KAMU BANKALARININ ATM'LERİ BİRLEŞTİ

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT ATM'leri "TAM" adı altında toplandı. 7 bankanın işbirliğiyle oluşturulan "TAM" projesi ile ekonomiye yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor.

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT ATM'lerinin tek çatı altında hizmet vermesi için Türkiye'nin ATM Merkezi (TAM) projesi hayata geçirildi. TAM platformunun hayata geçirilmesi dolayısıyla İstanbul Finans Merkezi'ndeki Vakıfbank Genel Müdürlüğünde lansman toplantısı düzenlendi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, TAM projesinin lansmanında yaptığı konuşmada, bankacılık sektöründeki 7 bankanın işbirliğiyle Türkiye'nin ATM projesini hayata geçirmekten dolayı çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Çakar, TAM platformuna dahil olan bankaların sahip oldukları ATM'lerin ülkedeki toplam ATM sayısının yüzde 36'sını, Türkiye'deki toplam ATM'lerde yapılan işlemlerin ise yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi.

HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAYACAK

TAM projesinin bankalar ve müşteriler açısından çok önemli fırsatlar sunacağını dile getiren Çakar, "Projeyle bankalarımız optimum sayıda ATM tahsisiyle satın alma ve operasyonel maliyetlerini azaltacak, finansal erişimi kolaylaştırarak müşteri memnuniyeti sağlayacaklardır. TAM platformuna dahil olan banka müşterileri herhangi bir ücret, masraf ve herhangi bir şey ödemeyecekler. Bu proje hükümetimizin son dönemde başlattığı tasarruf tedbirleri dikkate alındığında ciddi bir adımla atılmış olacak. Bugün 7 bankayla hayata geçirdiğimiz bu platformun yayılarak daha farklı bankaların da sisteme katılacağını öngörüyoruz." dedi.

"TAM"platformu, üye bankaların müşterilerine daha hızlı ve avantajlı hizmet sunabilmek adına, bankacılık işlemlerinin tek noktadan ve kolay bir şekilde yapılmasına imkan sunacak. TAM ATM’lerinde para çekme, para yatırma, bakiye sorgulamanın yanı sıra diğer bankacılık işlemleri de yapılabilecek. 81 ilde 5 bin 600 adet ATM ile müşterilere hizmet sunan platform, yakın gelecekte üye bankaların tüm ATM’lerinin sisteme dahil edilmesi ile 19 bin adede ulaşacak.

TASARRUF SAĞLANACAK

Projeye dahil bankaların nakit ve çevresel yönetim süreçleri ile nakit operasyonları da birleştirilecek. Bu sayede ATM’lerde atıl para bulundurulmasının önüne geçilerek ciddi tasarruf sağlanması hedefleniyor. Proje ile operasyonel maliyetin azaltılması, etkin nakit yönetimi ve güvenlik konularında avantaj sağlanırken, artan finansal erişim imkanıyla müşterilere daha çok noktada masrafsız işlem yapabilme fırsatı sunulacak. Satın alma ve bakım/onarım kalemleri, yazılımın tekleştirilmesi ve ATM’de bulundurulması gereken nakit paranın alternatif şekilde değerlendirilmesi ile orta vadede ekonomiye yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanması bekleniyor.