​​​​​​​X İŞARETİ TAŞIYAN KESİLEMEYECEK

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kurban satış yerleri, Kurban Bayramı'ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek, bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Geçen yıl 25 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yürürlükten kaldırılırken, yayımlanan tebliğde, 2024 yılı Kurban Bayramında ve 2025 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yürürlüğe girinceye kadar kesilecek kurbanlarla ilgili esaslara, alınacak tedbirlere ve bu konulara ilişkin diğer hususlara yer verildi.

KOMİSYON KURULACAK

Tebliğe göre, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

Komisyonlar tarafından, 16 Haziran'da başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla illerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Kurbanların kesim yerlerinde kesilmesi için gerekli tedbirleri alacak olan komisyon, kurban satış ve kesim yerlerini birbirine yakın yerlerde planlayacak, planlama yapılırken çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için olası çevresel riskleri dikkate alınacak.

Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce gerekli tedbirler alınacak. Kurban satış ve kesim yerleri çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak. Kurban satış yerleri etrafı brandayla çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kesim yerleri genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

İl ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri Din Hizmetleri Yönetim Sistemine (DHYS) 22 Mayıs 2024 Çarşamba günü mesai bitimine kadar müftülüklerce girilecek. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik kurban kesim elemanı yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek. Kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya "Kurban Kesim Elemanı" kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" olanlar görevlendirilecek.

SATIŞ YERLERİ 1 AY ÖNCE HAZIRLANACAK

Bayram günlerinde trafikte oluşan yoğunluk dikkate alınarak kurban satış ve kesim yeri güzergahında ulaşımı kolaşlaştıracak tedbirler alınacak. Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, solunum yolu enfeksiyonları bulaşma riskini en aza indirmek için randevu sistemi uygulanacak. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri, İstanbul'da Kurban Bayramı'ndan 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı'ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.

Satış ve kesim yerlerinde belediyelerin gerekli tedbirleri alacağı belirtilen tebliğe göre, kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere Hayvanları Koruma Kanunu gereği ceza uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerlerinde solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle komisyonlar, il umumi hıfzıssıhha kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirleri alacak, salgının seyrine göre Sağlık Bakanlığınca belirlenecek güncel önlemlere uyulacak.

KURBANLA İLGİLİ BİLGİLENDİRMELER YAPILACAK

İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerlerinin bilgileri 17 Mayıs 2004 tarihinden itibaren kurul ve komisyon üyesi kurum ve kuruluşların internet sayfalarında yayınlanacak. Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılacak. Kurban olarak satın alınacak hayvanların (sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan) Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve TÜRKVET kayıt sisteminde kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kurban satış yerlerine girişinin ve kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiği hatırlatılacak.

Kurban olması dinen sakıncalı hayvanlar satış yerlerine getirilemeyecek. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemeyecek. Kurbanlık hayvanın yaşının kameri yıl esas alınarak hesaplanacağı işaret edilen tebliğde, kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın; deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmasının gerektiği, ancak koyunun, semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra kurban edilebileceği kaydedildi.

X İŞARETİ OLAN HAYVANLAR KURBANA UYGUN DEĞİL

Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağı ve satışına izin verilmeyeceği ve aykırı durumlarda yasal işlem başlatılacağına ilişkin, çadır ya da padokları kiralama yetkisine sahip kurban satış yeri yetkilileri tarafından hayvan sahibi ya da çadır sahibinden, "Kurban Satış Yeri Taahhütnamesi" alınarak arşivlenecek. Yapılan denetimlerde kurban için uygun olmayan hayvanlar bulunduğu tespit edilirse ilgili hayvanlar (X) işaretiyle işaretlenecek. Kurban satış yerinin muhtelif yerlerine (X) işareti taşıyan hayvanların kurban olmaya uygun olmadığına dair bilgilendirme afişleri asılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak kullanıma açılan "Tarım Cebimde" mobil uygulaması üzerinden küpe numarası girilerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabileceği konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek.