YER ALTI SULARINA DİKKAT ÇEKTİ

2020 yılında Çivril İlçesi’ne bağlı Yakacık Mahallesi yakınlarındaki bir tarlada obruk oluşumuna dikkat çeken Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Bizim insanlar olarak yapabileceğimiz, suyu olabildiğince verimli, tasarruflu kullanmaktır. Onun dışında doğa olaylarını durdurma şansımız yok” dedi.

 

2020 yılında Denizli’nin Çivril İlçesi’ne bağlı Yakacık Mahallesi yakınlarındaki Elmalı Mevkisi’nde bulunan Süleyman Çetin'e ait ay çekirdeği tarlasında obruk oluşmuştu. Obrukların 16 farklı il için de risk oluşturduğunu ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bu şehirlerde de Konya'daki gibi obruk risk haritasının planlandığını söyledi. 

“AFAD’IN BİR ÇALIŞMA PLANI VAR”

Denizli’nin 16 il arasına dahil edilmesinin nedenleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Arık; “Denizli’de jeolojik anlamda genç oluşumların olduğu, kireç taşları, jipsli serilerin olduğu yerlerde risk var. 2020 yılında Çivril İlçesi’ne bağlı Yakacık Mahallesi yakınlarındaki Elmalı Mevkisi’nde obruk oluştu. Potansiyel olarak obruk oluşmaya uygun olan illeri biz kara birimlerine göre sınıflandırıyoruz. Bu 16 ilin içerisinde dahil edilmesinin ana nedeni de benzer nitelikte birimlere sahip olmalarıdır. Eskişehir ile birlikte biraz daha batıya gidildiğinde Afyonkarahisar, Denizli hatta Manisa’ya kadar olan kısımda benzer bir yapı söz konusu. O nedenle bu bölgelerde de AFAD’ın bir çalışma planı var” dedi.

 

Prof. Dr. Fetullah Arık

“YAPABİLECEĞİMİZ, YER ALTI SUYUNU OLABİLDİĞİNCE VERİMLİ KULLANMAK”

Obruk oluşumunu ‘Spesifik bir karstik olay’ olarak adlandıran Prof. Dr. Arık; “Dolayısıyla insanların obruk oluşumuna çok müdahale etme olanakları yok. Esasen su ile karşılaştığı zaman eriyebilir nitelikte kayaların olduğu bölgelerde su hareketleriyle meydana geliyor. Bu süreç içerisinde yer altı su seviyesinin değişimleri önemli bir faktördür. Reaksiyonu hızlandıran bir faktördür. Konya’da da tek tük başlamıştı. Sonra da yaygınlaştı. Özellikle tarım yapılan alanlarda yer altı suyu kullanımının yoğun olduğu bölgelerde aşırı su kullanarak ya da kontrolsüz su kullanarak insan eliyle bu oluşum biraz hız kazanıyor. Bölgedeki obrukların oluştuğu yerlere baktığımız zaman genelde su kuyularının yaygınlaştığı alanlarda yoğunlaşıyor. Bizim insanlar olarak yapabileceğimiz; yer altı suyu olabildiğince verimli, tasarruflu kullanmaktır. Onun dışında doğa olaylarını durdurma şansımız yok” şeklinde ifade etti.