YAZ SAATİ UYGULAMASI DEĞİŞECEK Mİ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2016 yılından bu yana süregelen kalıcı yaz saati uygulamasının devam edeceğini açıkladı. Uygulama, toplumun geniş kesimlerinden gelen tepkilere rağmen değiştirilmeyecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASININ FAYDALARI VURGULANDI

Bakan Bayraktar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) analizlerine dayanarak, GMT+3 saat diliminde kalınmasının enerji verimliliği ve gün ışığından faydalanma süresini artırdığını belirtti. Analizler, yaz saati uygulaması sayesinde her mesai aralığında karanlıkta geçirilen sürenin 64 saat azaldığını göstermiş. Ayrıca, saat değişikliklerinin yarattığı kaygı, stres ve depresyon gibi olumsuzlukların azaltıldığına dikkat çekildi.

ENERJİ TASARRUFU RAKAMLARI AÇIKLANDI

2016 yılından bu yana uygulanan yaz saati düzenlemesiyle, Ekim 2016 ile Ekim 2023 arasında yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise meskenlerde üç zamanlı tarifede 15,48 milyar lira olarak belirlendi. Bakan Bayraktar, mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde herhangi bir çalışma bulunmadığını tekrarladı.