İKİNCİ EL DURDU

Yüksek faiz oranları nedeniyle konut piyasasında yaşanan sıkıntılar, ikinci el otomobil sektöründe de kendini gösteriyor. Galericiler, taşıt kredisi faiz oranlarında ve vade sayılarında düzenleme yapılmasını beklerken, satışlarda ciddi düşüşler yaşanıyor.

Yüksek faiz oranları ve kredi vade sürelerinin kısılması, ikinci el araç alımlarını zorlaştırıyor. Galericiler, yüksek krediler ve bu kredilere getirilen sınırlamaların alım-satım işlemlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, taşıt kredilerine erişimde ciddi düşüşler olması da piyasadaki durgunluğu artırıyor.

SATIŞ SÜRELERİ UZADI, FİYATLAR DALGALANIYOR

Normalde 15 gün süren araç satış işlemleri, şu anda 30 ila 50 gün arasında değişiyor. Hatta bazı araçların satış süreleri 90 günü bulabiliyor. 2024 yılının başında yeni araçlara yapılan zamlar, ikinci el piyasasını da etkiledi ve fiyatlar arasındaki farkı açtı.

2024 YILINDA ARAÇ FİYATLARI NE KADAR ARTTI?

2024 yılına girildiği ilk günlerde, 2020 model araçlar 900-920 bin TL arasında iken, Nisan ayında 1 milyon 50 bin TL ile 1 milyon 100 bin TL arasına yükseldi. 2014-2015 model otomatik vites bir aracın fiyatı ise 500-550 bin TL civarında seyrediyor.

İKİNCİ EL DURDU

GALERİCİLERİN KREDİ TALEPLERİ VE BEKLENTİLERİ

Bir galeri sahibi, bekledikleri satışların gerçekleşmediğini ve kredi ile ilgili düzenlemeleri dört gözle beklediklerini ifade etti:

“Biz esnaf olarak bugün düzelir, yarın düzelir diye uzun süredir beklemedeyiz. Araç fiyatları önce bir düşüşe geçti, daha sonradan tekrardan yükseldi. Ciddi anlamda durgun vaziyette, beklediğimiz satışlar maalesef yok!”