KAMUDA TASARRUF PAKETİ YARIN AÇIKLANIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf ve verimlilik paketini yarın kamuoyuyla paylaşacak. Kamudaki harcamalar kalem kalem hesaplanacak, tasarrufa uymayanlar için yaptırımlar devreye girecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 13 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte kamuda tasarruf ve verimlilik paketini kamuoyuyla paylaşacak. Tasarruf paketiyle birlikte, kamudaki harcamalarda büyük bir disiplin süreci başlayacak. Ayrıntıları merakla beklenen pakette, kamuda tasarruf etmeyenlere yönelik yaptırımların uygulanması öngörülüyor.

KAMUDA TASARRUF EDİLECEK ALANLAR BELİRLENDİ

Türkiye'de kamudaki tüm harcamaların detaylı bir şekilde inceleneceği ve belirlenen alanlarda kesintilere gidileceği belirtiliyor. Bu kesintiler, kırtasiye giderleri, yeni taşıt ve bina alımı, demirbaş harcamaları gibi pek çok farklı kategoride olacak. Özellikle enerji ve su gibi giderlerde de büyük oranda tasarruf hedefleniyor. 

TASARRUF KURALLARINA UYMAYAN YÖNETİCİLERE YAPTIRIM

Paket kapsamında, tasarruf kurallarına uymayan kamu yöneticileri için ciddi yaptırımların uygulanması planlanıyor. "Kurallara uymayan kamu yöneticilerine disiplin soruşturması veya görevi ihmal suçuna benzer yaptırımlar uygulanacak" diyen bir yetkili, idari nitelikte olacak bu yaptırımların caydırıcı bir etki yaratacağını belirtti.

PAKETİN UYGULANMASINDA İKİ FARKLI YOL İZLENECEK

Yeni açıklanacak tasarruf ve verimlilik paketinin uygulamaya konulması için iki farklı yöntem izlenecek. İdari düzenlemelerle hemen hayata geçirilecek tedbirlerin yanı sıra, yasa değişikliği gerektiren önemli adımlar için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) devreye girecek.