90 BİN DEKAR EKİLEMİYOR

Pamukta ekim dönemi başlayalı bir ay oldu. Adıgüzel bağlantılı sulama yapan 90 bin dekar tarım arazisine tav suyu verilemediği için ekim yapılamadı. Üreticiler isyan etti.

Denizli’de Adıgüzel ve Cindere barajlarının su sağladığı 25 yerleşim merkezinde 90 bin dekarlık tarım arazisine tav suyu verilemediği için ekim yapılamadığı ortaya çıktı. Yeterli yağışın olmayışı nedeniyle bölge halkı yağmur dualarına başlarken, Adıgüzel’de elektrik üretimi yapan şirketin de tarıma su vermediği öğrenildi.

Toplamda yaklaşık 150 bin dekarlık tarım arazisine su sağlayan bölgede ancak yüzde 40 oranında tarım arazisinin ekilebildiği, pamuk ve mısır üretimi yapmak isteyen diğer alanlardaki üreticilerin de toprağın hazır olmaması nedeniyle ekim yapamadığı kaydedildi.

Nisan ayının ilk haftasından itibaren ekimi yapılmaya başlanan tarım arazilerinde pamukların filizlendiği, diğer üreticilerin ise ekim için hala su beklediği kaydedildi.

Çağbayır ve Pamukkale Sulama Birlikleri tarafından su temini sağlanan bölgedeki üreticilerin DSİ Bölge Müdürlüğü, Denizli Şube Müdürlüğü, sulama birlikleri ile görüştüğü fakat sorunun bir türlü çözülmediği kaydedildi. Üreticiler suyu yöneten elektrik firmasının keyfi davrandığını ileri sürdü.

90 BİN DEKAR EKİLEMİYOR

ÇİFTÇİ FİRMANIN OYUNCAĞI OLDU

Merkez Ziraat Odaları Başkanı Hamdi Gemici üreticinin firma elinde oyuncak olduğunu belirterek; “Girişimlerde bulunduk. Çözüm getirilmedi. Bu alanların ekilebilmesi için tav suyunun verilmesi lazım. Çiftçi gecikiyor. Konuyu Vali Bey’e, milletvekillerine ilettik. Zaman hızlı geçiyor. Bir an önce ekimin yapılıp mahsullerin alınması gerekiyor. Zaten çiftçi geçen yıldan darbeli. Suyun yetersiz oluşu nedeniyle büyük rekolte kaybı ve maddi kayıp yaşadı. 10 Nisan’da pamuk ekimi başladı. Hala devam ediyor. Tav suyunu önceden yapabilenler ekti. Gerisi açıkta kaldı. Bu konu Denizli için hayati önemli” ifadelerini kullandı.