AKARYAKITTA YENİ DÖNEM

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamaları ve vergi kayıpları ile mücadele amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından getirilecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 1 Ocak 2025 tarihinde devreye girecek. Bu yeni sistem, milyonlarca araç sahibi için yeni bir dönemin başlangıcı olacak.

ELLER KALKIYOR, SİSTEMLER DEVREYE GİRİYOR

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin tanıtımı ve uygulaması konusunda ilgili firmaları bilgilendiren bir toplantı düzenledi. Sistemin, akaryakıt istasyonlarında elle plaka bilgisi girişini tamamen ortadan kaldırarak, otomatik plaka tanıma ve kaydetme işlevi görmesi planlanıyor. Bu işlevsellik sayesinde, akaryakıt istasyonlarındaki işlemler daha hızlı ve güvenilir hale gelecek.

8 MİLYON TAŞIT BU KURALA UYMAK ZORUNDA

Türkiye genelinde trafikte bulunan 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonu, UTTS kapsamına girecek. Bu taşıtlar, özellikle vergi mükellefi olan ve akaryakıt giderlerini işleme, kiralama veya kullanma amaçlarıyla vergi indirimlerinde kullanmakta olanlar. UTTS'nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, 1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS'ye dahil olmayan taşıtlar için yapılan akaryakıt alımları, vergi kanunları açısından geçersiz sayılacak.

SIKI DENETİMLER VE GÜVENLİ MONTAJ İŞLEMLERİ

UTTS ile birlikte taşıtlara monte edilecek 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB), taşıt sahipliği veya plaka bilgileri değiştiğinde de yenilenmesi gerekecek. Sistem, yalnızca Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan firmalar tarafından kurulabilecek. Bu sayede, sistem üzerindeki kontrol ve güvenlik maksimum düzeyde sağlanmış olacak.

Sistemin devreye girmesiyle, yıllık olarak 15 milyar Türk Lirası civarında bir vergi kaybının önlenmesi bekleniyor.