DENİZLİ’DE TARIM OSB KURULMALI

Ticaret Odası tarım sektörünü yakından ilgilendiren bir programa ev sahipliği yaptı. Uzmanların görüş belirttiği konferansta Denizli’nin tarımsal üretimde ihracatı artırmayı hedeflediği vurgulandı. Ziraat Odaları, katma değerli ürünler için Denizli’de Tarım İhtisas OSB’nin kurulması gerektiğini açıkladı. 

 

Denizli Ticaret Odası, Denizli Ticaret Borsası ve SOMTAD işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Dondurarak Kurutma, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ile Meyve ve Sebzelerin Uluslararası Pazarlanması’ konulu konferans, DTO meclis salonunda gerçekleşti. Programa sektör temsilcilerinin yanı sıra alanında uzman isimler katıldı. 

İHRACATI ARTIRMAK İSTİYORUZ

Tarım sektörünün ihracattaki payının yüzde 8 olduğunu belirten DTO Başkanı Uğur Erdoğan; “Neden daha fazla olmasın?” diye sordu. 

Denizli’de tarım ve gıda sektörlerindeki yatırımlara dikkat çeken Erdoğan; “Yeni yatırımların önünü açmaya çalışıyoruz. Dondurarak kurutma, bahçe ürünlerinin muhafazası ile meyve ve sebzelerinin ulusal ve uluslararası pazarlanmasını canlandırmak ve bu alandaki ihracatımızı artırmak istiyoruz. Bu yüzyılda savaşlar gıda güvenliği için olacaktır. Ülkeler hiçbir yere bağımlı kalmadan gıda ihtiyacını karşılayabilecek son sistem teknolojiler ortaya çıkarmak ve geliştirmek için durmaksızın çalışıyorlar. Türkiye de büyük bir ülke olmak istiyorsa bu alanda da yerini almalı” ifadelerini kullandı. 

DENİZLİ BİR CENNET

PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan üniversite olarak ilçe ilçe Denizli tarımını ele aldıklarını kaydederek; “Denizli’nin tarımsal ürün çeşitliliği çok büyük, hatta Denizli bu anlamda bir cennettir. Tarıma daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapmak istiyoruz” diye konuştu. 

Prof. Dr. Rahmi Türk ürünlerin tüketicilere ulaşıncaya kadar ciddi kayıplar yaşandığını belirterek; “Bilim, tarım ve teknolojiyi birlikte ele alarak gıdanın korunması ve daha iyi sunulması için ülkemize ve dünyamıza katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu. 

SUYUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Etkinlikte konuşan Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici; “Küresel iklim değişikliğinin yol açtığı sıkıntılar, had safhaya ulaştı. Maalesef bununla ilgili önlem almada da geç kaldık. Bütün dünyada küresel iklim değişikliğine uygun ürün desenleri oluşturuldu. Yani kuraklıktan en az etkilenen çeşitler üretilmeye başlandı. Ancak bizler, hala eski usullerle üretime devam ediyoruz. Bu durum, ilerleyen süreçte bizim için büyük bir kayıp demektir. Su bizim için altın ve petrolden daha değerlidir. O nedenle özellikle tarımsal su taşıma işlemi artık kapalı hale getirilmedir. Açık su taşıma nedeniyle, en az yüzde 35 kayıp olduğu bilinmektedir” diye konuştu.  

TARIM İHTİSAS OSB KURULMALI

Gemici sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan tarımsal üretim, katma değeri yükseltilmeden pazara sunuluyor. Ürünlerimizi işleyip ambalajlayacak ve depolayacak tesislere ihtiyacımız var. Bunu yapmak için ise acilen Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmalıdır. Katma değerli ürünler arttığında milli ekonomimize ve çiftçimizin cebine girecek para da daha fazla olacaktır. Bu konudaki çabamıza Ticaret Odası Başkanımızdan da destek bekliyoruz. Bizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yalnız bırakmayacağına inanıyor, şimdiden ilgi ve destekleri için teşekkür ediyoruz”