İZİNLERİ İPTAL EDİLSİN

Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği üyeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu, jeotermal kuyusu açarken patlamaya neden olan şirketin izinlerinin iptalini istedi.  

 

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Babadağ karayolu üzerindeki Gerali mevkiinde yapılan jeotermal sondajında patlama meydana gelmişti. Kuyudan püsküren basınçlı su ve buhar 4 gündür çevreye yayılıyor. 

Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği üyeleri bugün Denizli Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaatta bulunarak, kuyu açan firmanın varsa izinlerinin iptal edilmesini ve firmanın gerekli izinleri olup olmadığını sordu. 

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Ayşe Hazer, dernek yönetim kurulu üyeleri Mustafa Çallıca ve Yağmur Yalçın imzasıyla verilen dilekçede, kuyudan hidrojen sülfür gazı yükseldiği kaydedildi ve canlılar üzerinde ölümcül etkisine dikkat çekildi. 

Başvuruda; “Patlama nedeniyle ortaya çıkan sızıntı, ağır metaller ve yüksek düzeyde hidrojen sülfür gazı içermektedir. Hidrojen sülfür gazına yüksek düzeyde maruz kalındığında söz konusu gazın insanlar ve doğadaki canlılar üzerinde öldürücü etkisi de bilinmektedir. Patlama sonrası bölgede oluşan sızıntının bölgedeki tarım alanlarına tehlikeye soktuğu halk sağlığını olumsuz etkileyeceği ortadadır” denildi. 

İZİNLERİ İPTAL EDİLSİN

Başvurunun devamında ise; “İlgili sondajı yürüten şirket tarafından bölgede kaçak olarak faaliyet yürütüldüğü, ilgili izinlerinin mevcut olmadığı bilgisi çevre halkı tarafından ileri sürülmektedir. Halk sağlığı ve ekoloji açısından son derece önemli ve vahim olan bu durum için gerekli önlemlerin alınmasını, bilgi edinme kanunu çerçevesinde olaya sebep olan sondaj işlemini yapan şirket ve ilgili izinlere ilişkin tarafımıza bilgilendirme yapılmasına varsa ilgili izinlerin iptal edilmesinin ve bölgedeki gelişmelerin kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması hususu konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim” denildi.