30 BİN DEKAR ALAN BAŞKA ÜRÜNE DÖNDÜ

Kekik üreticisi geçen yıl aldığı fiyatların düşük olması nedeniyle zarar etti bu yıl ürünü terk etmeye başladı. Dünyanın kekik başkenti Denizli’de yaklaşık 30 bin dekarlık kekik tarlasının başta tütün olmak üzere diğer ürünlerde değerlendirildiği düşünülüyor. Gerçek veriler ÇKS güncellemeleriyle ortaya çıkacak.  

Kekik üretiminin merkezi Denizli’de üreticiler bu ürünü terk etmeye başladı. Geçen yıl hasat edip, patozdan geçirerek kuruttukları ürünlerini 13 ile 15 lira arasında değişen kilo fiyatları ile satabilen üretici, artan maliyetler karşısında zarar etti. Bu nedenle üreticilerin önemli bir bölümü kekikten vazgeçti. Kekik tarlalarının yer yer başka ürünler için hazırlandıkları görüldü. 

ÜRETİMİN YÜZDE 90’I DENİZLİ’DEN

Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 90’ı Denizli’den karşılanıyor. Bu bölgede üretilen kekiği yüzde 75’lik bölümü ise ihracata gidiyor. Denizli her yıl 25 milyon kilogram kekik üretiyor. Kentte 5 binin üzerinde ailenin geçim kaynağı olan ürünün terk ediliyor olması endişe yaratıyor. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, hasat döneminde satılan kekiğin maliyetin de altında alıcı bulduğunu bu nedenle üreticilerin ürün değiştirmeye başladığını kaydetti. 

kekik

30 BİN DEKAR FARK TAHMİN EDİLİYOR

Denizli’de her yıl ortalama 180 bin dekar alanda kekik üretimi gerçekleştiriliyor. Fakat son dönemde üreticiler kekik alanlarını bozarak başka ürünlere yöneldi. Üreticilerin önemli bir bölümü sözleşmeli tütün üretimine geçti. Bir kısmı da farklı ürünleri tercih etti. Tahmini verilere göre bölgede 30 bin dekarlık kekik alanı bozuldu. Maliyetlerin artışı üreticiyi üründen soğuttu. 

KEKİK İÇİN DEPO YOK

Denizli’de bazı ürünler lisanslı depoculuk tesisi ile desteklendi. Çivril’de ayçiçeği üreticileri, Cankurtaran’da da leblebi üreticileri için iki lisanslı depoculuk tesisi hizmete girdi. Her iki ürünün de kuruyemiş sektöründe oluşu dikkatlerden kaçmadı. Dünya üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan, tescilli Denizli Kekiği ise lisanslı depoculuk imkanlarından faydalanamadı. Dünyanın en büyük kekik üreticisi Denizli bu alanda ne bir lisanslı depoya, ne kekik borsasına ne de bir laboratuara sahip değil. Üretici piyasanın kaderine terk edilmiş durumda. Yıllık 50 milyon dolarlık kekik üretimi yapan Denizlili çiftçi kaderine terk edilmiş durumda. Bu yıl da maliyetin altına satış gerçekleşmesi durumunda bu ürünü terk eden üretici sayısının artmasından endişe ediliyor.