DENİZLİ BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNİ DOSYA YÜKÜ BEKLİYOR
Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’nin haziran ayında hâkim ve savcı atamalarının yapılarak yeni adli yılla birlikte yargı hizmetine başlaması bekleniyor. Denizli, Muğla ve Uşak illerine hizmet verecek Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’ni yılda 60 bin davaya ulaşacak dosya yoğunluğu bekliyor. Şimdiden yeni bina arayışı başladı.
Adalet Bakanlığı’nca hayata geçirilen Denizli, Malatya ve Tekirdağ'da Bölge Adliye Mahkemeleri kurulmasına ilişkin karar, 2022 yılı haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kararla birlikte 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'un 25'inci maddesi uyarınca Hâkimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) olumlu görüşü alınarak Denizli, Malatya ve Tekirdağ bölge adliye mahkemeleri kuruldu. Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi, Bağbaşı Mahallesi’ndeki hizmet binasının tadilatını yapıp tüm tefrişatı ile birlikte 5 yıllığına bedelsiz olarak kullanılması amacıyla Adalet Bakanlığı’na tahsis etti. 2023 yılının son günlerinde Denizli Bölge Adliye Mahkemesi olarak kullanılmasını içeren tahsis protokolü imzalandı.
ANTALYA’YA GİTME ZORUNLULUĞU KALMAYACAK
Denizli, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’ne bağlıydı ve vatandaşlar, ilgili yargı süreçlerini Antalya'da yürütülmek zorunda kalıyordu. Bu nedenle de avukatlar ve vatandaşlar açısından hem zaman kaybı yarattığını hem de ek maddi yükler getiriyordu. Denizli Bölge Adliye Mahkemesi ile bu sorunlar giderilmiş olacak.
ATAMALAR HAZİRANDA
Başsavcı ataması da yapılan Bölge Adliye Mahkemesi, haziran ayında yapılacak hakim ve savcı atamalarını bekliyor. 5 ceza ve 5 hukuk dairesi bulunacak Bölge Adliye Mahkemesi, yeni adli yılın başlaması ile birlikte eylül ayında yargı hizmeti vermeye başlayacak. Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, yetkililerden aldıkları bilgiye göre Denizli Bölge Adliye Mahkemesi'nin Denizli, Uşak ve Muğla illerine hizmet vereceğini söyledi. Bölge Adliye Mahkemesi'nin Denizli'de kurulmasının gerek vatandaşlar, gerek avukatlar, gerekse şehir için olumlu bir gelişme olduğunu, mahkemenin hizmet binasının hizmete hazır olduğunu belirten Demirdöğer, “Şu anda Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı görevde. Haziran ayında kararnameden sonra bilfiil çalışmaya başlayacak. Muhtemel adli yıl açılışında dosya gelmeye başlayacaktır diye bekliyoruz” dedi.
YILDA 60 BİN DOSYA GELECEK
Denizli'den Antalya'yagiden dosya sayısının 2023 verilerine göre 20 bin, Muğla'dan İzmir'e giden dosya sayısının 30 bin ve Uşak'tan İzmir'e giden dosya sayısının 10 bin olduğuna dikkat çeken Demirdöğer, “Dolayısıyla bu üç ilin dosya sayısı yıllık 60 bine tekâmül ediyor. 5 ceza ve 5 hukuk dairesidosya sayısı yoğunluğu göz önüne alındığında yetersiz bir sayı. Bir veya iki yıl içerisinde Bölge Adliye Mahkememizin fiziki şartları ve daire sayısı itibariyle yetersiz kalacağını öngörüyoruz. Bu nedenle Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcımız başta olmak üzere, Denizli'nin ilgili kuruluşları, yeni bir Bölge Adliye Mahkemesi binasının yerinin belirlenmesi ve bir an önce inşaata başlanması için girişimde bulunmalı. Ayrıca daire sayısı yükseltilerek karar çıkma sürecinin daha kısalması gerekmektedir” diye konuştu.
ESKİ LOJMANLARIN OLDUĞU YER YENİ BİNA İÇİN ÇOK İDEAL
Denizli Barosu olarak Bölge Adliye Mahkemesinin kuruluşuna öncülük yapan ve katkıda bulunan herkese teşekkür eden Demirdöğer, “Baromuzun en büyük beklentilerinden biri de Bölge Adliye mahkemesinin açılmasıydı. Bu gerçekleştiği için çok mutluyuz. Mahkemenin hizmetlerini daha sağlıklı yürütmesi için şimdiden girişimlerde bulunulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bizim öngördüğümüz Adalet Sarayı ve Denizli Barosunun bulunduğu yerde eski lojmanlar olarak kullanılan bir yer var. Bölge Adliye Mahkemesi binası olarak buranın yeterli olacağını düşünüyoruz. Yaptığımız görüşmelerde oradaki lojmanların bu yılsonu boşaltılacağı söyleniyor. Orası bir an evvel yatırım programı içine alınırsa Bölge Adliye Mahkemesi, Denizli Adliyesi ve Baronun yer almasıyla bölge Adalet kampüsüne dönüşür ve Denizli açısında çok şık olur” dedi.