PAÜ'DE KUDÜS ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) düzenlenen ve iki gün devam edecek "Kudüs'te İmparatorluk Politikaları Kamusal Mekan ve Toplumsal Kimlik 1871-1948" adlı çalıştayda, üç dinin ortak mirasının bir parçası olan Kudüs'ün önemi anlatıldı, tarihi fotoğraflar sergilendi.

Onursal Başkanlığını PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın, proje koordinatörlüğünü PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Avcı’nın, sponsorluklarını Denizli İl Müftülüğü, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi, Altınbaşak Tekstil ile Kudüs Üniversitesi Vakfı’nın yaptığı “Kudüs’te İmparatorluk Politikaları Kamusal Mekan ve Toplumsal Kimlik 1871-1948” adlı çalıştayın açılışı, PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Çalıştay öncesi PAÜ Merkez Kampüsü içinde protokol ve öğrencilerin katılımı ile ‘Kudüs ve Filistin’ adlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. 18-19 Nisan tarihlerinde PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Çalıştayın açılışında İTBF Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Kudüs Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı M. Yasir Yanılmaz, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Araştırma ve Yayınlar Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar konuşma yaptı.

PAÜ'DE KUDÜS ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

İTBF DEKANI PROF. DR. BEYAZIT

İTBF Dekanı Prof. Dr. Beyazıt, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Kudüs'ün sadece bir şehir değil, insanlığın ve üç dinin ortak mirasının bir parçası olduğunu ifade ederek, "İnancımız her ne olursa olsun, hepimiz Kudüs’ün eşsiz ve nadide değerini takdir ederek bu kutsal şehrin ve Filistin’in barış içinde var olması için çabalamalıyız. Buradaki kutsal alanların ve kültürel mirasın tanınması ve korunması vazifemizdir. Kudüs Medinetüs-Selam olsun. Kudüs Hz. İbrahim'i başına taç yapacak, Hz. Ömer’in Ehl-i Kitaba müsamahasını ve hoş görüsünü benimseyecek, Selahiddin Eyyubi’nin inancını ve ısrarını gösterecek, Osmanlı Devletinin hayırhahlığını, vakarını ve adaletini gösterecek, yaşayacak ve gönüllerde hissettirecek nesillerini beklemektedir." dedi.

REKTÖR KUTLUHAN: BUGÜNE KADAR 11 ETKİNLİK YAPILDI

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da yaptığı konuşmada, bugünlerde çok üzücü ve yürek burkan görüntülere şahit olduklarını, şehirlerin bombalandığını, çocukların öldüğünü, insanların açlığa mahkûm edildiğini, yardım etmek isteyenlerine engellendiğini, her geçen gün bu vahşetlere yenilerinin eklendeğini belirterek, "Ne yazık ki adaleti ve güvenliği sağlaması beklenen merkezler bunları görmemek için ısrar etmekte, görenler ise ya susturulmakta ya da tehdit edilmektedir. Üniversitemiz YÖK koordinasyonunda bugüne kadar Filistin ve Gazze üzerine 11 etkinlik yapmıştır. Bu etkinlikler tabii ki bir kabullenmeyişin vicdani bir yansımasıdır. Böyle bir etkinlik için üniversitemize gelen kıymetli hocalarımıza ve misafirlerimize gönülden teşekkür ederim. Kendileri bilgilerini ve tecrübelerini bizlere aktaracaklar. Bugün genel-geçer bilgiler yerine daha derinlemesine, ayrıntılı malumat edineceğiz. Çünkü Kudüs ve Filistin hakkında doğru bilgi edinmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Günümüzde bilerek veya bilmeyerek yanlışlar doğrulara karışmış, yalanlar gerçeklerin önüne geçmiştir." ifadelerini kullandı.

KUDÜS ÜNİVERSİTESİ VAKFI BAŞKANI YANILMAZ

Kudüs Üniversitesi Vakfı Başkanı M. Yasir Yanılmaz, konuşmasında vakıflarının temel hedefinin, Kudüs'ün fikir kalesi olan üniversiteye verdikleri destekle tarihin kara sayfalarında yer alacak şekilde bölge halkının maruz kaldığı her türlü tahkir ve tecavüzü bertaraf edecek söylemleri geliştirmek olduğunu vurgulayarak, "Kudüs Üniversitesi Vakfı olarak bu uğurda üniversitemizin bir üniversiteden daha fazlası vizyonunu gerçekleştirebilmek için ihtiyacımız olan ilim ve bilgiye gereken önemi vererek, bir çocuk gibi üzerine titrediğimiz Mescid-i Aksa’nın bize verdiği hassasiyetle hareket edip üniversitemizi kıyamete kadar var olması için var gücümüzle gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

PAÜ'DE KUDÜS ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

IRCICA ARAŞTIRMA VE YAYINLAR BAŞKANI

IRCICA Araştırma ve Yayınlar Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar da konuşmasında şunları kaydetti: "Hem Türkiye’den hem dünyadan hem İslam dünyasından bütün Filistin çalışanları birbiriyle tanıştırıyoruz ve ortak çalışmalar, projeler yapmalarını sağlıyoruz. Bugün burada açtığımız serginin pek çok fazlasını dünyanın her tarafında hem Avrupa’da hem Amerika’da hem Arap dünyasında, İslam dünyasında açarak Kudüs-Filistin bilincinin oluşması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnşallah burada yapılan çalışmalar tıpkı 11’inci yüzyıldaki gibi 12’nci yüzyıldaki tezahürü Kudüs literatüründeki gibi Kudüs’ün kısa zamanda nusrete ve hürriyet ermesine vesile olur. Bu vesile Gazze’deki kardeşlerimize en kısa zamanda nusret diliyorum.”

KONFERANSLA DEVAM ETTİ

Açış konuşmalarının ardından çalıştay, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Genel Sekter Yardımcısı, Büyükelçi-Kudüs Eski Başkonsolosu Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı’nın gerçekleştirdiği konferansı ile devam etti. Konferansın ilk bölümünde Kudüs’te yaşadığı dönemlerdeki anılarından bahseden Büyükelçi Bıçaklı, konferansın ikinci kısmında ise Osmanlı Dönemi Filistin ve Kudüs fotoğraflarından oluşan sergideki eserler hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Filistin’de ve İsrail’de Türklere ve Türk devletine bakış konusunda birkaç anımı paylaşmak istediğini dile getiren Büyükelçi Bıçaklı, "İsrail devleti ve İsrail insanı gözünde Türkiye Ortadoğu’nun, bölgenin en büyük ve en güçlü Müslüman ülkesidir. Her şeyden önce de İsrail’i 1948 yılında İsrail devleti ilan edildiğinde ilk tanıyan Müslüman ülkedir. Bu noktada Türkiye, İsrail devletine büyük bir kalkan sağlamıştı. Onların uluslararası tanınırlığına katkı sağlamıştı" diye konuştu. Türkiye’den gelen resmi heyetlere İsrail makamlarının bir çeşit teşekkür ifadesi kullandığına işaret eden Bıçaklı, "Bu yüzden İsrail insanı da sokaklarda, biz orada Türkiye’nin diplomatı olarak ‘paşa’ muamelesi görüyorduk adeta ve hatta ‘paşa’ diye hitap ederler. İsrail'de o dönemde ve hala da mevcut olan bir grup var Türkiye’li Yahudiler grubu. İstanbul, İzmir, Edirne, Bursa ve Anadolu’nun değişik yerlerinden İsrail’e göç etmiş veya hem İsrail’de hem de Türkiye’de yaşayan, hem İsrail vatandaşı olan hem Türk vatandaşı olan bir grup vardır. Onlar Türkiye’deki kültürlerini devam ettirirler, bir İsrailli bir Yahudi gibi yaşarken orada. Aynı zamanda Türkiye’de de kendi kültürlerini devam ettirirler. Biz Yahudiyiz, İsrail vatandaşıyız ama biz Türk’üz derler. Bu anlamda da dernek toplantılarında da Türk müziklerini dinlerler, Türk yemekleri yaparlar. İsrail’de çok sayıda Türk restoranı vardır. Bu restoranlara Türkiye’den sanatçı getirirler. Bizleri de bu vesile ile Büyükelçimiz diyerek davet ederlerdi. Masalarımıza Türk-İsrail bayrakları konulurdu." dedi.

PAÜ'DE KUDÜS ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

2 BİN 100 FOTOĞRAF

Fotoğraflara değinen Bıçaklı, tanınmış Filistinli ailelerle de bağlantı kurduğunu, evlerine misafir olduğunu anımsatarak, "Onlara sorardım sizin atalarınız yok mu Kudüs ve Filistin'le ilgili Osmanlı döneminden kalan fotoğraflar diye? Onlar da var tabii derlerdi bana. 9 Aralık 1917’de çekilmiş fotoğrafları verdiler. Kuruluşların arşivlerinden fotoğraflar, Filistin Devlet Arşiv’inden fotoğraflar, kütüphanelerden, ailelerden topladığımız derlediğimiz fotoğraflar oldu. O sergilerden sonra da fotoğraflar toplamaya devam ettik. 2 bin 100 kadar fotoğraf biriktirdik. Kudüs fotoğrafçılığı önemlidir. Literatüre de geçmiştir. Yasemin Hocam çok iyi bilirler. 1860’larla birlikte Kudüs’e ilk fotoğraf makineleri geliyor ve fotoğraflar çekiyorlar. O dönemde Batılı fotoğrafçılar, Fransız, İtalyan, Amerikalı fotoğrafçıların çektiği on beş bin civarında var. Ayrıca, fotoğrafçı esnafın çektiği aile fotoğrafları var. Onları da bulduk. Bugünkü sergimizde doksan yüz civarında fotoğrafımız olacak. Fotoğrafları rastgele seçtik. Belirli bir temamız yoktu. Bin sekiz yüz fotoğraf arasından seçmekte zorlandığımız için Ankara Milli Kütüphane’de geçtiğimiz Aralık ayında 40. sergimizi açtık. Bugün burada 41.'sini açacağız. Ben bu vesile ile Sayın Rektörümüz olmak üzere, Sayın Dekanımıza, ayrıca proje yürütücüsü Yasemin Hocama teşekkürlerimi arz ediyorum.” şeklinde tamamladı.

Konferansın sonunda katılım ve katkılarından dolayı; Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı’ya, IRCICA Araştırma ve Yayınlar Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar’a, Kudüs Üniversitesi Vakfı Başkanı M. Yasir Yanılmaz’a, çalıştayın sponsor kurumlarının yöneticileri Denizli İl Müftüsü Abdullah Pamuklu’ya, MÜSİAD Denizli Şubesi Başkanı Engin Boyacı ve Altınbaşak Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan’a hediyelerini Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan takdim ederken, Çalıştay Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü PAÜ İTBF Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Avcı’ya ise katkı ve çalışmalarından dolayı hediyelerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar takdim etti.

Açış konferansının ardından, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Genel Sekter Yardımcısı, Büyükelçi-Kudüs Eski Başkonsolosu Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı’nın kişisel koleksiyonundan oluşan Osmanlı Dönemi Filistin ve Kudüs Fotoğrafları Sergisi ile IRCICA’nın fotoğraf koleksiyonundan derlenen Osmanlı Dönemi Filistin ve Kudüs Fotoğrafları Sergisi’nin açılışları gerçekleştirildi.