DENİZLİ'DE KAÇ KOVAN BULUNUYOR?

Türkiye Arıcılık Haritası, 2023 verileri ile güncellendi. Denizli'de 2023 yılı verilerine göre kovan sayısı 106 bin 850 olurken, 1.039 ton bal üretimi gerçekleşti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkenin arıcılık ile ilgili bilgilerinin yer aldığı Türkiye Arıcılık Haritası'nı 2023 verileri ile güncelledi. "TarımCebimde" mobil uygulamasından da ulaşılabilen Türkiye Arıcılık Haritası'nda arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi bulunuyor. Coğrafi işaretli ballar ile damızlık ana arı üretilen illerin de eklendiği Türkiye Arıcılık Haritasında, illere göre bal çeşitleri, bombus arısı üretilen iller, illerin bitki flroası ve çiçeklenme dönemi, bal ormanları, 2023 yılında illerdeki arı üretici sayısı, 2023 yılı bal üretimi, kovan başına bal verimi, 2023 yılı kovan sayıları yer alıyor.

DENİZLİ'DE KAÇ KOVAN BULUNUYOR?

BAKAN YUMAKLI DEĞERLENDİRME YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahip olduğu coğrafi konum ve biyoçeşitlilik dolayısıyla dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75'ine sahip olan Türkiye'nin, bal üretiminde dünyada ikinci sırada bulunduğuna dikkati çekerek, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90'ının da Türkiye'de gerçekleştiğinin altını çizdi.

Türkiye Arıcılık Haritası'nın 2023 verileri ile güncellendiğine işaret eden Bakan Yumaklı, Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün hizmete sunduğu Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinin üreticiler için önemli bir dijital rehber olduğunu vurguladı. Yumakli, "Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliğimizi daha da ileriye taşımaya yönelik projeler geliştirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi bulunduğuna işaret eden Yumaklı, "Ülkemiz geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanan haritamız, renk skalası ile belirtilmiş üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi gibi bilgiler içeriyor. Haritada ayrıca, ülkemiz genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor." dedi.

KOVAN BAŞINA VERİM 12,5 KG

Yumaklı, "TÜİK verilerine göre 2023'te 9,2 milyon adet kovan varlığına sahip olan ülkemizde yıllık bal üretimi 115 bin ton, ortalama kovan başı verim ise 12,5 kilogram düzeyinde bulunuyor. 2002 yılında 74 bin ton olan bal üretimimiz, Bakanlığımızın çalışmaları sonucu 2023 yılında yüzde 54 artışla 115 bin tona, 4,1 milyon olan arılı kovan sayımız ise yüzde 122 artışla 9,2 milyona yükseldi. Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir en fazla kovana sahip illerimiz arasında yer alıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ilimizi Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ediyor. En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmir illerimizde yapılıyor. Muğla, Sivas, Antalya, İzmir ve Ordu en fazla arıcılık işletme sayısına sahip illerimiz olarak ön plana çıkıyor." bilgisini paylaştı.

"BAL ÜRETİCİLERİMİZE DESTEKLERİMİZ SÜRECEK"

Türkiye Arıcılık Haritası'nın arıcılık ile uğraşan üreticilerin ülkenin sahip olduğu kapasiteyi daha yakından tanıyarak bilgi sahibi olmalarını sağlayacağını vurgulayan Yumaklı, "Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliğimizi daha da ileriye taşımaya yönelik projeler geliştirmeye, desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz. 2023 yılında 80 bin 479 arıcımıza 473 milyon 22 bin TL destekleme ödemesinde bulunduk. Bu minvalde, güncellenen Türkiye Arıcılık Haritamızın üreticilerimiz için her yönden yol gösterici olmasını ve üretimlerine güç katmasını temenni ediyorum." ifadelerine yer verdi. 

DENİZLİ'DE ARICILIK

Bal çeşidi olarak en çok kekik ve çam balının olduğu, bunun yanı sıra anason, pamuk, ayçiçeği, geven balının bulunduğu Denizli'de 2023 yılı verilerine göre arıcılık yapan 1.106  işletme sayısı var. Kovan sayısı 106 bin 850 olan kentte geçen yıl 1.039 ton bal üretimi gerçekleşirken, kovan başına verim 9,73 kg oldu. 

Bal ormanı olarak Denizli'de Kocabaş, Türlübey, Gerelli, Belevi, Akkent, Kelleci, Yahşiler, Bekilli, Tokça, Babadağ, Sundurlu, Pınarlık-Akyar, Ovacık, Göldağ Kolak, Serinhisar, Karataş, Çivril Işıklı, Irgıllı, Aktaş'ta toplam 7 bin 890 kovan kapasiteli bal ormanı bulunuyor.