DENİZLİ KEKİĞİNDE ÜRETİM ZAMANI

Türkiye'de üretilen kekiğin yaklaşık yüzde 90'ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde yetiştiriciler, bu mevsimde hummalı bir çalışma yürütüyorlar. Dünyanın kekik ihtiyacını karşılayan Denizli'de üreticiler kekik fidesi dikimi ve çapalama yapıyorlar.

 

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye'de kekik ekim alanlarının yüzde 91,2'sine sahip olan Denizli'de 2023 yılında 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Ürettiği kekiğin yüzde 95'ini dünyanın dört bir yanına ihraç eden Türkiye'de kekik üretiminin yüzde 89,6'sı Denizli'den karşılanıyor.

Pamukkale Belediyesi tarafından yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 2021 yılında "Denizli Kekiği" adıyla Coğrafi İşaret Tescili alınan ürünün üretimi, Denizli'de Pamukkale'nin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca ve Güzelpınar mahalleleri başta olmak üzere Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor.,

denizli kekik üretimi

HUMMALI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bahar mevsimi ile birlikte hummalı bir çalışmaya giren üreticiler, fide dikimi ve çapalama yapıyorlar. 1994-2000 yılları arasında Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan yoğun eğitim ve yayım çalışmaları sonucunda ilk defa istatistiklere 2000 yılında 1.750 hektar olarak yansıyan kekik ekim alanları yıllar itibariyle katlanarak arttı ve geçen yıl 19 bin 714 hektar alana ulaştı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, dünyanın kekik ihtiyacının Denizli'den karşılandığını belirterek, "Ülkemiz birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumundadır. Kültüre alınmadan önce ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmı Ege ve Akdeniz Bölgesinin kıyıya bakan yüksek kesimlerinden toplanarak ihracatı yapılmıştır. 1990'lı yıllarda dünya piyasalarındaki talep artışına bağlı olarak kekik bitkisinin kültüre alınması ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yoğunlaştırılmıştır. Özellikle 2000'li yıllardan sonra bilyalı kekik olarak bilinen (Origanum onites L.) türünün Denizli'de tarla yetiştiriciliğine geçilmesi ile kekik üretimi ve ticaretinde önemli gelişmeler yaşanmıştır." dedi.

denizli kekik üretimi

1992'DE BAŞLADI

Denizli'de kekik yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalara, İl Müdürlüğü tarafından 1992 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen kekik fideleri ile başlandığını ifade eden Çınar, "Bu fideler ile Baklan İlçemizde 500 m2 alanda ve 1993 yılında Çal İlçesi Kabalar Mahallesinde 7 dekar alanda kekik demonstrasyonu kurulmuştur. Buralardan alınan olumlu sonuçlar üzerine ilimizin farklı lokasyonlarında yoğun bir eğitim ve yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Sonraki yıllarda kekik özellikle ilimizin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca ve Güzelpınar bölgesine çok iyi uyum sağlamıştır." dedi.

denizli kekik üretimi

55,2 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ

Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Dünyada kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton civarında olup bunun yaklaşık yüzde 70-75'i Türkiye tarafından karşılanıyor. 2023 yılında 16 bin 966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon dolar gelir elde edildi. Dünya kekik üretimi ve ticaretinde ayrı bir yere sahip olan Denizli'de üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.