DENİZLİ HOROZLARI KULUÇKA MAKİNESİNDEN ÇIKACAK

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Denizli Irkı Horoz Üretim Tesisinde 2024 yılı civciv üretimi için ilk damızlık yumurtalar kuluçka makinesine yüklendi.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ismi Denizli ile özdeşleşen horozların üretimi ve devamlılığı için çalışmalarını sürdürüyor. Renk ve vücut yapısı itibarı ile ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle ünü yurt dışına taşan Denizli horozunun tarihi ile ilgili fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte uzun ötüşü ile dikkat çeken Denizli horozu günümüze kadar gelmiş mahallî bir ırk olarak bilinmekte.

MAYISTA SATIŞA ÇIKACAK

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Denizli Irkı Horoz Üretim tesisinde 2024 yılı civciv üretimi için ilk damızlık yumurtalar İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ve İl Müdür Yardımcısı Şehla Akpınar tarafından kuluçka makinesine yüklendi. 21 gün süren kuluçka dönemi sonlandıktan sonra elde edilecek civcivlerin satışı 8 Mayıs 2024 tarihinde başlayacak.

DENİZLİ HOROZLARI KULUÇKA MAKİNESİNDEN ÇIKACAK

Civcivler siyah renkte olacak, yumurtadan çıktıktan sonra ilk 1-1,5 ay zarfında tedrici olarak tüylerini dökmeye başlayacak. Yalnız kanat uçları ve göğüs altı tüylü evrede olacak. On beş gün kadar bu vaziyette kaldıktan sonra tekrar tüylenmeye başlayacak. Tüy dökümünden sonra çıkan yeni tüyleri renkli olanlar horoz, siyah olanlar tavuk olarak belirginleşecek.

MERAKLILARI SIRAYA GİRİYOR

Denizli’de üretilen Denizli Horozu’nun meraklıları da sabırsızlıkla kuluçka dönemini bekliyor. Türkiye’nin dört bir yanından horoz meraklıları Denizli Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat ederek yeni nesillerden ediniyor. Denizli’deki uzmanlar, asil soyundan kuşku duyulmayan Denizli Horozları’na taliplilerin bir hayli fazla olduğunu kaydetti. Diğer yandan bazı meraklılar da kendi kurdukları kümeslerde zaman zaman Denizli Horozu ve Denizli Tavuğu ürettiği biliniyor. Fakat bu türlere genellikle kuşku ile yaklaşılıyor.

DENİZLİ HOROZLARI KULUÇKA MAKİNESİNDEN ÇIKACAK

DENİZLİ HOROZUNUN ÖZELLİKLERİ

Vücut rengine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al, Kürklü olmak üzere 5 tipe ayrılan Denizli horozunun vücut yapılarına göre 3 tipi olup, Yüksek Boyun, Sülün ve Küpeli olarak isimlendirilir. İbik şekillerine göre, geniş ibik ve dar ibik olmak üzere iki tipi vardır.

DENİZLİ HOROZLARI KULUÇKA MAKİNESİNDEN ÇIKACAK

SES VE ÖTÜŞ ÖZELLİKLERİ:

Tonuna Göre : İnce, Kalın ve Davudi olmak üzere 3 tiptir.

Netliğine göre:

Net ses : Makbul olan ses tipidir.

Hüzünlü ses : Neyden çıkıyormuş gibi hüzün hissedilir. Ender rastlanır.

Dalgalı ses : Alaycı ses de denilir, dalgalıdır.                                          

Cırlak ses: Ses cırlar.

Son ikisi makbul değildir.

Ötüşleri:  Yalancı ve esas olmak üzere ikiye ayrılır.

Yalancı ötüş kesik-kesik olandır.

Esas ötüş ise bütün kabiliyetinin ortaya konularak yaptığı ötüstür.

Esas Ötüş   : Ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre dörde ayrılır.

Aslan Ötüş : Baş ve boyun biraz yukarıdadır Yay gibi biraz gergindir. Boyun tüyleri aslan yelesi gibi kabarır.

Kurt Ötüşü : Baş ve boyun tamamen yukarıya uzanmıştır. Kuyruk tarafı oturacakmış gibi yere yaklaşır.

Yiğit Ötüşü : Normal duruşunu bozmaz. Göğsünü kabartır. Başını hafifçe ileriye uzatır. Rahat bir şekilde öter.

Pus Ötüş     : Horoz yere yatacakmış gibi bir durum alır. Makbul ötüş değildir.

Ötüş hususunda ötüşün başlama ve bitişi de önemlidir. Başlangıçta ötüşün temposu yavaş yavaş hızlanmalı, bitişte de tempo yavaş yavaş alçalmalı ve birden kesilmemelidir. Böyle horozlara yetiştiriciler arasında alışı ve verişi iyi denilmektedir. Alış-veriş bir yerde ses uzunluğundan daha önemlidir. Birinci yılda ötüş uzunluğu 20 saniye civarındadır. İkinci ve üçüncü yılda bu süre artmaktadır.

Denizli horozunda görünüş canlı, bacaklar yüksek, boyun uzun ve kuvvetli,  göğüs geniş ve derin,  kuyruk dik ve başa doğru meyilli olmalıdır.