BAYRAM SONRASI FİYATLAR TIRMANACAK

Bahar mevsimiyle birlikte otomobil piyasasında hareketlilik başladı. Sıfır araçlara ulaşamayanlar, ikinci el araç piyasasına yöneldi. Ancak burada da fiyatlar durmadan yükseliyor.

 

SIFIR ARAÇLARDA STOK SORUNU, İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI

2023 model sıfır araçların tükenmesi ve 2024 model araçlara ulaşımın zorluğu, otomobil almak isteyenleri ikinci el piyasasına yönlendirdi. Ancak, ikinci el piyasasında da son üç ayda yüzde 15'lik bir fiyat artışı gözlemlendi. Sektör temsilcileri, bu artışın devam edeceği konusunda uyarılarda bulundu.

İKİNCİ ELDEKİ FİYAT ARTIŞININ NEDENLERİ

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a göre, ikinci el pazarında yaşanan bu fiyat artışları, özellikle 800 bin TL ile 1.2 milyon TL arasındaki 1-1,5 yaşındaki araçlara olan yüksek talepten kaynaklanıyor. Yalçın, "İlk çeyrekte ikinci elde fiyatlar yüzde 12-15 arttı. Geçmişte yüksek fiyatla ikinci el otomobil satın alıp piyasa düştüğü zaman bu duruma dayanıp aracını elinde tutanlar, şimdi satışa koyuyorlar. Dolayısıyla o satışa konulan araçların fiyatı da piyasayı yükseltiyor" şeklinde konuştu.

BAYRAM SONRASI İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI

Bayram sonrası ve yaz mevsimine girilmesiyle birlikte ikinci el araç piyasasında bir hareketlenme bekleniyor. Yalçın, sıfır araç piyasasındaki daralmaya karşın, ikinci el piyasasının daha dinamik ve istikrarlı bir büyüme göstereceğini öngörüyor. 2024 model sıfır araçların yüksek fiyatları, tüketicileri daha fazla ikinci el piyasasına yönlendirecek gibi görünüyor.

İKİNCİ EL ARAÇ PARKININ GELECEĞİ

Cardata Genel Müdürü, önümüzdeki yıllarda ikinci el araç parkının çok daha gençleşeceğini öngörüyor. Yeni markaların piyasaya girmesi ve tüketicilerin yeni teknolojilere olan ilgisi, ikinci el araç piyasasını daha da hareketlendiriyor.

İkinci el araç piyasası, sıfır araçlara kıyasla daha fazla talep görmeye devam ederken, fiyatlarının artış eğiliminde olması alıcıları zorluyor. Sektör temsilcilerinin uyarıları, ikinci el araç almayı düşünenleri daha dikkatli olmaya ve piyasa koşullarını iyi değerlendirmeye yönlendiriyor.