MARBLE İZMİR KAPILARINI 29. KEZ AÇTI

İzmir'de bu yıl 29.'su düzenlenen İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuara Denizli firmaları da yoğun katılım sağladı. DENMERDER Başkanı Mehmet Serter, sektörün fuardan beklentisinin yüksek olduğunu söyledi.

Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması olan Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 29. kez kapılarını açtı. Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli buluşmalarından olan MARBLE İZMİR Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 17- 20 Nisan tarihlerinde Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sektör profesyonellerini ağırlayacak.

Dünyadaki mermer rezervinin yüzde 33'ünü oluşturan Türkiye'de 80'in üzerinde değişik yapıda, 120’nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunuyor. Binlerce doğal taşın ve özel taş makinelerinin sergilendiği 29. Marble İzmir Fuarı'nda Süpren, Elazığ Vişne, Akşehir Siyah, Manyas Beyaz, Bilecik Bej, Kaplan Postu, Ege Bordo, Milas Leylak, Gemlik Diyabaz, Burdur Bej, Afyon Şeker ve Denizli Traverteni gibi mermerler ziyaretçilerle buluştu.

MARBLE İZMİR KAPILARINI 29. KEZ AÇTI

DENİZLİ'DEN KATILIM YOĞUN

Sektörün önemli isimlerinin yer aldığı fuarda, doğal taş ihracatında önde gelen illerden Denizli'den de yoğun katılım oldu. Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter, 29. Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, normalde mart sonu düzenlenen fuarın ramazan ayı dolayısıyla bu yıl da ertelendiğini hatırlattı.  Serter, fuarın Amerika’da önümüzdeki hafta düzenlenecek doğaltaş fuarıyla çakıştığını ifade ederek, "Dolayısıyla Amerika’dan gelecek ziyaretçiler nisbeten daha az olacaktır diye tahmin ediyorum. İyi bir fuar olmasını bekliyoruz, sektörümüzün beklentileri yüksek bu fuardan. Rusya-Ukrayna savaşının devam ediyor olması, İran ile İsrail arasındaki gerginlik maalesef yurtdışından gelecek olan ziyaretçileri nispeten olumsuz şekilde etkileyecektir" dedi.

MARBLE İZMİR KAPILARINI 29. KEZ AÇTI

FUARDAN BEKLENTİ YÜKSEK

Yılın ilk iki ayında işlenmiş doğal taş ihracatının Denizli’de ve Türkiye’de artış gösterdiğini söyleyen Serter, "Mart ayında bir düşüş vardı. İnşallah bu fuarla beraber tekrar ihracatımız yükselişe geçer diye bekliyorum. Blok mermer ihracatımız için de bu fuarda beklentiler yüksek. Pandeminden dolayı Çin geçen yıl gelememişti fuara, bu yıl geleceklerini tahmin ediyorum. İki ay önce Hindistan fuarındaydık, bu fuar da başarılı geçmişti Hindistan açısından. Hintli firmaların alımkar olduklarını gördük, gelmek istediklerini söylediler. Umarım blok ihracatı için de firmalar beklentilerini karşılarlar" şeklinde konuştu.

MARBLE İZMİR KAPILARINI 29. KEZ AÇTI

AÇILIŞA İLGİ YÜKSEK

Fuarın açılışına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MAPEG Genel Müdürü Arslan Narin, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Vekili Tayfun Kılıç, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu,  DENMERDER Başkanı Mehmet Serter ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

MARBLE İZMİR KAPILARINI 29. KEZ AÇTI

GÜÇLÜ KATILIM

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu 17 firma ile fuara güçlü bir katılım gerçekleştirdiklerini kaydederek; “Türkiye geneli işlenmiş doğal taş ve blok mermer ihracatının 2023 yılı genelinde 1,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz 3,5 aylık dönemde ise 466 milyon değerinde ihracat kaydedildi.

Denizli madencilik sektörü ihracatına baktığımızda300’ün üzerinde firmanın 108 ülkeye yüzde 88,7 oranında işlenmiş doğal taş ihracatı yaptığını söyleyebiliriz. 2023 yılı genelinde Denizli’den 27,2 milyon dolar blok mermer ve 213 milyon dolar işlenmiş doğal taş olmak üzere toplamda 240 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İşlenmiş doğal taş ihracatında ilimiz ülke çapında zirvede yer alıyor.

İlimizin doğal taş ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde ise;işlenmiş doğal taş ihracatında ABD, Fransa, Avustralya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin blok mermer ihracatında Çin, Hindistan, Brezilya, Mısır ve Cezayir’in ön plana çıktığını görüyoruz. Fuara katılan 17 firmamız doğaltaş makineleri ve diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Doğaltaş makinelerinde 2023 yılında Denizli’den yüzde 36 artışla 6,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Doğaltaş makinelerinin ihracatı geçtiğimiz 3,5 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 oranında artışla 2,1 milyon dolara ulaştı. Sektörde Hollanda ve İsveç pazarlarına olan ihracatımız oldukça dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.