BAKAN YARDIMCISI SÖYLENTİLERE DENİZLİ’DE YANIT VERDİ

Yanan ormanlık alanlarının ranta kurban edileceği yönündeki söylentilere yanıt veren Orman Bakan Yardımcısı Polat; “Her yangın sezonunda bu söylentiler dile getiriliyor. Anayasamıza göre yanan orman alanında ağaçlandırma dışında hiçbir işlem yapılamaz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, bir etkinlik amacıyla geldiği Denizli’de önemli açıklamalarda bulundu. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ile birlikte Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ziyareti gerçekleştiren Polat, Bölge Müdürü Ahmet Üçgül ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Şehit Halil İbrahim Çokgezen Yangın Ekibi binası önünde basın açıklaması yapan Polat, 25 binden fazla orman personeli ile gece gündüz çalıştıklarını kaydetti. Polat Türkiye’de 23,5 milyon hektarlık orman alanının önemli bir kısmının yangınlara karşı hassas bölgelerde bulunduğuna dikkat çekti.

BAKAN YARDIMCISI SÖYLENTİLERE DENİZLİ’DE YANIT VERDİ

YANGINLAR İNSAN KAYNAKLI

Türkiye’de çıkan orman yangılarının yüzde 90'nının insan kaynaklı olduğunu söyleyen Polat; “Bunlar dikkatsizlik, ihmal, az da olsa kasıt olarak ortaya çıkmaktadır. Geri kalan yüzde 10'u ise doğa olayları, yıldırım gibi doğa olaylarından kaynaklanmaktadır. Bu durum bize çözümde insana yönelmek gerektiğini gösteriyor.  Son yıllarda yapılan yoğun çalışmalarla orman yangınlarına ilk müdahale süresi 40-45 dakikalardan 11 dakikaya kadar düşürüldü. Hedefimiz bu süreyi daha da aşağılara indirmek” ifadelerini kullandı.

PERSONEL EĞİTİMİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Müdürlüklerdeki ekipmanların geliştirildiğini, personel eğitimine büyük önem verdiklerini kaydeden Polat; “Orman ekiplerimiz uluslararası düzeyde eğitiliyor. Dünyadaki benzerlerinden üstün eğitimler almaktadırlar. Hava unsurlarımız, hava filomuz, son 4 yılda olağanüstü atılım yapmıştır. 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA'ya sahibiz. İHA'lar, yangınların tespiti ile yangın sırasında yer unsurlarının sevki konusunda büyük önem taşıyor. Dünyada sayılı ülkeler arasına girmekteyiz bu alanda. Arazözlerimiz, iş makinalarımız gibi yer unsurlarımız ise 5 bin adedi bulmuştur” diye konuştu.

BAKAN YARDIMCISI SÖYLENTİLERE DENİZLİ’DE YANIT VERDİ

GÖNÜLLÜ OLUN ÇAĞRISI

Vatandaşlara orman gönüllüsü olmaları çağrısında bulunan Polat, “Ülke genelinde 122 bin, Denizli’de ise 2 bin 600 orman gönüllüsü bulunuyor. Vatandaşlarımız orman gönüllüsü yangınlarda mücadelede bize yardımcı olabilir. Orman yangınlarından sonra ısrarla açıklanmasına rağmen spekülasyonlar devam edebiliyor. Ranta kurban edileceği, otel dikileceği, alışveriş merkezi yapılacağı, her sezon, her yangının ardından dile getiriliyor. Oysa gerek Anayasa'mızda, gerekse yasalarımızda açıkça amir hükümlerle belirtildiği gibi yanan orman alanında ağaçlandırma dışında hiçbir işlem yapılamaz” ifadelerini kullandı.