tecrübesi olan bürokratlar, emekli genel müdürler, mimarlar, mühendisler, veterinerler, dernek yöneticileri, danışmanlar, yurt dışında çalışan avukatlar ve mali müşavirler, yatırım stratejistleri, finans ve fon uzmanları ile üniversite  öğretim üyelerinin çalıştığını, projelerinde yüzde 99 başarı sahibi olduklarını kaydetti.