ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞIŞLARDA

Son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle hububat üretiminde kuraklık korkusuyla karşı karşıya geldiklerini belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Meteoroloji’deki raporlarda Denizli’de yüzde 50 gibi yağış görünüyor. Önümüzdeki cumartesiyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son bilgilere göre, Afrika kıtasından kaynaklanan sıcak hava dalgası ve çöl tozları bugün itibariyle Türkiye'ye ulaşacak. Denizli’de hava sıcaklıkları bugün 31 dereceyi bulacak. Kışında çok fazla yağışın yaşanmadığı Denizli’de çiftçiler, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden tedirgin oldu.

ESKİ MEVSİM GEÇİŞLERİ KALMADI

Eskisi gibi mevsim geçişlerinin kalmadığına dikkat çeken Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Eskiden kıştan ilkbahara, ilkbahardan sonra yaza doğru geçiş yaşıyorduk. Şimdi, ilkbaharı görmeden yazın içine düşüyoruz. Bu da tarımsal üretimde, özellikle hububat ekili alanlarda bir anda kuraklık korkusuyla karşı karşıya getiriyor” dedi.

GÖZLER CUMARTESİ GÜNÜNDE

Kış döneminde de doygun bir yağış olmadığını söyleyen Başkan Gemici; “Bu yıl doğru dürüst kar yağışı da almadık. Meteoroloji’deki raporlarda Denizli’de yüzde 50 gibi yağış görünüyor. Eğer 4-5 gün içerisinde bu hava sıcaklıkları 30 derece civarında devam eder bir de yağış olmazsa kuru tarım alanları, kıraçlarda büyük zarar görecek gibi içimizde korku var. Önümüzdeki cumartesiyi dört gözle bekliyoruz. Cumartesi günü ya da bir hafta içerisinde yağış olursa bu dönemi hiç değilse kayıpsız üretim olarak, verim olarak geçirebilme imkânımız var” şeklinde ifade etti.

“AĞAÇLARDA SOĞUKTAN ALDANMA YOK”

Denizli’de bu yıl don olayının pek fazla yaşanmadığına dikkat çeken Başkan Gemici, meyvecilikte yaşanan gelişmeleri şu şekilde açıkladı: “Merkez ovadaki meyve gruplarında bu sene aşırı oranda soğuktan aldanma yok. Erkenci erik çeşitlerinde birazcık yakalanan oldu. Kayısı ve eriklerde hafif şekilde ve doğal seyretme gibi yaşandı.”