72 SAATTİR PÜSKÜRÜYOR

Sarayköy’de kontrolden çıkan jeotermal kuyusu 72 saattir püskürüyor. Denizli’de ekiplerin çabası yetersiz kalınca İzmir MTA’dan destek istendi. Kuyunun Denizlili bir işadamına ait olduğu öne sürüldü. Yetkililer konuya ilişkin tek satır açıklama bile yapmadı. 

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde kontrol edilemeyen jeotermal kuyusundan çıkan su ve buhar 72 saattir gökyüzüne yükseliyor. Daha önce sondaj çalışması sırasında jeotermal hattına zarar verildiği yönünde ortaya atılan iddialar asılsız çıktı. 

Olayın ilçenin Yıldıztepe ve Celali mevkileri arasında kalan bölgede, bir jeotermal enerji santrali ve sera için açılmak istenen su kuyusunda yaşandığı öğrenildi. Denizli’de siyasette de etkili isimlerden olan bir iş insanına ait işletmeye kaynak sağlamak amacıyla açılan kuyunun bin 850 metre derinliğe sahip olduğu, kuyu açma çalışması sırasında bilinmeyen bir nedenle kontrolün kaybedildiği ve yer altı kaynaklarının açılan kuyu aracılığı ile yüzeye ulaştığı belirtildi. 

Kuyudan kontrolsüzce çıkan kaynağı durdurma çabaları 72 saattir sonuç vermedi. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı, jandarma alana girişleri kontrol altında tutmaya başladı. 

Bugün Denizli’deki bazı çevre kuruluşlarının temsilcileri ile TMMOB yetkilileri alanda inceleme yapmak istediyse de izin verilmedi. 

SORU İŞARETLERİ

Olaya ilişkin resmi makamlardan açıklama yapılmaması bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Bölgede toprak ve su kirliliği ile doğal yaşamın etkileneceği endişesi taşıyan çevre örgütleri ‘Halka neden sera kuyusu açıldığı yönünde yanlış bilgi verildi?’ diye sordu. 

Çevreciler çıkan akışkanların toprak ve havaya zararı olup olmadığı sorusunun yanıtlanmadığını kaydetti. Çıkan akışkanın bir havuzda toplandığı iddialar arasında yer alırken; ‘Çıkan akışkanın bir zararı yoksa neden biriktiriliyor?’ sorusu yöneltildi. 

Diğer yandan açılmak istenen kuyunun kayıt altında tutulmadığı, çalışma yürüten şirketin yetkisinin bulunmadığı yönünde de iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar resmi makamlar tarafından henüz cevaplanmadı. 

İZMİR’DEN EKİP YOLA ÇIKTI

72 saat boyunca kontrol edilemeyen kuyu için teknik personellerin yanı sıra Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin de bölgede çalışma yürüttüğü kaydedildi. Diğer yandan imkanların yetersiz olması nedeniyle Maden Tetkik Arama İzmir Bölge Müdürlüğü’nden yardım istendiği, kuruluşun bu konuda uzman bir ekip ile ekipmanları yola çıkardığı öğrenildi. 

AÇIKLAMA YAPILMIYOR

Denizli’de 29 Nisan’dan itibaren bir jeotermal kuyusunun kontrolden çıkarak, patlamalarla püskürmesine rağmen resmi makamlardan konuya ilişkin tek bir açıklama bile yapılmaması şaşırttı.