HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN KDV DÜZENLEMESİ: İSTİSMARI BÖYLE ÖNLEYECEKLER

Gıda sektöründe KDV istismarına son vermek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir düzenleme taslağı hazırladı. Taslak, lokanta ve kafelerdeki KDV oranlarını yüzde 10 olarak belirlemeyi öngörüyor.

YANLIŞ KDV UYGULAMALARINA KARŞI DENETİM ARTIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son dönemde yapılan denetimlerde 41 bin mükellef incelendi. Bu denetimler, lokanta ve kafelerin yeme içme hizmeti vermiş gibi gösterip et, su ve meyve suyu gibi ürünler satışında KDV'yi yüzde 1 olarak gösterdikleri yönünde bulgular içermekte. Benzer şekilde, bazı marketlerin de temizlik malzemesi satarken bunları gıda malzemesi olarak kaydettikleri tespit edildi.

TEK ORAN, NET SONUÇ

Yeni düzenleme taslağı, hizmet sektöründeki KDV uygulamalarında standart bir oran belirleyerek, bu tür KDV istismarını engellemeyi amaçlıyor. Taslakta belirtildiği üzere, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler hazırladıkları ya da dışarıdan temin ettikleri tüm yiyecek ve içecekler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacaklar. Ayrıca, telefon veya internet üzerinden yapılan siparişler de dahil olmak üzere, tüm satışlar aynı oranla vergilendirilecek.

Bu değişiklikler, yiyecek ve içecek hizmetleri sunan ancak işyeri ruhsatı bulunmayan işletmeleri de kapsayacak. Bakanlık yetkilileri, yapılan bu düzenlemeyle sektördeki KDV uygulamalarının netleşeceğini ve istismarın önüne geçilmiş olacağını vurguladı.