ÇEVRECİLERDEN TEPKİ
Kontrolden çıkan jeotermal kuyusunda su püskürme devam ederken çevreciler basın açıklaması yaparak, müdahalenin yetersiz kalmasını ve süreç hakkında kamuoyuyla bilgi paylaşılmamasını protesto etti.
Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Babadağ karayolu üzerindeki Gerali mevkiinde yapılan jeotermal sondajında patlama meydana gelmişti. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı bugün soruşturma başlatırken çevreciler konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Kuyuya müdahale eden ekipler, kuyuyu kontrol altına almayı henüz başaramazken Büyük Menderes İnisiyatifi çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve yurttaşlar, müdahalenin yetersiz kalmasını ve süreç hakkında kamuoyuyla bilgi paylaşılmamasını protesto etti. Basın açıklamasını grup adına Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca yaptı.
“YAŞAM ALANLARI TEHDİT ALTINDA”
Çallıca açıklamasında “Kimyasallar içeren sıcak su, buhar, gazlar ve akışkanlar püskürerek havayı, suyu, toprağı ve yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Patlayan kuyudan içerisinde hidrojen sülfür ve karbondioksit gazı, bor, kadmiyum gibi ağır metal elementleri de içeren akışkan, gürültülü bir şekilde ortama yayılmakta ve bu durum 9 gündür kontrol altına alınamamaktadır. Patlayan kuyudan çıkan akışkanlar en verimli tarım alanlarını, sebze/meyve bahçelerini ve halkın sağlığını halen tehdit etmektedir. Akışkanların sıvılaşan kısmı kirli su olarak toprakları da kirletmektedir.” dedi.
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA YOK
Kontrolsüz çıkan suların nerede biriktirildiğini soran Çallıca; “Büyük Menderes’e mi yoksa başka bir yere doğru mu akmaktadır? Bu sularla ilgili kimyasal incelemeler yapılmış mıdır?” ifadelerini kullandı.
Uzmanların JES’lerdeki yeraltından çekilen akışkanların bir damlasının bile doğaya bırakılmasının tehlikeli olduğunu söylediğini hatırlatan Çallıca, Sarayköy Kaymakamlığı, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü veya Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklama yapmadığını belirtti.
CEZAİ YAPTIRIM TALEBİ
Kuyunun patlaması ile başlayan tehlikeli sürecin kuyunun kapanmasıyla bitmeyeceğini vurgulayan Çallıca etkisinin aylarca hatta yıllarca sürecini söyledi. Çallıca açıklamanın devamında “Bölge uzun süre bilimsel ve teknolojik çalışmalarla ilgili yasalar çerçevesinde takip edilmeli ve kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmeli, vatandaşın kısa süreli zararı başta olmak üzere orta ve uzun vadede zararlarının tazmin edilmesi yönünde gerekli adımlar atılmalıdır. Ayrıca bu JES’in kurulum aşamasından bu yana ihmalleri olan işveren ve kamu yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.” diye konuştu.
Yaşananlarla ilgili olarak kamuoyunun yetkililer tarafından bilgilendirilmesini talep ettiklerini belirten Çallıca sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.