MİLYON YILLIK FOSİL YER DÖŞEMESİ OLMUŞ

Bir sosyal medya kullanıcısı ailesinin evini ziyareti sırasında evin yer döşemelerinde insan çenesi olduğunu fark etti. Yetkililer yer döşemesinde kullanılan travertenin Denizli’deki bir taş ocağından geldiğini tahmin ediyor.

 

Avrupalı bir vatandaşın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım, bilim insanlarını harekete geçirdi. İsmini açıklamak istemeye vatandaş sosyal medya üzerinden, ailesinin evinde bulunan bir yer döşemesinde insan çenesi olduğu düşünülen kemiklere rastladığını paylaştı. 

Diş hekimi olan şahıs çene kemiğinin, genellikle kaplıcaların yakınında oluşan bir tür kireçtaşı olan travertenden yapılmış bir karoda buldu. Ardından konuyla ilgili uluslararası bir araştırma ekibi kendisiyle temasa geçti ve kemiğin incelenmek üzere alınması için işlemler başlatıldı. 

KEMİK BULUNAN TRAVERTEN DENİZLİ’DEN GİTMİŞ

Kemiğin bulunduğu yer döşemesinin travertenden yapılmış olması okları Türkiye’ye çevirdi. Uzmanlar yer döşemesinde kullanılan travertenin Denizli’deki bir taş ocağından geldiğini tespit ederken, travertenin satışını yapan firma ile de görüşmeler sağlandı.

Denizli’den kazılan traverten blokların 0,7 milyon ila 1,8 milyon yıl önce oluşmuş olması ve daha önceden ‘Denizli İnsanı’  adı verilen homo sapiensin bulunması konuyla ilgili bilim dünyasını heyecanlandırırken, yapılacak olan çalışmalar da merakla bekleniyor.