BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

Bugün, işçi ve emekçinin haksızlıkla mücadele, birlik ve dayanışma günü… Türkiye’de ilk kez 1923 yılında kutlanan İşçi Bayramı, iş gününün 8 saatle sınırlanması talebinin başlangıç günü olarak hatırlanıyor.

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı… İlk kez 1856 yılında Avustralya’daki taş ve inşaat işçilerinin 8 saatlik iş günü sınırlaması için başlattıkları yürüyüşle dünyanın gündemine gelen bu özel gün, Türkiye’de 1923 yılında ‘İşçi Bayramı’ adıyla kutlandı. Bir yıl sonra yasaklansa da 1935 yılında Bahar Bayramı adını aldı. 1976 yılında uzun aranın ardından ilk kez geniş katılımlı olarak Taksim’de kutlandı. 1977 yılında 34 kişinin öldüğü olaylı gün tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçti. 1980 darbesinden bir yıl sonra Milli Güvenlik Konseyi, 1 Mayıs’ı resmi tatil olmaktan çıkardı. 2009 yılındaki yasa değişikliği sonrasında ‘emek ve Dayanışma Günü’ adıyla genel tatil olarak ilan edildi.

1 Mayıs’ın Denizli’deki resmi kutlanma adresi Ulus Meydanı olacak. Başta işçiler olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler 1 Mayıs’ta yine bu meydanda toplanacak.

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin organizasyonu 14:30’da Çınar Meydanı’nda toplanma ile başlayacak. Kalabalık Ulus Meydanı’na yürüyüşe geçecek. Burada miting düzenlenecek. Komitede 32 sivil toplum kuruluşu yer alıyor.

10 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Denizli Demokrasi Platformu ise farklı bir kutlama yapacak. Sarayköy’de sabah saatlerinde tarım işçileri ziyaret edilecek, onlara karanfil verilecek. Saat 15:30’da Bayramyeri’nde toplanacak grup Çınar Meydanı’na yürüyüşe geçecek ve burada basın açıklaması yapacak.

Denizli protokolü de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle mesajlar yayınladı. İşte o mesajlar…

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

TBMM BAŞKANVEKİLİ VE CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA:

İşçiler bu 1 Mayıs’ta da iktidarların anlayışıyla mücadele ediyor. Bu 1 Mayıs’ta da ülkemizde işçi düşmanlığına, emeğin taşerona, kiralık ve güvencesiz çalışmaya bağlı hale getirilmesine, gerici sömürü politikaların distopik bir yoksulluk olarak halka dönmesine tanıklık ediyoruz.Neo-liberal dünyanın cevval bir neferi olan AKP’nin sorumlu olduğu yakıcı ekonomik krizde dahi işçiler ve yoksullaştırdığı halka karşı “İMF’siz İMF politikalarına” sarılması AKP iktidarının karakteridir.Ama unutulmasın; emeğin sömürüldüğü, işçilerin haklarının gasp edildiği bu dünyada, her 1 Mayıs işçilere umut ve direniş de sunuyor. İşçilerin birlik içinde mücadele ederek emeğin değerini ve onurunu savunması, kapitalist sisteme karşı verilecek en etkili cevap olmayı sürdürüyor...İşçiler tüm dünyada kendilerini gözden çıkaran anlayışa bu 1 Mayıs’ta da direnecek, karakteristik özelliği gereği hakkını koruyacaktır.Emeğin, barışın, demokrasinin, adaletin, hukukun özgürlüğündünyası; çocukların geleceği için 1 Mayıs'ta da bir arada olacaktır…İlham bu 1 Mayıs’ta da olduğu yerde duruyor: Dünyanın bütün işçileri birleşecektir…

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

DENİZLİ VALİSİ ÖMER FARUK COŞKUN:

Ülkemizin gelişmesi,  kalkınması ve ilerlemesinde önemli pay sahibi olan emek ve alın teriyle hayatını kazanan tüm çalışanlarımızın ve işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.Üretmek, emek vermek çok değerlidir. Ülkemizin geleceğe güvenle bakabilmesi için emekçilerimiz, yarınlarımızın inşasında kendilerine düşen görevi en ulvi şekilde yerine getirmektedirler.

En kutsal kazanç alın teri ile kazanılan helal kazançtır. Bizler millet olarak çalışanın hakkını, alın teri kurumadan vermenin hassasiyetine sahip bir kültürün mensubu olarak işçilerimizin daima yanındayız.

Devletimiz tarafından emekçilerimizin çalışma hayatının iyileştirilmesi yönündeki çalışmalara devam edilecektir.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU:

Emek en kutsal değerdir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü emek ve alın teriyle kazanan, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm işçi ve emekçilerimizle birlikte kutlayacağız. Emeğin, dayanışmanın, özgürlüğün, demokrasinin ve barışın bayrağını hep birlikte meydanlarda dalgalandıracağız. Barışın, kardeşliğin, adaletin ve dayanışmanın hüküm sürdüğü bir gelecek özlemiyle, şehrimizin daha güzel yarınlarını işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlikte inşa edeceğiz.Dökülen her damla alın terinin kıymetini biliyor, insanca bir yaşam için emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle emek mücadelesinde yaşamını yitiren herkesi saygıyla anıyor,alın teriyle üreten, geleceğimiz ve güvencemiz olan tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ŞEREF ARPACI:

Bugün, insanlığın ortak değeri olan emeğin ve dayanışmanın kutlandığı bir günü bir kez daha karşılıyoruz. 1 Mayıs, işçi sınıfının hak ve taleplerini savunmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, iş güvenliği ve adil ücret için bir araya gelerek sesini yükselttiği önemli bir gün.

1 Mayıs, aynı zamanda dayanışmanın önemini vurgulayan bir gün. Birlikte mücadele etmek, daha adil bir dünya için el ele vermek, emekçilerin haklarını korumak ve güçlendirmek için gereklidir. Ancak dayanışma sayesinde, bireyler ve toplumlar güçlerini birleştirerek daha büyük değişimler yaratabilirler.Bugün, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de emek ve dayanışma ruhunu yaşatmak ve güçlendirmek için bir fırsattır. İşçilerin, emekçilerin ve onların ailelerinin haklarını korumak ve iyileştirmek için çaba göstermek hepimizin sorumluluğudur.1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeği ve dayanışmayı kutlamakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte daha adil, daha eşitlikçi ve daha insanca bir dünya için umut ve ilham kaynağı olmalıdır.Hakça bölüşen, yurttaşlarımızın emeğinin ve alın terinin karşılığını aldığı, iş ve aştan yana politikaların hüküm sürdüğü bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edecek emeğin değeriyle ülkemizi büyüteceğiz. Bu vesileyle, tüm emekçilerimizin ve işçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü en içten dileklerimle kutlarım.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI ALİ RIZA ERTEMUR:

Bugün, emeğin onuru ve mücadelenin gücüyle dolu olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm emekçi kardeşlerimin hak ettikleri değeri bulduğu, adaletin ve eşitliğin hâkim olduğu bir dünyada birlikte omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.

Emeğin ve mücadelenin bayramı olan 1 Mayıs'ta tüm işçi kardeşlerimin yanında olduğumu belirtmek isterim. Alın teriyle, emekleriyle toplumumuzu şekillendiren her bir işçinin hak ettiği değeri görmesi ve insanca yaşam koşullarına kavuşması için var gücümüzle çalışacağız ve çalışıyoruz.

Ülkemize gelen baharla birlikte, bu 1 Mayıs’ında bir dönüm noktası olmasını temenni ederek, işsizliğin net çözüme kavuştuğu, iş cinayetlerinin sona erdiği, işçi kardeşlerimizin sömürülmesinin sona erdiği, gelir dağılımının düzeltildiği, çalışma koşullarının iyileştirildiği, emeğin karşılığının alındığı, üretim ve üretenden yana olan Türkiye hayaline kavuşmamıza vesile olmasını diliyorum.

Bu düşüncelerle, emeğin ve dayanışmanın temsilcileri tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum.

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN:

1 Mayıs işçilerin, emekçilerin birlik ve dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan en özel kazanımlardan biridir. Bizler için, alın teri ve emek en yüce değerdir. İnsana insan olarak değer veriyor, emeğe ve alın terine fazlasıyla saygı duyuyoruz. 1 Mayıs birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, hukukun, demokrasinin, mücadelenin, barışın, kardeşliğin ve baharın günüdür. Ülkemizin çalışma hayatına yön veren işçilerin emeğinin karşılığını vermek, çalışma hayatlarında kolaylık sağlamak hepimizin sorumluluğudur. Merkezefendi Belediyesi olarak çalışma arkadaşlarımız, işçilerimiz ve emekçilerimizle bir aile olarak, ‘Ben sen yok, biz varız’ diyerek ilçemize var gücümüzle hizmet ediyoruz. Birbirimiz ile olan bu bağ sayesinde güzel Merkezefendimize en güzel hizmetleri kazandırabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu duygu ve düşünceler ile tüm emekçi kardeşlerimizin demokratik hak ve özgürlükleri için canları pahasına verdikleri mücadelenin simgesi olan 1 Mayıs’ı içtenlikle kutluyorum.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

SARAYKÖY BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SALİH KONYA:

Yaşamlarını emekleriyle sürdüren tüm emekçilerimize saygımız sonsuz. Alın teriyle, emeğiyle çok zor şartlar altında ekmeğini kazanan emekçi kardeşlerimize destek olmak için sadece 1 Mayıs'larda değil, her zaman yanlarında olacağız.Alın terini toprakla buluşturan çiftçi anne-babanın, çiftçi oğlu olarak; emeğin toprağımız, yaşamımız ve ülkemiz için değerini öğrenerek büyüdüm. Sabır, şükür, bereketle yoğurulmuş emeğin içinde alın terine bürünmüş azim ve gayret vardır. Biliyoruz ki hiçbir hizmet kolay yapılmıyor. Her meslek ve emek verilen her işte dökülen alın teri bizim kırmızıçizgimizdir.

İşçi kardeşlerimizin yaşadığı sorunların çözülmesi için çaba sarf etmek, onların alın teri kurumadan haklarını teslim etmek için gayret göstermeliyiz. Yaşamın devam etmesi ve insanlığın refah içinde yaşayabilmesi için en büyük değer olan emeğini ve alın terini üretime adayan emekçilerimize en büyük temennimiz haklarını layıkıyla alabildikleri, iş kazalarının, ihmalkârlığın olmadığı eşit ve özgürce bir arada yaşayabildiği bir dünyadır.Emek, bir hayat mücadelesi ve ömrün kendisidir.Bu duygu ve düşüncelerle ilçemizin, ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

CHP DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM:

Emeğin üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Temel haklar ve özgürlükler iktidar eliyle yok ediliyor. Çalışma yaşamı ve örgütlenme hürriyeti daha fazla kıskaca alınmak isteniyor. Kiralık işçilik, taşeronlaşma ve güvencesiz çalışma iş yaşamanın tüm alanlarında yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. İşsizlik ve iş kazaları artıyor, yoksulluk kökleşiyor; gelir adaletsizliği ve eşitsizlik ülkemizin kaderi haline getirilmek isteniyor.

Kendisine oy vermeyen emekçiyi fişleyen, ayıran, her türlü haksızlığa maruz bırakan bu zihniyetin kötülüğü sona erecek. Bize oy versin veya vermesin, düşüncesi ne olursa olsun, devletin gücünü hiçbir emekçinin hayatını karartmak için kullanmayacağız. Devlet yine adalet ve eşitlik ilkesi üzerinden yaşayacak! İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın felsefesi varoluşumuzun temelidir. O çirkin, o huzur kaçıran, o zehirli, o ayrımcı dili bitirecek, birleşe birleşe kazanacağız! Bayramsız bayramların bitmesine, kutlayacağınız bayramların gelmesine az kaldı.

Denizli’mizde ve ülkemizde Cumhuriyet Halk Partisi olarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü emeğin, demokrasinin ve özgürlüğün bayramı olarak, emekçi halkımız da birlikte meydanlarda kutlayacağız. Emeğin, dayanışmanın, demokrasinin ve barışın bayrağını hep birlikte dalgalandıracağız. Tüm emekçilerimizle birlikte söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var. İşçilerimizin ve emekçilerimizin 1 Mayıs’ı kutluyorum. Yaşasın 1 Mayıs.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

VATAN PARTİSİ İL BAŞKANI MEHMET ÇOBANOĞLU:

İşçi sınıfı ve emekçiler bu 1 Mayıs'a büyük sıkıntı ve zorluklarla giriyor. Hükümet ekonomik krizin yükünü emekçilerin sırtına yıkıyor. Emperyalistlerden borç dinlenmeye dayanan bugünkü sistem başka bir çözüm üretemiyor. Bugün işçi sınıfımız, yüzde 90'a varan büyük bir çoğunlukla sendikal örgütlenmeden ve toplu sözleşme hakkından yoksundur. Bu acı tablo ne yazık ki kronikleşmiş sorun olarak yıllardır önümüzdedir. Öte yandan ülkemizde, bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler ülke güvenliği, bağımsızlık ve devlet bütünlüğü gibi can alıcı konular da güncel bir sorun olarak önümüzde duruyor. Amerika ve İsrail Filistin'de olduğu gibi Türkiye için de en büyük tehdittir. Amerika güdümlü bölücü terör tehdidi görülmedik boyutta artmıştır. Bütün bunlara karşılık son yerel seçimlerde halktan darbe alan Hükümet ve devlet ise zaaf içindedir. İşçi sınıfımız, emekçiler ve sendikalarımız bu sorunları görmezden gelemez. Bugün Türkiye'nin öncelikle bir üretim ekonomisine geçme mecburiyeti vardır. Üretim ekonomisine geçilmeden ne enflasyonu önlemek ne kaynak bulmak ve ne de adil bir gelir dağılımı sağlamak mümkün değildir. Tek çare Türkiye'nin kaynaklarına sahip çıkarak ve bunları üretime yönlendirerek üretim ekonomisini hayata geçirmektedir. 1 Mayıs 2024 işçi sınıfımıza, emekçilere ve tüm milletimize güçlü ve sonuç alıcı mücadelelere başlangıç olsun. Yaşasın Emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı.

 

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

TÜM EMEKLİ SEN SENDİKASI DENİZLİ ŞUBESİ:

Emeklilerin talepleri 1 Mayıslarda alanlarda dalgalanmalıdır. Emeklilerin toplu sözleşmeli sendika hakkının engellenmesine son verilmelidir. Açlık ve sefalet kader değildir. Emeklilerin insanca yaşam isteğine kayıtsız kalınmamalıdır. Memurlara verilen seyyanen artış, bütün emeklilere verilerek en düşük emekli maaşı, yeni işe girmiş en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. 2008'de uygulamaya konulan "sosyal güvenlik ve çalışma yasası" kaldırılmalıdır. Emeklilikte alınacak maaş güncellemesine, ülke ekonomik büyümesinden pay tam olarak yansıtılmalıdır. Maaş bağlama oranı en az yüzde 75 olmalıdır. Üst sınır kaldırılmalıdır. Sağlığa erişim kolay olmalı ve bütün sağlık hizmetlerinde katkı payları kaldırılmalıdır. İntibak yasası çıkarılmalıdır. Emeklilere yılda 4 defa ve en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. Bütün emeklileri taleplerimizi haykırmak için 1 Mayıs Çarşamba günü saat:14.30 da Çınar meydanından başlayacak yürüyüş ve mitinge bekliyoruz. Yaşasın insanca yaşam mücadelemiz... Yaşasın 1 Mayıs...

BUGÜN İŞÇİ BAYRAMI

SOL PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI SERDAR AKTAŞ:

1 Mayıs şimdi sokağın ve toplumsal mücadelenin birleşik sesinin yükseltilmesi, her gün biraz daha yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum edilen halkın somut talepleri etrafında yeni bir mücadelenin örgütlenmesi için bir başlangıç noktası olmalıdır. Ülkenin toplumsal direnme güçlerini, ilerici birikimlerini, açlığa ve sefalete sürüklenen tüm emekçilerin birleşik ve örgütlü mücadelesini geliştirerek yarınlarımızı gericiliğin pençesinden kurtarabiliriz.Bunu için; 1 Mayıs şimdi sokağın ve toplumsal mücadelenin birleşik sesinin yükseltilmesi, her gün biraz daha yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum edilen halkın somut talepleri etrafında yeni bir mücadelenin örgütlenmesi için bir başlangıç noktası olmalıdır. Şimdi, emek güçlerinin, gençlerin, kadınların ve tüm yurtsever emekçi halkın inisiyatiflerini güçlendirmek için yürüme zamanıdır. Açlığa mahkûm edilen milyonlarca emeklinin, emekleri sömürülen işçilerin, gelecekleri çalınan gençlerin, yaşam haklarına saldırılan kadınların ve iktidarın baskıcı politikalarına karşı susturmaya çalıştığı milyonların sesini 1 Mayıs’ta Ulus Meydanı’nda haykırmak için buluşalım.

MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI ENGİN BOYACI:

MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI ENGİN BOYACI:

“1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. İnsanlığın geleceği için gecesini gündüzüne katarak görevlerini fedakârca yerine getiren tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü yürekten kutluyorum. İşçinin hakları, alın terinin önemini dinimizde çok önemli sayılmıştır. “İşçileriniz, kardeşlerinizdir. Yediklerinizden yedirin. Takatin üzerinde iş vermeyin. Zor bir iş ise, siz de yardım edin. İşçinin ücretini alın teri kurumadan veriniz. İşçisinin ücretini vermeyen, kıyamette beni hasım olarak bulacaktır.” Hz. Muhammed (S.A.V). Emek olmadan hiçbir şey yetişmez. 1 Mayıs barış, demokrasi, güvenli bir gelecek için mücadelenin dışında dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği bir gündür. Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı göreceğimiz günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum.”