MALİYE SOSYAL MEDYA İHBAR EKİBİ KURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV’deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik yapay zeka destekli çalışmaları tamamladıklarını, düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapacaklarını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl bir vatandaşın dönerciden aldığı fişte KDV'nin yüzde 1 olarak yazıldığını fark edince bu durumu sosyal medya hesabından paylaşması üzerine verdiği yanıtta, "Hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Bu ve benzeri hususları Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimleri takip edecektir” derken, KDV'nin eksik yansıtılmasına izin vermeyeceklerinin işaretini vermişti. Bakan Şimşek'in sosyal medyadaki ihbarlar için sosyal medya ekibi kurduğu öğrenildi.

YAPAY ZEKA KAYIT DIŞI EKONOMİNİN BİR PARÇASI OLUYOR

Fişte gerekenden daha düşük oranda KDV kesen firmalar Maliye’nin takibine girerken,  KDV’deki oran uyumsuzlukları kontrol ediliyor. Bir süre önce başlattığı kayıt dışı ile mücadele çalışmaları kapsamında altyapı çalışmalarını tamamlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapay zeka ve algoritma ile ilgili denetim modellerini de kayıtdışı ekonominin bir parçası haline getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in denetime yönelik talimatları çerçevesinde başlatılan çalışmalarda oran uyumsuzluklarına yönelik analiz hazırlıkları da tamamlandı.

DÜŞÜK KDV UYGULAYAN TESPİT EDİLECEK

Düzenlenmesi gereken orandan daha düşük oranda KDV hesaplanarak fatura düzenleyen mükelleflerin merkezden tespit edilmesine yönelik çalışma yapıldı. Bu çalışma ile özellikle temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak amacıyla uygulanan düşük KDV oranlarını istismar edenler tespit edilecek. Aynı türdeki ürün teslimine veya hizmete ilişkin mükelleflerin aynı KDV oranlarını uygulaması gerekiyor. Bir ürün veya hizmetin KDV oranının belirlenen orandan daha düşük uygulanması KDV oranının hatalı uygulandığına işaret ediyor.

ALGORİTMALAR GELİŞTİRİLECEK

Haziran ayından itibaren yeni nesil bir pos makinesi konulması planlanıyor. Kayıtdışı çalışan işletmelere dair algoritmalar geliştirilecek. Yapay zeka ile herhangi bir şehrin işlek restoranında bütün gün su, ekmek, et fişi kesildiğinde algoritma Maliye'ye haber verecek.

SAHA DENETİMLERİ YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "KDV’deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik; Vergi Denetim Kurulu Başkanlığımız, Gelir İdaresi Başkanlığımız ve Risk Analizi Genel Müdürlüğümüzün yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladı. Temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapılacak. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.