TERS LALELER AÇMADI

Bozkurt İlçesi’ne bağlı Hayrettin Mahallesi’nde yetişen, ticaretinin yapılması ve güzelliğini herkesin görmesi için turizm faaliyetleri de başlanılan ters laleyi iklim değişikliği vurdu. Kış soğuğu ve kar yağışı olmayınca, laleler bu yıl açmadı. 

Türkiye’deki ender çiçeklerden olan ve Bozkurt İlçesi’ne bağlı Hayrettin Mahallesi’nde de bolca yetişen ters laleler, iklim değişikliğine yenildi. Ters laleler, ekim ve kasım aylarında bin 400 rakımlı mahallede toprak sıcaklığının -15, -20’lere düşmemesi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açmadı. Halk arasında ‘Ağlayan Gelin’, ‘Kerbale Çiçeği’ veya ‘Tuşaya’ isimleriyle bilinen ters laleler, 1878 yılında Bulgaristan Deliorman Bölgesi’nden göçen muhacirlerin yanlarında getirdikleri soğanlardan yayıldığı biliniyor.  

“HRİSTİYANLIK ALEMİ KUTSAL KABUL EDER”

Hayrettin Mahalle Muhtarı Salih Aktaş, ters lalenin soğuğu seven bir çiçek türü olduğunu söyledi. Muhtar Aktaş, “Ters lale soğuğu çok seven bir çiçek. Eksi 15-20’leri görmesi gerekir. Onu da görmediği için son iki yıldır, pek açmıyor. İstediğimiz verimi alamıyoruz. Ters lalelerin soğanlarını köstebek yemez. Bu bir nevi köstebek savar bir çiçektir. Atalarımızda buna sahip olmuşlar ama şu anda istediğimiz verim olmadığından mahallemizde çiçek olarak ta açmadı, üzgünüm. Ters laleye bizim lisanımızda 'Tuşaya' denir. Hristiyanların kutsal saydığı bir çiçektir. Hz. İsa'nın vefatında bu çiçek boynunu yere eğdiğini, daha önceden yukarıya baktığını söylerler. Hristiyanlık alemi de çiçeği kutsal kabul ederler" diye konuştu.