DENİZLİ’DE ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI ÜRETİYOR

Türkiye’de yaprak mantarı olarak bilinen istiridye mantarının 1994 yılında ilk kez üreten Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Atmaca, üretimin yaygınlaşması üzerine tıbbi ve egzotik mantar üretimine başladı. Hacıeyüplü Mahallesindeki tesisinde Ölümsüzlük mantarı olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen kırmızı reishi mantarı başta olmak üzere shiitake, maitke, hericium ve koriolus çeşitlerini üreten Atmaca, ülkemizde mantarın hala sabıkalı bir ürün olarak görüldüğünü söyledi.

Beyaz şapkalı mantar üretimi ile sektöre adım atan, 1994’te Türkiye’nin ilk istiridye mantarını üreten Agroma Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic.Ltd. Şti Sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Atmaca, 24 yıldır tıbbi ve egzotik mantar üretimi yapıyor.

TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirdiği Ar- Ge projeleri kapsamında ölümsüzlük mantarı olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen kırmızı reishi mantarı başta olmak üzere shiitake, maitke, hericium ve koriolus gibi mantar çeşitlerini üreten Atmaca,bu ürünler müşteri taleplerine göre taze veya kurutulmuş olarak satışa sunduklarını söyledi.

TÜRKİYE’Yİ İSTİRİDYE MANTARI İLE TANIŞTIRDI

Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü’nde mantar konusunda araştırmalar yaptığını ardından Denizli’de beyaz şapkalı mantar üretimi ile sektöre adım attığını söyleyen Atmaca, “Enstitüdeki görevimden ayrıldıktan sonra Denizli'de Denma ismi ile beyaz şapkalı mantar üretimine başladık. 1994’te Türkiye’de ilk defa istiridye mantarı ismi ile tanınan yaprak mantarını üretmeye başladık. 2000’e kadar bu üretimi gerçekleştirdik. 1980’lerde girdiler ucuz, mantar pahalı idi. Şimdi tam tersi. Bizde 2000’den itibaren tıbbi ve egzotik mantar üretimi konusunda çalışmaya başladık” dedi.

DENİZLİ’DE ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI ÜRETİYOR

TIBBİ VE EGZOTİK MANTAR ÜRETİMİNE YÖNELDİ

Tıbbi ve egzotik mantar üretimini Agroma Gıda Tarım Hayvancılık San. Ve Tic. Ltd. Şti. çatısı altında gerçekleştirdiklerini belirten Atmaca, yemeklik mantar üretimini bırakmalarının ardından üzerinde çalıştıkları 20’ye yakın mantardan 7- 8'ini ticari olarak üreterek müşteri talepleri doğrultusunda taze ve kuru olarak satışa sunduklarını dile getirdi. Halen Denizli Hacıeyüplü’de 3 bin 100 metrekare alan üzerine 1000 metrekare kapalı alanda üretime devam ettiklerini kaydeden Atmaca, “7 tane TÜBİTAK Ar- ge projesini bitirdik” diye konuştu.

MANTAR ÜLKEMİZDE HALA SABIKALI BİR ÜRÜN

Mantarın ülkemizde sabıkalı bir ürün olarak bilindiğini ve konu üzerinde bilimsel çalışma eksikliğini vurgulayan Atmaca, “Piyasada satılan sentetik olmayan tüm antibiyotiklerin neredeyse tamamı mantarlardan sentezlenir. Bazı mantarlar var, dünyada üzerinde tıbbi çalışmalar yapılmış. Reishi dediğimiz mantar Çin’de 4 bin yıldır toplanıp, tümör tedavisinde veya vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde kullanılıyor. Bir ismi de ölümsüzlük mantarı. Shiitake, maitke gibi. Yine son yıllarda popüler olan koriolus mantarı da anti tümör özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olan bir mantar. Hericium mantarı ise zarar görmüş sinir hücrelerini yeniden aktifleştiriyor” dedi.

KARGO İLE GÖNDERİYOR

“Türkiye’de, Ortadoğu ve Avrupa’da bu kadar geniş yelpazede üretim yapan, bizim statümüzde bir işletme yok” diyen Atmaca, ürünleri genellikle ihtiyacı olan kişilere gönderdiklerini, ayrıca internet alışveriş siteleri aracılığıyla ulaşan müşterilere kargo ile ulaştırdıklarını ifade etti.