4 AYDA 1,9 MİLYAR LİRALIK UYUŞMAZLIK ÇÖZÜLDÜ

2024 yılının ilk dört ayında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular dikkat çekici boyutlara ulaştı. Toplamda 241 bin 53 başvuru kaydedilirken, bu başvuruların ve devreden dosyaların toplamıyla 247 bin 966 uyuşmazlık karara bağlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, çözüme kavuşturulan uyuşmazlıkların toplam değeri 1,9 milyar lira olarak belirlendi.

Başvuruların büyük bir kısmı perakende ticaret alanında yoğunlaşmış durumda. Bu dönemde en çok şikayet edilen ürün yüzde 12,8 ile ayakkabılar olurken, kredi kartı üyelik ücretleri, kıyafetler, cep telefonları, mobilyalar, internet abonelikleri ve GSM abonelikleri de tüketiciler tarafından sıklıkla gündeme getirilen diğer konular arasında yer aldı. Sektörel bazda ise yüzde 57,72 ile perakende ticaret, yüzde 10,63 ile finansal hizmetler ve yüzde 8,83 ile abonelik hizmetleri en çok şikayet alan sektörler olarak öne çıktı.

Elektronik Ortamda Başvurular Artıyor

Tüketici hakları konusunda yapılan başvuruların büyük bir kısmı artık elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. 2024'ün ilk dört ayında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 67'si e-Devlet üzerinden iletildi.