VALİLİKTEN DERNEKLERE ÇAĞRI

Denizli Valiliği derneklere çağrıda bulunarak faaliyetlerini, gelir ve gider işlemleri sonuçları ile ilgili düzenlenen beyannamelerin Nisan ayı sonuna kadar verilmesi gerektiğini duyurdu.

Dernek statüsündeki sivil toplum kuruluşları, her yıl düzenli olarak verilen beyannamelerini bu yıl Nisan ayı sonuna kadar bağlı bulundukları mülki amirliğe teslim edecek.

Denizli Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada yıl sonu itibariyle faaliyetlerin, gelir ve giderlerin yer aldığı beyannamelerin teslim edilmesi istendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dernekler 2023 Yılına ait beyannamelerini www.siviltoplum.gov.tr internet adresi üzerinden DERBİS (Dernekler Bilgi Sistemi) üzerinden kullanıcı adı, şifresini ve parolasını kullanarak doldurmalıdırlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, şifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.

Zamanında verilmeyen beyannameler için 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/L maddesi gereğince “19. madde de belirtilen beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 8.322,00 TL idari para cezası ile cezalandırılır.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre “GELİRLER” ve “GİDERLER” bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır.

Dernek yöneticilerinin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için 2023 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2024 tarihi Salı günü mesai bitimine kadar vermeleri gerekmektedir.

Ancak “yıllık beyannamelerin” gerek kağıt ortamında, gerekse DERBİS üzerinden Nisan ayının son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 122 000 derneğin olduğu düşünüldüğünde internet sistemi üzerinde bir yoğunluk yaşanmasına ve DERBİS sisteminin tıkanmasına sebebiyet vermekte, ayrıca Valilik ve Kaymakamlıklarda yoğunluğa neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır.          

Dolayısıyla “Beyanname” verme konusunda dernek yöneticilerinin son günü beklemeden,  yukarıdaki  işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır.