ACI TABLOYU EĞİTİM İŞ AÇIKLADI

Eğitim İş Başkanı Erol, Türkiye’de çocukların barınma, sağlık ve beslenme gibi temel haklara erişmekten uzak olduğunu açıkladı, ülkede okullaşma oranının ilkokulda bile gerilediğine dikkat çekti.

Atatürk’ün çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Eğitim İş Denizli 1 No.lu Şube Başkanı Zeki Erol bayramın öznesi çocukların yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Türkiye’de çocukların çağdaş, bilimsel, laik ve kamusal eğitimi alamadıklarını kaydeden Erol; “Çocuk işçi sayısı, her geçen gün artmakta, hatta meslek okulları, MESEM’ler, kayıt dışı istihdama göz yumma politikaları vesilesiyle çocuk işçilik sıradanlaştırılmaktadır. Çocuklarımız, barınmadan sağlığa kadar birçok temel hakkına erişmekten uzaktır” diye konuştu.

ACI TABLOYU EĞİTİM İŞ AÇIKLADI

OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜYOR

Erol okullaşma oranındaki gerilemeye dikkat çekti, küçük yaşta çocukların çalışmaya ve evlenmeye zorlandığını kaydetti. Açıklamasında; “Okul çağında olmasına rağmen, sokaklarda, tarlada, fabrikada çalıştırılan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır.

Resmi istatistik kurumu TÜİK’in verilerine göre 2022’de 720 bin kız çocuğunun okuldan ayrıldığı görülmektedir.  Yine TÜİK verilerine göre, 2022 yılında 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının sayısı 23 bin 906'dır.

2013-2014 eğitim öğretim yılında okullaşma oranı ilkokullarda yüzde 99.57 iken, 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu oran yüzde 93,85’e düşmüştür. 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olarak gerçekleşen kız çocuklarının okullaşma oranı ise yüzde 93,82’ye gerilemiştir. Bu rakamlar, çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığını ortaya koymaktadır.

Çocuk istismarı, çocuklara yönelik cinsel saldırı suçları, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerin aksine yaygın ve sistematik olarak işlenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Erol çocukların sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.